• چهارشنبه / ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۰:۳۲
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 1404023122439
  • خبرنگار : 50989

به بهانه روز اهدای عضو؛

مرز میان کما و مرگ مغزی؛ وقتی بازگشت ممکن نیست

مرز میان کما و مرگ مغزی؛ وقتی بازگشت ممکن نیست

ایسنا/قم یک کارشناس مسئول واحد اهدای عضو گفت: هر مرگ مغزی می‌تواند جان ۸ نفر را نجات دهد، اما باورهای نادرست درباره بازگشت پذیری بیماران و تصویرسازی‌های غلط در رسانه‌ها، همچنان مانع اصلی اهدای عضو در کشور است.

ولی الله صمدی کارشناس مسئول واحد اهدای عضو دانشگاه علوم پزشکی قم به مناسبت ۳۱ اردیبهشت روز اهدای عضو در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: در محاسبه آمار اهدای عضو، شاخصی به نام PMP (تعداد اهدا به ازای هر یک میلیون نفر جمعیت) مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای مثال، اگر در استانی با یک میلیون نفر جمعیت، تنها یک مورد اهدای عضو انجام شده باشد، PMP آن استان برابر با یک خواهد بود.

وی ادامه داد: هرچند این شاخص در ایران در مقایسه با برخی کشورهای پیشرفته مانند کشورهای اروپایی عدد کمتری را نشان می‌دهد، اما در سطح منطقه‌ای وضعیت مطلوبی داریم.  

صمدی در خصوص تعداد اهدای عضو امسال عنوان کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون، سه مورد اهدای عضو در استان قم داشتیم که ارگان‌های حیاتی این افراد پس از رضایت خانواده ایثارگر و نوعدوست آنان، به بیماران بدحال در لیست وزارت بهداشت و درمان پیوند شده است.

وی افزود: یکی از اصلی‌ترین موانع در این زمینه، باور نادرست عمومی نسبت به مفهوم مرگ مغزی است؛ بسیاری از مردم هنوز مرگ مغزی را با کما اشتباه می‌گیرند و تصور می‌کنند امکان بهبودی وجود دارد، در حالی که مرگ مغزی به‌معنای توقف غیرقابل بازگشت تمام عملکردهای مغز است و هیچ درمانی ندارد.  

کارشناس مسئول واحد اهدای عضو دانشگاه علوم پزشکی قم گفت: برخلاف کما که در آن مغز زنده است و احتمال بازگشت به هوشیاری وجود دارد، در مرگ مغزی، تخریب بافت مغز آغاز شده و به‌تدریج عفونت به سایر اندام‌ها سرایت می‌کند و در نهایت منجر به از کار افتادن کامل اعضای حیاتی بدن می‌شود.  

وی ادامه داد: در حال حاضر حدود ۵۰ هزار بیمار در لیست انتظار وزارت بهداشت و درمان جهت دریافت عضو پیوندی هستند؛ تنها راه درمان و نجات بیماران با نارسایی شدید ارگان‌های حیاتی، مانند نارسایی شدید قلب، ریه و کبد، دریافت ارگان از بیماران مرگ مغزی است و در صورت نرسیدن ارگان، متاسفانه این بیماران فوت می‌کنند.

صمدی تصریح کرد: یک فرد مرگ مغزی می‌تواند ۷ یا ۸ ارگان مانند قلب، کبد، کلیه‌ها، ریه‌ها، پانکراس، روده‌ها و حدود ۵۵ نسج مانند قرنیه، تاندون‌ها، عروق، استخوان و غضروف‌ها به بیماران اهدا کند.

وی افزود: اگرچه فرهنگ‌سازی در دو دهه گذشته موجب شده آمار اهدای عضو در کشور ۷۰ برابر افزایش یابد، اما هنوز جای پیشرفت زیادی وجود دارد؛ یکی از مشکلاتی که در این مسیر وجود دارد، نمایش نادرست مفهوم مرگ مغزی در برخی فیلم‌ها و برنامه‌های تلویزیونی صدا وسیما است.

کارشناس مسئول واحد اهدای عضو دانشگاه علوم پزشکی قم بیان کرد: متأسفانه در بسیاری از موارد، سازندگان این آثار بدون مشورت با متخصصان حوزه سلامت، تصویری اشتباه از مرگ مغزی ارائه می‌دهند و با ایجاد این شبهه که امکان بازگشت بیمار وجود دارد، خانواده‌ها را از تصمیم به اهدای عضو منصرف می‌کنند، این در حالی است که مرگ مغزی به‌هیچ‌وجه با کما قابل مقایسه نیست.  

وی ادامه داد: برخی خانواده‌ها نیز نگران آسیب به پیکر عزیزان خود پس از اهدای عضو هستند، اما واقعیت این است که فرآیند اهدا با دقت و ظرافت کامل انجام می‌شود؛ برش مختصری در پوست ایجاد و ارگان‌های حیاتی برداشت می‌شود و به‌صورت ترمیمی پوست ترمیم و بخیه می‌شود، به‌گونه‌ای که هیچ گونه آثار برداشت عضو در پیکر اهدا کننده دیده نمی‌شود.

صمدی افزود: اگر تلاش‌های فرهنگی در این زمینه با جدیت بیشتری پیگیری نشود، سالانه هزاران فرصت نجات جان انسان‌ها از دست خواهد رفت؛ در کشور ما سالانه حدود ۸۰۰۰ تا ۸۵۰۰ مورد مرگ مغزی رخ می‌دهد که از این تعداد، ۴۰۰۰ تا ۴۵۰۰ هزار نفر شرایط اهدای عضو را دارند.  

کارشناس مسئول واحد اهدای عضو دانشگاه علوم پزشکی قم اعلام کرد: اما متأسفانه بیش از ۳ هزار نفر از مرگ مغزی‌ها بدون اهدای عضو فوت می‌کنند و ارگان‌های طلایی و حیاتی را با خود به زیر خاک می‌برند؛ و تنها سالانه حدود هزار نفر به اهدای عضو می‌رسد؛ در حالی که روزانه ۱۰ تا ۱۲ نفر از بیماران نیازمند ارگان پیوندی به دلیل نرسیدن عضو مناسب پیوندی، جان خود را از دست می‌دهند.  

وی ادامه داد: تجربه نشان داده که بسیاری از گیرندگان عضو پس از پیوند، نه‌تنها به زندگی عادی بازگشته‌اند، بلکه در زمینه‌های مختلف مانند ورزش نیز به موفقیت‌های چشمگیری دست یافته‌اند؛ البته عمل پیوند عضو، فرآیندی پیچیده است و بیماران پس از دریافت عضو باید تحت نظارت دائمی پزشک قرار بگیرند و داروهای خود را به‌موقع مصرف کنند.

صمدی در پایان بیان کرد: در صورتی که فرد پیوندی به دستورات پزشکی پایبند نباشد، ممکن است دچار عوارض پس از پیوند شود، اما در صورت رعایت دقیق توصیه‌ها، امکان بازگشت به یک زندگی سالم و پویا کاملاً وجود دارد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha