محمدعلی طالبی استاندار کرمان در این نشست اظهار کرد: عشایر بخشی از هویت تاریخی و فرهنگی استان کرمان هستند و باید نقش عشایر تقویت شود و سهم این قشر را در برنامههای کلان توسعه استان افزایش دهیم.
وی افزود: عشایر با تنگناهای متعددی چون کمبود آب شرب در سکونتگاهها، خشکسالی مراتع و ... مواجه هستند و ضعف در زیرساختهای آموزشی و بهداشتی و ارتباطات وجود دارد.
طالبی از مشکلات مربوط به تامین نهادههای دامی و نبود بازار مناسب برای فروش محصولات بهعنوان دیگر مسائل جامعه عشایری سخن گفت و تصریح کرد: باید به سراغ برنامه جامعی برویم تا شناسایی ظرفیتهای جامعه عشایری استان در حوزههای مختلف از جمله اقتصادی، گردشگری، گیاهان دارویی و صنایعدستی را داشته باشد.
استاندار کرمان با اشاره به اینکه ۳۵ درصد صنایعدستی استان کرمان توسط جامعه عشایری تولید میشود ،خواستار توجه جدی به این بخش شد و گفت: نوسازی زنجیره تامین دام و تولید لبنیات عشایر باید انجام شود و برای تامین علوفه و آب شرب حمایت صورت گیرد.
طالبی همچنین خرید تضمینی محصولات و ایجاد صندوقهای خرد و تشکیل تعاونیها را برای حمایت از جامعه عشایری موثر دانست و با اشاره به گزارش مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری کرمان در مورد کاستیهای مدارس شبانهروزی عشایر و با انتقاد از عدم حضور آموزش و پرورش در شورای عشایری، گفت: از شنیدن این گزارش ناراحت شدم و آموزش و پرورش باید سریعا مسائل مدارس شبانهروزی عشایر را پیگیری کند تا مشکلات برطرف شود.
همچنین در این نشست ندا نظامی مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری کرمان در اظهار کرد: اقتصاد عشایر را زنان مدیریت میکنند و تولیدکننده اصلی هستند و نقش مهمی را در آداب و فرهنگ و رسوم ایفا میکنند.
وی با اشاره به بازدیدش از مدارس مناطق عشایری استان کرمان و تغییر سبک زندگی این قشر افزود: با تغییر سبک زندگی عشایری و مسائل و مشکلاتی که عشایر دارند و نگران از آینده فرزندانشان هستند، تمایل به مهاجرت دارند.
نظامی گفت: عشایر بعد از مهاجرت در مناطق حاشیهای شهرها ساکن میشوند و در این شرایط مسائل، معضلات و مشکلات بعدی ایجاد میشود.
وی در ادامه از شرایط نامناسب مدرسه شبانهروزی دخترانه عشایری سخن گفت و تصریح کرد: دخترانی که در این مدارس درس میخوانند باید مهارتهای زندگی و مهارتهای اجتماعی را یاد بگیرند اما مسائل و مشکلات عدیدهای در خوابگاه دیدم و کوچکترین مورد این بود که بچهها آب گرم نداشتند و باید این مشکلات بر طرف شود.
بنابراین گزارش رضا نیکزادی مدیرکل امور عشایری شمال استان کرمان هم در این نشست با اشاره به اینکه هشت شرکت تعاونی و یک اتحادیه عشایری در شمال استان خدمترسانی میکنند، افزود: ۱۰ صندوق ساماندهی تولیدات عشایر در شمال استان فعال است.
وی تصریح کرد: عدم بارش باران و خشکسالیهای پیدرپی بزرگترین مانع تولید در مناطق عشایری استان کرمان است.
نیکزادی با اشاره به اینکه کرمان دومین استان عشایرنشین ایران است، ادامه داد: توسعه متوازن و ارتقاء زیرساختها راز ماندگاری عشایر است.
مدیرکل امور عشایری جنوب استان کرمان نیز در این نشست با اشاره به اینکه ۱۲۰۰ شهید عشایر تقدیم انقلاب اسلامی شده، در ادامه گفت: ۱۱ نوع محصول صنایعدستی توسط عشایر جنوب استان کرمان تولید میشود.
احمدیوسفی افزود: ۲۹ منطقه گردشگری عشایری در جنوب استان کرمان شناسایی شده و شرایط برای سرمایهگذاری در این مناطق آماده است.
وی در بخش دیگر سخنانش اظهار کرد: ۸۰ درصد مراتع عشایری جنوب استان کرمان دچار خشکسالی شده و حتی در تامین آب شرب هم مشکلاتی وجود دارد.
انتهای پیام
نظرات