به گزارش ایسنا، در نشست تخصصی کازان فروم ۲۰۲۵ که با حضور نمایندگان کشورهای مختلف از جمله روسیه و ایران برگزار شد، حجتالاسلام والمسلمین حمید شهریاری، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با تقدیر از میزبانان این همایش بینالمللی، به تحلیل چالشهای پیش روی نسل جوان پرداخت.
او با اشاره به چالش بحران هویت در عصر جهانی شدن اظهار کرد: در دنیای امروز که ارتباطات جهانی به سرعت در حال گسترش است و جوانان بهطور مداوم در معرض جریانهای رسانهای و فرهنگی بینالمللی قرار دارند، آنان به سادگی به الگوهای موفق جهانی و سبکهای زندگی آرمانی که در شبکههای اجتماعی نمایش داده میشود، دسترسی پیدا میکنند و حضور دائمی این الگوهای آرمانی، باعث میشود که تلاش برای دستاوردهای خارقالعاده به امری عادی و معمولی تبدیل شود. با این حال، چون تحقق چنین آرمانهایی برای بیشتر افراد ممکن نیست، بسیاری از جوانان با ناکامی، سرخوردگی و در نهایت بحران هویت مواجه میشوند.
او ادامه داد: هنگامی که چهرههای مشهور به مرجع اصلی جوانان تبدیل میشوند، ارزشهای انسانی نظیر اعتدال، سادگی، قناعت، پایداری در برابر دشواریها و انضباط معنوی به تدریج به حاشیه رانده میشوند.
شهریاری افزود: مقایسه مداوم جوانان و نوجوانان با «زندگیهای فیلترشده» افراد مشهور منجر میشود آنها به تدریج معیارهایی غیرواقعی برای موفقیت و زیبایی را بهعنوان هنجار بپذیرند، که این سببِ افسردگی، اضطراب و کاهش عزتنفس میشود و همچنین روابط انسانی حالت تجاری پیدا میکند و با از بین رفتن الگوهای سنتی، عالمان، معلمان، والدین و شخصیتهای فرهنگی، جایگاه خود را از دست میدهند.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب ادامه داد: ارزشهایی چون قناعت، زندگی ساده، تلاش پیوسته، انضباط معنوی و اعتدال، بهتدریج جای خود را به مصرفگرایی، خودنمایی و تبلیغ از خود میدهند و در نتیجه، ارزشهای انسانی و اخلاقی مهم، کمرنگ و فراموش میشوند.
شهریاری، فردگرایی لیبرال و شکاف نسلی را دومین چالش خواند و اظهار کرد: مسئله فردگرایی لیبرال برخی جوانان در تلاش برای آزادی و رهایی از سنتهای اجتماعی، دیدگاهی لیبرالی نسبت به سنتها اتخاذ میکند. در عین حال، بسیاری دیگر از جوانان، همچنان به سنتهای دینی و ملی خود وفادارند و این دوگانگی، شکاف نسلی را تشدید کرده و موجب پیدایش هویتهای دوسویه در نسل جوان شده است. ما باید به چندفرهنگی بودن احترام بگذاریم و اجازه دهیم ارزشهای سنتی در کنار ارزشهای نوظهور رشد کنند. کشورهایی مانند روسیه، ایران، ترکیه، مصر و سایر ملل دارای پیشینه تاریخی غنی و ارزشمند در ادبیات، رسوم و سنتهای دینی هستند. این میراث فرهنگی باید حفظ و پاس داشته شود. لیبرالیسم فردی غربی ممکن است فرصتی کوتاه بیابد، ولی در درازمدت نمیتواند جایگزین این سنتها شود.
او افزود: پنج راهکار مشترک و راهبردهای پیشنهادی برای تبدیل چالشها به فرصتها وجود دارد که عبارتند از ۱. آموزش سواد رسانهای در مدارس و دانشگاهها، ۲. معرفی الگوهای بدیل و اصیل همچون معرفی چهرههایی با پشتوانه فرهنگی، علمی، دینی یا هنری اصیل از طریق پلتفرمهای آنلاین برای ارائه نمونههای سالم و سازنده، ۳. محدودسازی الگوریتمهای ترویج محتوای سطحی و درخواست از شبکههای اجتماعی برای بازنگری در الگوریتمهایی که به محتوای مضر اولویت میدهند و ترویج محتواهای ارزشی، ۴. بازسازی هویت درونی جوانان برای تقویت حس ارزشمندی مبتنی بر ارزشهای درونی و سرمایهگذاری بر تولید سریالها و فیلمهایی که روحیه مسئولیتپذیری و تلاش را تقویت کنند، ۵. نظارت والدین و مشارکت آموزشی خانواده، امروزه کودکان بیشتر از گذشته نیازمند هدایت و مراقبت از سوی والدین هستند تا از آسیبها مصون بمانند و مسیر رشد خود را بشناسند.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب گفت: شهدای جوان در غزه و کرانه باختری فرصت زندگی، جوانی و ساختن آینده را نیافتند. آنان در حالی که تشنه و گرسنه و از ابتداییترین حقوق انسانی محروم بودند، جان خود را ایثار کردند تا نان و آب را به کودکان، زنان و سالمندان بدهند و از وطنشان دفاع کنند.
شهریاری با محکومیت کشتار اخیر غیر نظامیان در غزه و شهادت اخیر ۸۰ فلسطینی از جمله ۲۲ کودک در جبالیا، اقدامات رژیم صهیونیستی را جنایت جنگی خواند.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی خطاب به حامیان این رژیم گفت: ننگ نیز بر ایالات متحده امریکا که با اهدای بمبهای یک تنی و حمایتهای مالی و نظامی زمینهساز این کشتار دستهجمعی هستند.
انتهای پیام
نظرات