محمد رجبزاده در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: از بین ۹ رقم تجاری انار در کشور، چهار رقم مهم در خراسان رضوی کشت میشود. ارقام اردستانی در شهرستان مهولات، خزر در شهرستانهای کاشمر، بردسکن و خلیلآباد، شیشه کپ و بجستانی در شهرستانهای بجستان و گناباد از جمله این ارقام هستند.
وی با اشاره به چالشهای موجود در تولید انار گفت: خشکسالی، تغییرات اقلیمی و شدت گرمای تابستان تأثیر زیادی بر کیفیت و کمیت محصول انار در سال جاری داشته است. طولانی شدن دوره گرما، تنشهای محیطی، بارشهای کم، خاموشی چاهها در طول فصل رشد، افزایش زمان مدار آبیاری و کاهش حجم آبیاری به عنوان عواملی مهمی است که بر کمیت و کیفیت محصول انار تأثیر گذاشتهاند.
رجبزاده تصریح کرد: در راستای مقابله با این چالشها، اقداماتی صورت گرفته است، ارائه توصیههایی به کشاورزان و باغداران، به کارگیری روشهای آبیاری تحت فشار، استفاده از شید یا سایبان برای جلوگیری از تبخیر و تعرق، و همچنین استفاده از سامانههای ضد تگرگ در باغات، کنترل کرم گلوگاه انار با استفاده از پرچم تراشی و پیشگیری از آفتابسوختگی با استفاده از کاغذ از جمله این اقدامات است.
وی افزود: در فرآیند تولید انار از روشهای نوین نیز استفاده شده است به طوری که باغداران ضمن استفاده از کودهای مناسب، استفاده از شید یا سایبان و مواد ضد تعرق، ر روشهای آبیاری زیرسطحی و تحت فشار را نیز به کار گرفته گرفتهاند.
رجبزاده با اشاره به چالشهای پیش روی تولید انار، افزود: پیشبینی میشود امسال کاهش ۳۵ درصدی در کمیت و کیفیت محصول انار در استان قطعی باشد.
قیمت انار و چالشهای اقتصادی کشاورزان
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: قیمت انار بر اساس درجهبندی از درجه یک تا سه و بر اساس اندازه، از ۵۰ تا ۸۰ هزار تومان در هر کیلوگرم متغیر است. با توجه به افزایش هزینههای تولید، این قیمتها نمیتوانند هزینهها را پوشش دهند و همواره کشاورزان و باغداران از قیمت محصول خود گلهمند هستند.
وی بیان کرد: محصول انار به عنوان یک محصول تازهخوری شناخته میشود و مدتزمان ماندگاری آن محدود است. در نتیجه، قیمت آن به ویژه در زمان برداشت به دلیل همزمانی برداشت در باغات، پایین است و امکان نگهداری محصول برای باغداران وجود ندارد.
رجبزاده افزود: تولیدکنندگان در حال حاضر مشکلی در فروش محصول انار خود ندارند، اما میتوانند با استفاده از امکانات سردخانهای در استان، محصول خود را در فصل برداشت ذخیره کرده و در زمان مناسب مانند شب یلدا به بازار عرضه کنند.
وی همچنین به صادرات انار در سالهای گذشته اشاره کرد و گفت: در سالهای گذشته که میزان تولید انار بیشتر از مصرف داخلی بود، این محصول به کشورهای حوزه خلیجفارس، روسیه، کره و ژاپن صادر میشد.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی درباره میزان مصرف کود و سم برای محصولات کشاورزی از جمله انار خاطرنشان کرد: خوشبختانه در تولید انار به هیچعنوان از سم استفاده نمیشود و بیشتر روشهای پیشگیری و کنترل فیزیکی در باغات به کار گرفته میشود. همچنین بیشتر کودهای مورد استفاده در باغات انار از نوع آلی و حیوانی هستند و انار به عنوان یک محصول سالم با حداقل باقیمانده سموم تولید میشود.
انتهای پیام


نظرات