محسن اسماعیلی امشب ۲۵ اردیبهشتماه، در آیین بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی که در آرامگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: اگر میخواهیم ایرانی بمانیم و اگر ایران میخواهد بماند، راهی جز حفظ فرهنگ، تمدن و تاریخ پرافتخار خود ندارد. هر ملتی با فرهنگ، تمدن و گذشته خود شناخته میشود و جدا کردن ملتی از گذشتهاش، مانند نوزادی است که پدر خود را نمیشناسد، از خاندان و نیاکانش بیخبر است و خود را بیپشتوانه و بیانگیزه میبیند. اما اگر کودکی خود را در دامان خاندانی پرآوازه و پرافتخار ببیند، انگیزه برای ماندن و رشد کردن در او بیشتر میشود.
وی با تاکید بر اینکه برای حفظ گذشته، فرهنگ و تمدن زبان نقش اصلی ایفا میکند، بیان کرد: زبانی که نسل به نسل ملتها را به یکدیگر پیوند میدهد و چهره مکتوب آن یعنی خط نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است. در کنار آرامگاه حکیم فردوسی پیمان ببندیم که زبان، خط فارسی، تاریخ و ادب ایران را پاس بداریم، به آن افتخار کنیم و به آیندگان خود به عنوان امانتی گرانبها هدیه دهیم.
معاون راهبردی رئیس جمهور ادامه داد: مطالعه تاریخ چند ۱۰۰ سال اخیر نشان میدهد که بدخواهان هر ملت و افرادی که میخواهند ملتها را زیر یوغ فرهنگ و زیادهخواهی خود بگیرند، نخستین قدم را در نابودی زبان و خط آنها برمیدارند. در منطقه خودمان و در کشورهای اطراف، میبینیم که با تغییر خط و گاهی زبان چه تعداد از کهنترین ملتها، بیریشهترین مردم را تولید کردهاند و توانستهاند هویت آنها را به دلخواه خود تغییر دهند.
اسماعیلی با اشاره به مورد هجوم گرفتن ایران و تهدید زبان و خط فارسی، افزود: اما به یمن مقاومت و هوشیاری بزرگان، این اتفاق نیفتاد و امروز ایران در این منطقه پرآشوب، سرافراز و بالنده است و هیچ کس نمیتواند بزرگی و بزرگمنشی این مردم را نادیده بگیرد. بنابراین فرهنگ، تمدن و تاریخ هویتساز هستند و زبان و خط انتقالدهنده این هویت است.
وی با تاکید بر نقش شعر در انتقال هویت ایرانی از طریق زبان،گفت: شعر قدرتی سحرانگیز دارد. افلاطون ۲ هزار و ۳۰۰ سال پیش در کتاب جمهور میگوید «برای حفظ یک ملت، ابزاری مؤثرتر از شعر نمیشناسم»، این به دلیل لطافت و تأثیرگذاری شعر است؛ به همین دلیل پیامبر اکرم(ص) گاهی سراغ شاعرانی مانند حسان بن ثابت میفرستاد و از آنها میخواست رهنمودهایش را به شعر درآورند.
معاون راهبردی رئیس جمهور خاطرنشان کرد: در جمع فرهیختگان به ویژه خراسانیها که با فرهنگ و ادب عجین شدهاند، میخواهم بر شعر کودک تأکید کنم. منظور شعر گفتن به زبان کودک نیست؛ بلکه شعر کودکانهای که شاهنامهوار و کتاب بنیادین ما باشد، همانطور که در گذشته اینگونه بود. من خودم به خاطر دارم در محلههای قدیمی تهران در کودکی، شبها همه در یک خانه جمع میشدند و پیرمردی دانا شاهنامه میخواند.
اسماعیلی با بیان اینکه شاهنامه فقط شعر نیست؛ شاهنامه خدایینامه، ادبنامه و سراسر پند و اندرز است، افزود: با خواندن شاهنامه ارزشهای مورد علاقه ما به طور خودکار به نسلهای بعدی منتقل میشود و باید گفت که وطندوستی، فداکاری، از خودگذشتگی، نوعدوستی و ... همه در شاهنامه موج میزند. از این زیباتر چگونه میتوان حس میهنپرستی را برانگیخت.
معاون راهبردی رئیس جمهور تصریح کرد: مایلم به وجهی از چهره تابناک فردوسی اشاره کنم که کمتر به آن توجه میشود؛ شاهنامه به عقیده من نامهای است که عالیترین آموزشهای اخلاقی را با زیباترین واژهها و در کوتاهترین زمان انتقال میدهد. همه شما حکیم ابوالقاسم فردوسی را میشناسید، نام او نیز باید گرامی داشته شود.
انتهای پیام
نظرات