به گزارش ایسنا، روزنامه قدس نوشت:سازمان غذا و دارو و مسئولانش دیگر عادت کردهاند به اینکه دستکم سالی دوبار یاد «ریتالین» و عوارض سوءمصرفش بیفتند و دانشآموزان و دانشجویان اهل ریتالین را قسم و آیه بدهند که مبادا بروند سراغ این داروی محرک و به خاطر یکی دو شب شبزندهداری تحصیلی، بزنند سلامتیشان را با خاک یکسان کنند.
از آن طرف البته اطلاعی دردست نیست که چند دانشآموز و دانشجو هرساله به کمک ریتالین امتحاناتشان را با موفقیت پشت سر میگذارند و چندنفر فقط سلامتیشان دچار مشکل میشود؟ لابد مسئولان وزارت بهداشت به آمار و ارقام دقیقی دسترسی دارند که نگرانیشان بابت مصرف بیرویه ریتالین هر ساله تمدید و تشدید میشود.
یک مورد ترسناکتر
این را هم کسی نگفته و نمیدانیم که اولین بار کدام شیرپاک خوردهای متوجه شد «متیلفنیدات» که در عالم تجارت دارو، ملقب و مشهور به «ریتالین» است، فقط به درد «بیشفعال»ها نمیخورد و میتواند به دانشآموزان و دانشجویانی که یک ثلث یا یک ترم، سرشان گرم مشغولیات مهمی جز درس و مشق بوده، کمک کند تا چندشب پشت سرهم، کِرم کتاب و سوپردرسخوان شده و بلانسبتِ شما، مرتکب فعل قبیح «خرخوانی» شوند!
در هرحال برای اینکه هشدارهای سالانه وزارت بهداشت و حرف و حدیثهای فضای مجازی سبب نشود شما به ماهیت اصلی و موجودیت دارویی «ریتالین» بدبین شده، رویش اسم ناجور بگذارید و بعدهم آن را به چشم مخدرهای صنعتی و چیزی مثل شیشه و کراک و... نگاه کنید که فقط توی بساط ساقیها پیدا میشود، این را بگوییم که «متیل فنیدات» علاوه بر بیشفعالها، برای کسانی که دچار اختلال عصبی معروف به «حمله خواب» شده و یکسره خوابآلوده هستند هم توسط پزشکان تجویز میشود. به جز اینها اختلال خوابهای دوران پیری و کهنسالی هم میتواند با این دارو تا حدودی درمان شود. البته شما در برگههای اطلاعات دارویی این قرصها میتوانید عوارض احتمالی آن که شامل سرگیجه، استفراغ، افسردگی، زردی پوست و حتی مشکلات قلبی است را ببینید. به اینها اضافه کنید عوارض مصرف خودسرانه را که ممکن است در اطلاعات مختصر دارویی درج نشده باشد. مثلاً: فشارخون بالا، تغییرات ضربان قلب، کاهش وزن و لرزش عضلات و... که متخصصان و کارشناسان وزارت بهداشت هر ساله معتقدند علاه بر همه این موارد، سوءمصرف ریتالین ممکن است حساسیتهای پوستی، تهوع و درد معده و همچنین وابستگی به مصرف را هم به دنبال داشته باشد که مورد آخریاش خداوکیلی ترسناکتر از بقیه است.
شما که دانشجو دارید
مشکل این است از زمانی که رواج سوءمصرف ریتالین در میان دانشآموزان و دانشجویان لو رفت، این ماجرا هم رو شد که متأسفانه تبلیغات فروش آن در و دیوار اینترنت و فضای مجازی را پر کرده و متأسفانهتر اینکه تبلیغات غیرمستقیم مصرف این دارو، به صورت مطالب علمی و تخصصی ارائه میشود و پنبه همه هشدارهای وزارت بهداشت را هم میزند! اطمینان صد درصدی به اینکه: «ریتالین هرگز وابستگی نمیآورد، حافظه شما را تقویت میکند، عوارض احتمالی ندارد، تحمل بیخوابی را بالا میبرد و...» ازجمله ترفندها و تبلیغات کاذبی است که هنوز هم توسط ساقیهای دیجیتال و اینترنتی به کار گرفته میشود. چند سالی هم هست که حتی افراد مشهور، متخصصان به ظاهر پزشکی و دارویی و برخی سلبریتیها به جمع ساقیهای مجازی پیوسته و فصلش که میرسد، در صفحاتشان به تبلیغ این دارو و کاربردهایش میپردازند. همه اینها در حالی است که از چند سال پیش اعلام شده تبلیغ و فروش اینترنتی دارو و مکملها ممنوع است! با توجه به اینکه از قدیم گفتهاند: «دروازه شهر را میشود بست اما درِ تبلیغات فضای مجازی را نه»، میماند آگاه کردن بیشترِ شمایی که توی خانهتان دانشآموز و دانشجو دارید... که این چند خط مطلب را واقعاً با همین هدف نوشتیم و قصد سربه سرگذاشتن با وزارت بهداشت یا ساقیهای عصر جدید را نداشتیم!
*بازنشر مطالب دیگر رسانهها و شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن از سوی ایسنا نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان منتشر میشود.
انتهای پیام
نظرات