• دوشنبه / ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۳:۳۴
  • دسته‌بندی: فرهنگ حماسه
  • کد خبر: 1404021510627
  • منبع : روابط عمومی برنامه

راهکارهای گلعلی بابایی برای رونق تولیدات حوزه مقاومت

راهکارهای گلعلی بابایی برای رونق تولیدات حوزه مقاومت

دبیر علمی جایزه شهید همدانی با تأکید بر اینکه برای رونق تولیدات حوزه مقاومت سفارش اثر به نویسندگان معتبر و حمایت از انتشار آثار درخور ضروری است، کاهش محدودیت‌های سلیقه‌ای در این زمینه را لازم دانست و تصریح کرد: مستندسازی و پژوهش پایه تولید آثار داستانی است و باید کتاب‌های مستند منتشر شود تا یک رمان‌نویس بتواند سوژه خود را از دل آنها انتخاب کند. بنابراین ثبت مستندات نقش‌آفرینی ایران در جبهه مقاومت و منطقه از اوجب واجبات است.

به گزارش ایسنا، گلعلی بابایی، دبیر علمی چهارمین دوسالانه انتخاب آثار برتر جبهه مقاومت و مدافعان حرم) جایزه شهید حاج حسین همدانی( با اشاره به آمار دوره‌ قبلی این رویداد اظهار کرد: تعداد آثار در دوره قبل 500  عنوان بود که در چند گروه رمان، زندگینامه، خاطره، شعر، کودک و نوجوان و... تقسیم شده بود. در این دوره برای اولین‌بار گروه مقالات نیز به این موارد افزوده شده و با پیشنهاد چهره‌های دانشگاهی حاضر در شورای سیاستگذاری این جایزه، تصمیم گرفته شد که دوسالانه شهید سلیمانی به سمت دانشگاهی و پژوهشی‌تر شدن حرکت کند.

وی درباره شاخص‌های ارزیابی آثار در این دوسالانه گفت: شاخص‌های هر شاخه و هر گونه مشخص است و اینها را داوران باتوجه به دستورالعملی که جشنواره به آنها می‌دهد مشخص می‌کنند. بعد بارم‌بندی انجام می‌گیرد و براساس نمره‌گذاری‌هایی که داوران انجام می‌دهند، آثار برتر هر گونه مشخص می‌شود. برای مثال کیفیت نثر یکی از شاخص‌هاست؛ همینطور استناد کتاب‌های مستند، روانی و فراز و فرودهای کار در رمان‌ها و زندگینامه‌ها، جامعیت اثر در کتاب خاطرات و... و در کنار اینها توانایی جذب مخاطب عام از شاخص‌های مهم آثار است. مواردی از این قبیل و نمرات آنها در فرم‌های داوری مشخص است و در نهایت این نمره‌ها جمع می‌شود و آثار برتر مشخص می‌شوند.

دبیر علمی دوره‌های دوم و سوم جایزه شهید همدانی با اشاره به کیفیت و نحوه داوری در دوره‌های قبل، درمورد انتخاب داوران گفت: ما داورها را از میان افرادی که شناخته شده‌اندانتخاب می‌کنیم. کسانی که تجربه، سعه صدر، صلاحیت علمی و تخصصی و بخصوص خوشنامی داشته باشند و حاشیه‌ای نداشته باشند. آدم‌هایی که در سه دوره گذشته برای داوری انتخاب شده‌اند معمولاً از این جنس آدم‌ها بوده‌اند. بعلاوه چند شاخص مهم برای داوران در نظر می‌گیریم؛ یکی اینکه نویسنده باشند ولی در این دوره اثر نداشته باشند. دوم افرادی که مدرس باشند؛ بسیاری از افراد گرچه صاحب اثر نیستند اما مدرس‌های خوب و کارشناس‌های خبره‌ای هستند و می‌توانند اثر خوب و بد را تمییز بدهند. دسته سوم نیز منتقدین هستند؛ کسانی که با کتاب آشنایی دارند و می‌توانند به آثار نمره بدهند که سعی می‌کنیم آنها را هم در داوری‌ها مشارکت بدهیم.

وی با اشاره به اینکه آثار در هر سبکی که باشند باید اصول خاص خود را رعایت کرده باشند تا بتوانند در این رقابت انتخاب شوند اظهار کرد: در حوزه پژوهش نیز همین روند جریان دارد و کتابی که پژوهشی سبُک و سرسری انجام داده، نمی‌تواند در این جشنواره رقابت کند.

گلعلی بابایی یکی از خلاءهای آثار حوزه مقاومت و مدافعان حرم را پرداختن به چرایی حمایت جمهوری اسلامی ایران از مقاومت برشمرد و با اشاره به تحولات یک سال اخیر منطقه، ادامه داد: طوفان الاقصی 15 مهر 1402 شروع شده بود و اختتامیه دوره سوم 25 مهر همان سال در اوج جنایت و وحشی‌گری‌های صهیونیست‌ها در غزه بود. دو سال با این جنایت‌ها گذشت؛ بالاخره این اتفاقات باید جایی مکتوب و مستند شود و وارد چرخه جشنواره‌ها شود، به مردم معرفی شود و مردم مطالعه کنند و بدانند که جمهوری اسلامی چرا از مقاومت حمایت می‌کند و حاصل این اقدامات چیست؟ اینها چیزهایی است که باید از دل این کتاب‌ها بیرون بیاید.

دبیر علمی جایزه شهید همدانی با بیان اینکه باتوجه به اتفاقات اخیر منطقه انتظار داریم کمیت و کیفیت آثار در این دوره جشنواره بیشتر از دوره‌های قبل باشد، گفت: مسئله فلسطین یک سوژه جهانی است و نه فقط ایران بلکه کل دنیا را تحت تأثیر قرار داده و می‌بینید که در قلب آمریکا دانشجوها در حمایت از فلسطین تظاهرات می‌کنند و کتک می‌خورند. این وظیفه نویسندگان و پژوهشگران است که اینها را مکتوب کنند و در قالب‌های مختلف ارائه کنند. مطمئناً این اتفاق می‌افتد اما مهم این است که بتوانیم آثار را از سراسر دنیا گردآوری کنیم.

بابایی اتفاقات منطقه را درخور پرداخت‌های هنری در قالب رمان، فیلمنامه و نمایشنامه و... دانست و ادامه داد: شخصیت‌هایی که در این مدت شهید راه آزادی قدس شدند مثل سید حسن نصرالله، همینطور فرماندهان زیرمجموعه ایشان، هرکدام سوژه‌های بکری هستند که می‌شود ده‌ها کتاب و اثر ادبی درباره‌شان نوشت. انتظار ما این است که در این مدت آثاری درباره این موضوعات تولید شده باشد و در این جشنواره بررسی شوند.

وی نمایشگاه کتاب امسال را بهترین میدان ارزیابی کم و کیف تولید آثار جبهه مقاومت و مدافعان حرم دانست و گفت: باید در نمایشگاه ببینیم آیا در یک سال گذشته اقدامی شده یا مثل خیلی از چیزها در حد شعار باقی مانده است!

دبیر علمی جایزه شهید همدانی درباره راه‌های ترغیب نویسندگان و پژوهشگران برای تولید اثر در این حوزه نیز گفت: یکی از راه‌های تولید آثار قابل توجه در این زمینه تعریف پروژه است؛ یعنی نهادهایی که در این زمینه وظیفه و بودجه دارند از نویسندگان مطرح و صاحب قلم و معتبر دعوت کنند تا در یک موضوع مشخص مثل حضور ایران در محور مقاومت کتاب بنویسند. اسم این اثر «سفارشی» است اما این سفارش لازم و ضروری است چون برخی چیزها نیاز به امکانات و دسترسی‌های خاص دارد.

وی حمایت از آثار تولیدشده را روش دیگری برای رونق‌بخشی به این حوزه دانست و توضیح داد: گاه یک نویسنده بصورت خودجوش اثری خلق کرده اما کسی نیست از او حمایت کند تا بتواند آن را چاپ کند؛ در این شرایط سازمان‌های متولی می‌توانند در صورت صلاحیت اثر با انتشار آن به رونق این حوزه کمک کنند.

بابایی راه سوم رونق بخشی به تولیدات حوزه مقاومت و مدافعان حرم را کاهش برخی محدودیت‌های احتمالی دانست و تصریح کرد: نباید نگاه‌ها بسته باشد؛ برخی فکر می‌کنند هیچ‌چیزی نباید گفت. ما یک‌بار ضربه این نگفتن‌ها را در دفاع مقدس خوردیم؛ وقتی که جنگ تمام شد، بسیاری از چیزها را قرار بود بگوییم و نگفتیم اما دیگران گفتند. بی.بی.سی گفت؛ جاهای دیگر هم گفتند و عده‌ای هم آن روایت‌های دستکاری شده را ملاک قرار دادند و حالا روایت ما را قبول نمی‌کنند. زیرا محدودیت ایجاد کردیم و نگذاشتیم پژوهشگر خودمان کارش را درست انجام بدهد.

دبیر علمی جایزه شهید همدانی با بیان اینکه این موضوع در بحث محور مقاومت و مدافعان حرم قطعاً بیشتر از این صادق است، تأکید کرد: بله، برخی موضوعات را بخاطر امنیت ملی نباید گفت و ما هم موافقیم. اما این باید چارچوب مشخصی داشته باشد و بر مبنای سلیقه نباشد. اما اکنون سلیقه است که برای نویسنده‌ها تعیین تکلیف می‌کند. باید این محدودیت‌ها رفع شود و در کنارش با حمایت و سفارش آثار بشود تولیدات این حوزه را ارتقا داد.

وی درباره ضرورت حرکت به سمت آثار پژوهشی در چهارمین دوسالانه انتخاب آثار برتر جبهه مقاومت و مدافعان حرم نیز توضیح داد: در هر سه دوره قبلی یکی از چیزهایی که هیئت داوران در بیانیه پایانی خود به آن اشاره داشتند، گلایه از کمبود آثار پژوهشی یا نازل‌بودن سطح کارهای موجود بود. الان هم حرف ما همین است؛ باید موانعی که عرض کردم برطرف شود، سپس نویسندگان بیشتر راغب می‌شوند به سمت کارهای پژوهشی جدی بروند.

بابایی درباره تأثیر افزایش کارهای پژوهشی بر فضای کلی ادبیات مقاومت نیز گفت: مستندسازی و پژوهش پایه تولید آثار داستانی است. باید کتاب‌های مستند منتشر شود تا یک رمان‌نویس بتواند موضوعی مثل «عملیات طوفان صحرا» را از دل آنها بعنوان سوژه‌ی رمان خود انتخاب کند. بنابراین ضروری‌ترین کار، ثبت مستندات نقش‌آفرینی‌های ایران در جبهه مقاومت و منطقه است که خارج از مرزها انجام دادیم. چراکه یکی از آسیب‌های تاریخ نگاری دفاع مقدس ما این است که افرادی که در جنگ بوده‌اند بعد از گذشت سال‌ها، دچار تداخل و تبادر اطلاعات و خاطرات شده‌اند و این اتفاق به مرور زمان برای رزمندگان جبهه مقاومت و مدافعان حرم نیز می‌افتد.

دبیر علمی چهارمین جایزه شهید همدانی در پایان گفت: امیدواریم دوستان روابط عمومی مرکز اسناد کمک کنند و در زمینه اطلاع‌رسانی هرچه بهتر این رویداد تیزرهایی تولید کنند که از تلویزیون پخش شود تا عده‌ی بیشتری با این رویداد ارتباط بگیرند. گرچه فضای مجازی گستردگی زیادی دارد اما بسیاری از اهالی قلم اهل فضای مجازی نیستند. لذا اگر یک شبکه تلویزیونی تیزر جشنواره را پخش کند از این طریق مطلع می‌شوند و با این تبلیغات می‌توان بازار جشنواره را گرم‌تر کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha