• شنبه / ۳ خرداد ۱۴۰۴ / ۱۲:۴۷
  • دسته‌بندی: البرز
  • کد خبر: 1404030301175
  • خبرنگار : 50622

/گزارش/

صورتک غمگین تئاتر کرج...

صورتک غمگین تئاتر کرج...

ایسنا/البرز تئاتر در استان البرز از دیرباز با چالش‌های فراوانی مثل نبود زیرساخت‌ها و امکانات لازم، کم‌توجهی و عدم حمایت‌های مالی روبه رو بوده است. اگرچه هنر فارغ از پول و ثروت از عشق و علاقه درونی جان می‌گیرد؛ اما هنرمندان این عرصه با وجود فقر امکانات و فقدان تماشاخانه و پلاتو مناسب، هنوز صحنه گردان اجرای‌های بزرگ هستند. بازیگرانی که دیالوگ‌هایشان را در زادگاه خود تمرین می‌کنند؛ اما به ناچار برای دیده شدن، اجرایشان را به تهران می‌برند.

توحید وانشانی تهیه کننده تئاتر در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اینکه تئاتر در استان البرز ظرفیت ارزشمندی دارد که کمتر به آن توجه شده است، گفت: تئاتر استان با وجود ظرفیت‌های منحصر به فردش، به دلیل نبود توجه کافی نتوانسته به سمت فضای اقتصادی حرکت کند. واقعیت این است که هنرمندان این عرصه بر اساس توانمندی‌ها و جوشش درونی شان زحمت زیادی متحمل می‌شوند تا هنرشان را به اجرا برسانند.

تئاتر در البرز اقتصادی نیست

وی که عنوان پرکارترین تهیه کننده استان را برای اجرای چهار تئاتر در سال ۱۴۰۳ در کارنامه خود دارد، افزود: هنرمندان تئاتر، کار خود را از روی عشق و علاقه دنبال می‌کنند اما با توجه به اینکه اقتصاد هنر و تئاتر استان مشکلات زیادی دارد؛ نگاه و خروجی کارشان به سمت تهران است.

وانشانی ادامه داد: یکی از دلایل این تمایل، نبود زیرساخت‌های مناسب و کافی تئاتر در استان است. یک سالن تخصصی تئاتر یا تماشاخانه مناسب و فضای پلاتو در استان وجود ندارد و سالن فعلی هم کتابخانه‌ای بوده که به سالن تئاتر تبدیل شده و دسترسی مناسبی هم ندارد.

وی بیان کرد: این بخش چون وضعیت مناسبی در استان ندارد، مخاطب از آن استقبال نمی‌کند. این موضوع هم باعث شده هنر تئاتر استان خیلی جدی گرفته نشده و جنبه اقتصادی نداشته باشد.

این تهیه کننده تئاتر عنوان کرد: مدیران فرهنگی استان باید تمام تلاششان را بکنند که به سمتی برویم که تئاتر مانند بازیگران و دست‌اندرکاران آن رشد کند، به درآمد زایی برسد و بتوانیم به دید یک شغل به آن نگاه کنیم.

وی یادآور شد: به عنوان یک تهیه کننده، بیشتر به منظور کمک به تئاتر در این عرصه فعالیت می‌کنم، چرا که یکی از خلاهای تئاتر استان تهیه کنندگی است به این دلیل که آورده مالی آن، بازگشت سرمایه ندارد.

مدیران فرهنگی کرج به تئاتر فرصت شنیده شدن بدهند

وانشانی افزود: برای اینکه قشر هنرمند تئاتر، خودجوش و خودکفا شود، لازم است که مدیران فرهنگی، صنف تهیه کنندگان تئاتر را جدی‌تر بگیرند و فرصتی را برای شنیدن حرف آنها فراهم کنند.

وی با بیان اینکه یک نگاه کلی باید به این صنف بین تمام مدیران استانی ایجاد شود، خاطرنشان کرد: نیاز داریم که تاثیر تئاتر بر جامعه جدی گرفته شود. ما بازیگران و کارگردان حرفه‌ای در استان داریم که متاسفانه در عرصه اجرا در استان نتوانسته‌اند به خواسته و جایگاهی که حقشان بوده، دست پیدا کنند، اما در پلتفرم‌های مجازی بازدیدهای بسیاری داشته و مورد توجه مردم واقع شده‌اند.

هنرمندان کرج از بهترین‌های تئاتر تهران هستند

این فعال عرصه تئاتر ادامه داد: همه اجراهایی که در استان البرز می‌بینیم، ماحصل جوشش هنر در صنف هنرمندان استانی است که به شدت تئاتری هستند و هیچ عامل بیرونی یا مدیریت فرهنگی که باعث شود یک اجرا را روی صحنه ببرند، طی این سال‌ها برای آنها وجود نداشته است. به این خاطر معتقدم که هنرمندان تئاتر کرج از بهترین‌ها و موفق‌ترین‌های تئاتر تهران هستند.

این تهیه کننده تئاتر با بیان اینکه در تهران سالن، امکانات و تبلیغات مهیا است، افزود: به عنوان یک گروه نمایشی اولین چالشی که با آن مواجه هستیم اطلاع رسانی و تبلیغات است. به ویژه که تبلیغات شهری هزینه بسیار بالایی دارد.

وانشانی گفت: بنابراین نیاز به فراهم کردن بسترهایی داریم که هنر و ظرفیت‌های تئاتر استان را معرفی کنیم. در حال حاضر نه زیرساخت مناسب فراهم شده و نه مخاطب حرفه‌ای در استان داریم که در سبد خانوار خود بخشی را به تماشای دوره‌ای یا گهگاه تئاتر اختصاص دهد.

وی با اشاره به کسب جوایز متعدد اجراهای تئاتر استانی در جشنواره‌ها گفت: این عوامل دست به دست به هم داده تا تئاتر کرج به خود متکی باشد و هر آنچه که اتفاق می‌افتد حاصل جوشش و علاقه خودشان باشد. اما این موضوع باعث شده که اهالی تئاتر استان گاها از کار خسته شده و از فضای تئاتر دور شوند و یا اینکه مسیر تهران را انتخاب کنند.

کم توجهی به تئاتر درد آور است

همچنین ارسالان رنجبر بازیگر و کمدین تئاتر استان هم در مورد وضعیت تئاتر اضافه کرد: کم توجهی به اجراها باعث شده تمام تمرینات در کرج انجام شده و ماحصل آن در تهران به نمایش درآید، یعنی مردم استان ما از این هنر بی نصیب هستند و برای دیدن یک کار پربازدید هنری از بازیگران خود، باید به تهران بروند و این دردآور است.

رنجبر ادامه داد: وقتی در استان‌های دیگر جشنواره برگزار می‌شود، با اشتیاق هنرمان را به مردم نشان می‌دهیم. اما جای تاسف دارد که هنوز بسترهای تئاتر به درستی فراهم نشده که این اجراها و اشتیاق را روی صحنه‌های تئاتر استانی شاهد باشیم و تئاتر به جزئی از سبد فرهنگی خانوار درآمده باشد.

وی اظهار کرد: تمامی این کاستی‌ها به نبود زیرساخت‌های تئاتر از قبیل سالن نمایش مناسب، نبود تجهیزات کافی و پلاتو در استان بر می‌گردد و این برای استانی که تمام اهالی آن در این عرصه در تلاش بوده و نخبه هستند، مناسب نیست.

این کمدین تئاتر گفت: تئاتر استان از استعدادهای خوب و بازیگران حرفه‌ای برخور دار است که می‌تواند مردم سایر استان‌های همجوار را برای تماشا به استان بکشاند نه اینکه استعدادهای هنریش برای اجرا و دیده شدن به مناطق همجوار کشیده شوند.

وی افزود: بازیگران و هنرمندان تئاتر کرج در تهران بازی کرده‌اند و جوایز زیادی به دست آوردند. اما این امکان در استان فراهم نشده است. از طرفی به لطف مردم این توجه در بستر فضای مجازی و پلتفرم‌های اجتماعی ایجاد شده که بخش عمده‌ای از دنبال کنندگان آن را مردم استان تشکیل می‌دهند.

رنجبر یادآور شد: وقتی مسیری را شروع می‌کنیم، به رسیدن به اوج و پیشرفت آن هم می‌اندیشیم، متاسفانه یا خوشبختانه این بستر برای تئاتر استان، بیشتر در تهران ایجاد شده تا استان البرز.

وی بیان کرد: تئاتر استان علاوه بر جوانان از وجود پیشکسوتان حرفه‌ای بهره‌مند است. با این وجود هنوز به این درجه نرسیده‌ایم که یک دورهمی با حضور تمام فعالان و هنرمندان تئاتری در استان ایجاد شده باشد. هزاران هنرمند و هنرجو در استان داریم که دوست دارند در این عرصه فعالیت کرده و یا هنر و استعداد خود را به اوج برسانند.

رنجبر افزود: امسال رئیس اداره فرهنگ و ارشاد کرج یک گام بزرگ در این عرصه برداشتند و برای برگزاری جشنواره‌ای که در آن اجرا داشتیم، هر روز اجراها را از نزدیک پیگیری می‌کردند که جای تقدیر دارد. اما تئاتر فقط مختص به یک اجرا یا یک روز نیست و این توجه باید همیشه وجود داشته باشد تا باعث پیشرفت این عرصه شود.

وی گفت: وقتی یک اجرا در کرج تمام بلیط‌های آن فروخته می‌شود، نشان از ظرفیت بالای هنری فعالان این عرصه است. بنابراین عنوان این موارد فقط دغدغه یک شخص خاص نیست و برای کل تئاتر البرز است که می‌تواند به یک تحول عظیم در سطح هنری استان منجر شود.

این بازیگر تئاتر اظهار کرد: در حال حاضر از طریق فعالیت در پلتفرم‌های اجتماعی و مجازی سعی می‌کنیم، اجراهای تئاتر را اطلاع رسانی عمومی کنیم، اما باید در سطح شهر بیلبوردهای اختصاص داده شود که اجراهای خوب این حوزه را به اطلاع شهروندان برسانیم.

تئاتر در برنامه مدارس گنجانده شود

افسانه افخمی از علاقه‌مندان به فرهنگ و هنر درباره تجربه خود از تماشای تئاتر مطرب در کرج گفت: به دیدن یک نمایش کمدی موزیکال رفتیم . فضای سالن نسبتا خوب بود و بازیگران تمام تلاش‌شان را کردند که لحظات زیبا و شادی را فراهم کنند. گویا تعداد بیشتر بینندگان مسبب دلگرمی شان شده بود و در آخر نمایش با معرفی اعضای گروه و گرفتن عکسی یادگاری از حضور تماشاگران تشکر کردند.

وی افزود: در طول بازی گرم و پر حرارت آنها فکری ذهنم را درگیر خود کرده بود، افکارم را جمع بندی کرده تا به نتیجه گیری منطقی برسم که نرسیدم.

وی ادامه داد: با وجود اینکه کرج وسعت کمی ندارد و مردمان بسیاری میهمان جاذبه‌های طبیعی و گردشگری آن هستند، چرا از تماشای تئاتر کرج بی نصبیند.

افخمی ادامه داد: در تمامی این سال‌ها تئاتر آنطور که باید بازدهی مناسبی نداشته است. چرا با فاصله اندکی که البرز از تهران دارد، وضعیت تئاتر آن با این ظرفیت‌های خوب اینگونه باشد.

وی گفت: اما قطعا می‌توانیم راهکار مناسبی برای آن پیدا کرد. به عنوان نمونه مراکزی مثل مدارس، دانشگاه و حتی ادارات را ترغیب کرد که به عنوان مشوق یا در قالب پاداش‌های کاری امکان تماشای تئاتر را برای کارکنان خود فراهم کنند.

این طرفدار تئاتر بیان کرد: بلیط این نمایش موزیکال ۱۰۰ هزار تومن بود که شاید معادل یک عدد پفک یا چیپس بزرگ باشد. در غالب اردوهای دانش آموزی که در طول سال تحصیلی فراوان برگزار می‌شود، فرض کنیم اعضای یک کلاس یا ۴۰ نفره به دیدن تئاتر بروند، این موضوع علاوه بر نشاط روحی و آورده مالی برای بازیگران، باعث شناخته شدن هنر تئاتر از طریق آموزش و پرورش شده به پر بازدید شدن اجراها هم کمک می کند.

وی یاد آور شد: زیرساخت‌های این بخش نیاز به تقویت بیشتری دارد و تمامی این موارد در سایه حمایت مدیران فرهنگی و استانی محقق می‌شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha