محمد پوران باقر دوشنبه ۲۹ اردیبهشت، در نشست خبری که به مناسبت هفته اهدای عضو برگزار شد، اظهار کرد: پیوند اعضا، قله جراحی و اوج افتخار پزشکی است؛ تصورش را بکنید، ما با پیچیدهترین عمل تخصصی مواجهیم، عملی که حتی از جراحی قلب باز هم دشوارتر است. در یک سو، با بیمار مرگ مغزی روبهروییم که وخیمترین وضعیت ممکن را دارد. وضعیتی به مراتب بدتر از کما، وقتی با خانواده فرد مرگ مغزی صحبت میکنیم، هدفمان فقط اهدای عضو است و هیچ چشمداشتی نداریم.
مدیر بیمارستان منتصریه در خصوص سایر چالشهای این مسیر، گفت: این تازه شروع ماجراست. از موی سر تا ناخن پا را باید بررسی کنیم، آزمایشهای بسیار دقیق و حساسی مانند آزمایش هپاتیت، HIV و سایر موارد پرهزینه را انجام میدهیم تا از سلامت کامل عضو اهدایی مطمئن شویم.
وی افزود: همانطور که اشاره شد، گاهی اوقات مجبوریم برخی آزمایشها را در بیمارستان مبدا انجام دهیم مثلا امروز طی تماسی در مورد آقای ۶۵ سالهای از نیشابور که دچار ایست قلبی شده و پس از احیا، مرگ مغزی شده است به ما اطلاع دادند. ما فقط یک آزمایش کراتین و تست انعقاد خون میگیریم تا ببینیم کلیه و کبدش کار میکند یا نه. نمیتوانیم از بیمارستان نیشابور بخواهیم آزمایشهای میلیونی انجام دهد. در عوض، از آنها میخواهیم بیمار را به مرکز ما منتقل کنند تا پس از رضایت خانواده، بقیه آزمایشها را اینجا انجام دهیم.
پوران باقر اضافه کرد: همین موضوع باعث ایجاد ناترازیهایی میشود؛ بعداً باید به دیوان محاسبات توضیح دهیم که چرا این آزمایشها را به آزمایشگاه بیرون فرستادیم. بیماری که پیوند میشود، معمولاً دو هفته در بیمارستان بستری میماند، اما گاهی به دلیل عوارض، این مدت به دو ماه هم رسیده و هزینه بیمارستان تا ۳۰۰ میلیون تومان هم میرسد، در حالی که ما هیچ هزینهای از بیمار دریافت نمیکنیم، بعد باید به دیوان محاسبات توضیح دهیم که چرا مجبور شدیم ۱۰۰ میلیون تومان صرف آزمایشهای بیرون از بیمارستان کنیم.
نجات ۷۰۰۰ بیمار نیازمند اهدای عضو طی ۱۰ سال
وی افزود: به همین دلیل، قوانینی وضع شده که انجام آزمایشهای بیرون از بیمارستان را محدود میکند. ما در طول ۱۰ سال، جان ۷۰۰۰ بیمار را از طریق پیوند اعضا نجات دادهایم. فقط در سال گذشته، از ۱۶۴ مورد مرگ مغزی، ۸۲۴ عضو اهدا کردیم که شامل پیوند کبد، کلیه، قلب و حتی پوست بوده است.
پوران باقر با بیان اینکه پیوند پوست را نباید دست کم گرفت، گفت: برای بیماری که دچار سوختگی شدید شده، پیوند پوست حکم پیوند قلب را دارد و بدون آن، بیمار جان خود را از دست میدهد. پیوند قرنیه هم سادهترین نوع پیوند است، اما با آن میتوان یک فرد نابینا را به زندگی برگرداند و به پدری که در خانه زمینگیر شده، امید دوباره بخشید.
وی اظهار کرد: ایده خوبی است که به مردم نشان دهیم سالانه چند هزار بیمار گیرنده در سراسر ایران به زندگی بازمیگردند. در مقابل، طرح جوانی جمعیت را هم نباید فراموش کنیم. هر چند با به دنیا آوردن و بزرگ کردن بچهها، مدت زیادی طول میکشد تا به نتیجه برسیم، اما نجات جان یک مادر یا پدر، میتواند تاثیر عمیقی بر خانواده و جامعه داشته باشد.
مدیر بیمارستان منتصریه اظهار کرد: من این ایده را قبول ندارم که اهدای عضو فقط باید در سنین باروری انجام شود. پدر من در ۴۵ سالگی سرطان گرفت و تا ۶۵ سالگی زنده ماند. این ۲۰ سال سایه پدر بالای سر ما بود. مادری که پیوند میشود، نظام خانواده را حفظ میکند. حتی یک مادر ۶۰ ساله هم میتواند نقش مهمی در تشویق فرزندآوری فرزندان خود داشته باشد. مادری که زنده میماند، میتواند از نوادگان خود مراقبت کند تا فرزندانش بتوانند به کار خود برسند و از فرزندآوری منصرف نشوند این هم به نوبه خود به جوانی جمعیت کمک میکند.
وی بیان کرد: در مورد گردشگری سلامت، قانونی از دهه ۶۰ در ایران وجود دارد که به عنوان قانون "ایرانیان مُدِل" شناخته میشود. بر اساس این قانون، هر شهروندی باید به شهروند خودش خدمت کند. بنابراین، اگر کسی از عراق بخواهد در ایران کلیه دریافت کند، باید اهداکننده کلیه را از کشور خودش بیاورد. این قانون برای کشورهایی مانند کویت، بحرین و عمان که با کمبود اهداکننده مواجه هستند، مشکلاتی ایجاد کرده است.
افزایش تعداد ثبتنامکننده در سایت اهدای عضو
پوران باقر ادامه داد: تعداد افراد ثبتنامکننده در سایت اهدای عضو در حال افزایش است. قبلاً فرآیند ثبتنام بصورت دستی و از طریق پست انجام میشد که مشکلات زیادی داشت. اما با الکترونیکی شدن فرآیند، این مشکلات برطرف شده است.
مدیر بیمارستان منتصریه گفت: میزان موفقیت پیوند اعضا در بیمارستان منتصریه بسیار بالا است و تقریباً با آمار آمریکا و کشورهای اروپایی برابری میکند، میزان بقای یک ساله پیوند کبد بالای ۹۰ درصد و میزان بقای پنجساله آن بین ۸۰ تا ۸۵ درصد است.
وی اضافه کرد: در رابطه با موضوع داروها، ما پیشنهادی برای گیرندگان پیوند داریم. انجمنهای خیریه را در بیمارستان فعال کردهایم تا در خصوص حمایت مالی، اقتصادی و دارویی از این افراد پس از پیوند، بهویژه کسانی که مشکلات اقتصادی دارند، کمک کنند.
پوران باقر همچنین افزود: بطور کلی، موارد را به وزارت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و سپس وزارتخانه اطلاع میدهیم و تصمیمگیریهای بعدی در وزارتخانه انجام میشود؛ اگر کمبود دارویی یا مشکل قیمت وجود داشته باشد، وزارتخانه تمام تلاش خود را برای رفع مشکلات به کار میگیرد. البته، همانطور که میدانید، کشور با مسائلی درگیر است و ممکن است خدماترسانی در حد شایسته به مردم انجام نشود، اما حداکثر تلاشها صورت میگیرد.
پوران باقر اضافه کرد: در مورد آمار پیوند، ما در زمینه پیوند کبد، لیست انتظار طولانی نداریم. به دلیل کمبود گیرنده، گاهی ارگانهای کبد را به شیراز ارسال میکنیم، بنابراین، اگر کسی در اینجا پرونده تشکیل دهد، پس از انجام مراحل، معمولاً زمان انتظار برای پیوند کبد بیشتر از یک یا دو ماه نخواهد بود. البته، پیوند کلیه داستان متفاوتی دارد و لیست انتظار طولانیتری دارد.
وی افزود: پیوند در ایران رایگان انجام میشود. ما از بیماران هیچ هزینهای دریافت نمیکنیم. نه به اهداکننده پولی میدهیم و نه از گیرنده میگیریم که به نظر من این افتخاری برای ایران است. دکتر مصطفی الموسوی، رئیس بیمارستان پیوند کویت، حدود دو هفته پیش به اینجا آمدند و گفتند که اگر بخواهند بیماری را از کویت برای پیوند به آمریکا بفرستند، دولت آمریکا فقط ۴۰۰ هزار دلار دریافت میکند. با احتساب هزینه اقامت سه ماهه، رفتوآمد و هزینههای روزانه، این مبلغ به حدود یک میلیون دلار میرسد. در حالی که اینجا پیوند کبد رایگان است.
مدیر بیمارستان منتصریه اضافه کرد: به غیر از دو سه کشور در خاورمیانه، سایر کشورها این توانایی را ندارند. نیروی انسانی و اساتیدی که ما در اینجا داریم، قادر به انجام پیوند کلیه و کبد هستند. این کار مانند آپاندیس نیست که در هر جایی قابل انجام باشد و تنها چند کشور خاص توانایی انجام آن را دارند. اگر ما از گیرندهها پول بگیریم، شاید بسیاری از مشکلاتی که ذکر شده به ۱۰ درصد کاهش یابد. اما به دلیل رایگان بودن، این حمایتها بیشتر از طریق دولت و خیرین انجام میشود.
پوریان باقر افزود: در مورد لیست انتظار پیوند کلیه، ما حدود ۸۰۰ بیمار داریم که پرونده ثبت کردهاند و حدود ۲۵۰ نفر آنها آماده پیوند هستند، متأسفانه، بیش از دو هزار بیمار دیالیزی در مشهد داریم که سالانه حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد آنها علیرغم دیالیز فوت میکنند و به پیوند نمیرسند.
وی ادامه داد: در حوزه فرهنگی، بیمارستان به ویژه در سه چهار سال اخیر، سه جشنواره زندگی را برگزار کرده است. امسال هم در سوم خرداد این جشنواره برگزار خواهد شد و خانوادههای مرگ مغزی که در سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ اهدای عضو داشتهاند از مشهد دعوت خواهند شد و از آنها تقدیر میشود.
وی بیان کرد: ما مراسم غبارروبی مزار اهداکنندگان عضو را نیز برگزار میکنیم و مصوبهای از شورای شهر گرفتهایم که قطعهای به نام اهداکنندگان عضو در بهشت رضا اختصاص یابد؛ این کار باعث میشود خانوادهها از یکدیگر روحیه بگیرند. هر سال نیز مراسم درختکاری به نام اهداکنندگان عضو توسط شهرداری برگزار میشود. بیلبوردهای شهری با تصاویر اهداکنندگان مرگ مغزی نیز در سطح شهر نصب خواهد شد.
مدیر بیمارستان منتصریه گفت: برای گیرندهها نیز کارت شناسایی پیوند صادر میشود و فرآیند ثبتنام کارت اهدای عضو را اصلاح کردهایم. اگر فردی در زمان حیات خود کارت اهدای عضو داشته باشد، خانوادهاش راحتتر میتوانند رضایت دهند. به همین دلیل، لینکی برای دریافت کارت اهدای عضو در صفحه اول سایت دانشگاه علوم پزشکی مشهد قرار داده شده است.
پوران باقر اضافه کرد: شاید بهتر باشد برای خانوادههای اهداکننده عضو، امتیازی در نظر گرفته شود. ما طرحی را برای حمایتهای اجتماعی از خانوادههای اهداکننده مرگ مغزی به مجلس ارائه دادهایم که شامل ۲۳ آیتم حمایتی غیرمستقیم مانند بیمه و استخدام فرزندان است که این طرح در حال بررسی است.
انتهای پیام
نظرات