• سه‌شنبه / ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۲۱:۳۴
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 1404022317023
  • خبرنگار : 71573

معاون فرهنگی وزارت ارشاد:

گرانی کتاب یک واقعیت است

گرانی کتاب یک واقعیت است

معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می‌گوید: گرانی کتاب واقعیتی است که نمی‌توان آن را نادیده گرفت.

به گزارش ایسنا، محسن جوادی که ریاست سی و ششمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران را بر عهده دارد  امروز (سه‌شنبه، ۲۳ اردیبهشت) در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی درباره مسئله گرانی کتاب و موضوع دسترسی به کتاب اظهار کرد: گرانی کتاب واقعیتی است که نمی‌توان آن را نادیده گرفت. فقط کتاب نیست، خیلی چیزهای دیگر هم افزایش قیمت دارند. تدبیرهای مختلفی باید برای این کار اندیشید تا بازار کتاب را پررونق کنیم.


او افزود: افزایش کتابخوانی، مطرح کردن کتاب به عنوان کالای ضروری در  سبد خرید خانواده‌ها یا ایجاد دسترسی و خرید کتاب برای کتابخانه‌ها، به بازار کتاب رونق می‌دهد. زمانی که بازار کتاب رونق داشته باشد، قیمت کتاب می‌تواند مقداری متفاوت باشد.

جوادی در ادامه خاطرنشان کرد: از  طرف دیگر درباره اقلام ضروری برای تولید کتاب مثل کاغذ و امثال این‌ها باید فکری داشته باشیم. یکی از دلایلی که  موجب شده قیمت کتاب بالا برود، مسئله کاغذ است.  وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مسئله کاغذ را دارد دنبال می‌کند تا بتواند ساز و کاری برای برآورده کردن بخشی از نیاز کاغذ پیدا کند. مجموعه این عوامل می‌تواند کمک کند تا قیمت کتاب مناسب با ظرفیت و توان اقتصادی مردم باشد. البته بخشی روند عمومیِ افزایش قیمت‌ است و خیلی هم دست ما نیست که بتوانیم کاری کنیم.

معاون فرهنگی وزارت ارشاد درباره اینکه توجه به تولید کاغذ داخلی یا واردات  کاغذ است، توضیح داد:  می‌خواهیم از هر دو ظرفیت استفاده کنیم. برای کاغذ داخلی مشکلاتی  وجود دارد؛ کیفیت و  کمیت آن. رویکرد این را که از ظرفیت کاغذ داخلی استفاده کنیم، نادیده نمی‌گیریم و  حتماً هم به سمتش می‌رویم اما خب باید حساب زمانی را که می‌توانیم از این استفاده کنیم و هزینه‌ای را که باید برایش بپردازیم هم داشته باشیم. از طرف دیگر  داریم تلاش می‌کنیم که با ظرفیتی در حد معقول و در حد متناسب با مجموعه نیازهای دیگر کشور بتوانیم ارز مورد نیاز کاغذ را تأمین کنیم.

   او سپس درباره میزان بازدید از نمایشگاه کتاب تهران و ارزیابی‌ای که از نمایشگاه دارد، گفت:  آمار دقیقی نمی‌توانیم ارائه دهیم؛ سازوکارهایی برای آمارگیری داریم اما نمی‌توانیم دقیق بگوییم که مثلاً بازدید در فلان روز چقدر بوده است. برخی از دوستان از سازوکارهایی استفاده می‌کنند که  مثلاً در ساعت خاص تعداد حاضران را برآورد می‌کند که عددها خیلی ناامیدکننده نیست و خوب است؛ مثلا بعضی وقت‌ها  ۱۵۰-۱۶۰ هزار نفر در داخل شبستان و سالن‌ها بودند. اگر این عدد را در مجموعه طول روز درنظر بگیرید، رقم قابل توجهی می‌شود. الان نمی‌توانم  آمار دقیقی بگویم.

رئیس این دوره از نمایشگاه کتاب تهران درباره همکاری نهادهای فرادولتی و انتقادهایی که در این زمینه وجود دارد، تصریح کرد: خود من از همکاریشان راضی هستم و مجموعا همکاری خوبی داشتند. ممکن است بعضی دوستان نقدهایی داشته باشند؛ مثلاً اینکه برای تبلیغات شهری دیر اقدام کردند، اما این دوستان شهرداری هم توجیهی برای کارشان داشتند. مثلاً روزهای اول مناسبت‌های دیگری در کار بود و آن فضا را برای آن مناسبت درنظر گرفته بودند و از این جهت نمی‌توانیم بگوییم قصد همکاری نداشتند. ولی ممکن است کسی توجهی به این جهت نداشته باشد و بگوید همکاری نکردند.

او افزود: شاید این نقدها بر اساس روز اول و دوم شکل گرفت ولی آنها هم دلایل خود را  دارند اما الان به نظرم روند خیلی خوب و مطلوبی دارد. حضور نسبتاً بیشتری که این روزها شاهد آن هستیم نشان‌دهنده  این است که این موضوع اثر خود را کرده است.

جوادی در پاسخ به  پرسش ایسنا درباره حضور کتابسازان که با تخفیف ۵۰ درصدی کتاب می‌فروشند و جلوگیری از حضور آن‌ها در نمایشگاه‌های آتی توضیح داد: فکر می‌کنم این موضوع را باید ریشه‌ای‌تر از نمایشگاه ببینیم، اتفاقی که در نمایشگاه می‌افتد، نتیجه رویکردی است که وجود دارد و نمی‌توانیم این  مسئله را حل و فصل کنیم. باید کارگروه بررسی تخلفات را فعال‌تر کنیم.

او افزود: از طرف دیگر وضعیت به‌گونه‌ای است که شاید حتی با ن‍رم‌های کارگروه تخلف نشود گفت این موضوع کتاب‌سازی است. مکانیزم‌های پیچیده‌تری برای کتاب‌سازی دارند و باید این را در بخش مجوزهای کتاب فعال کنیم  و از  فناوری‌های نوینی استفاده کنیم که مشخص شود این کتاب‌سازی است وگرنه نمی‌توان به راحتی تشخیص داد. ان‌شاءالله بعد از نمایشگاه می‌خواهیم آن را فعال کنیم. چیزی که در نمایشگاه دیده می‌شود خیلی سطحی‌تر از چیزی است که وجود دارد و اگر این موضوع حل نشود این مسائل همچنان خواهد بود.  سعی می‌کنیم کنترل کنیم و می‌شود جلویش گرفته شود.  ان‌شاءالله برای آینده به‌صورت ریشه‌ای با همکاری صنف آن را حل کنیم.

معاون فرهنگی ارشاد درباره اینکه اولین کاری که می‌خواهد انجام دهد، چیست، تصریح کرد: اولین کار جمع‌بندی کاستی‌ها و اشکالاتی است که در رویدادهای بزرگی مثل نمایشگاه کتاب وجود دارد. به تعبیر دکتر صالحی (وزیر ارشاد)، نمایشگاه یک باشگاه اجتماعی بزرگ است که  نگه داشتن، حفظ و تقویت کردنش مهم است. طبیعتا می‌شود بهتر از این عمل کرد. با دوستان چند جلسه تحلیل داشته باشیم و  ببینیم مثلاً چه جور می‌شود نقاط قوت را  بیشتر کرد و همچنین بیشتر به سمت بین‌المللی شدن برویم.  حتی فکر می‌کنم اگر  نمایشگاه کتاب فروش مجازی دارد، چرا ایرانی‌های خارج از کشور که جمعیت میلیونی هستند از فرصت مجازی استفاده نکنند؟ مسئله مهمی است و  می‌توانیم بخش مجازی را  برای ایرانیان خارج از کشور تقویت کنیم.  این مسئله می‌تواند بازار خوبی برای کتاب باشد و  قیمت کتاب در خارج ایران هم متفاوت است و می‌تواند رونقی به بازار کتاب بدهد.

جوادی  سپس درباره بعد بین‌المللی نمایشگاه کتاب تصریح کرد:  اینگونه نیست که با آوردن چند نفر بگوییم بین‌المللی است و  اینطور نیست که بخش بین‌الملل ما مطلوب است.  بین این‌ها داریم حرکت می‌کنیم. اگر بتوانیم مقداری ارتباطات خود را قوی‌تر کنیم خب طبیعتاً بهتر از این خواهد شد. الان بعضی از ناشران نمایندگی دارند و خودشان حاضر نیستند، وضعیت مطلوب‌تر  این است که خود ناشران  شرکت کنند. حضور ناشران هم  کاملاً در اختیار ما نیست و به معادلات اقتصادی و  تحریم و این داستان‌ها  برمی‌گردد.  با همه این شرایط، در ایران بورسیه‌های خیلی زیادی از کشورهای مختلف داشتیم. فعالیت‌های بین‌المللی در حد خوبی شروع شده اما قطعاً مطلوب نیست، من هم قبول دارم.

رئیس نمایشگاه کتاب تهران در پایان با تشکر از مجموعه مصلی، اظهار کرد: دوستان  پای کار آمدند و به ما کمک کردند. از همراهی و همکاری آن‌ها تقدیر و تشکر می‌کنم. از یک جهت فکر می‌کنم کتاب و صلاة می‌توانند رابطه خوبی  داشته باشند، کتاب هم  یک جور نیایش عقلانی است و راهی است که ما بتوانیم مسیر درست را پیدا کنیم و  امیدوارم این مسیر را بتوانیم ادامه بدهیم.


انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha