به گزارش ایسنا، سید سجاد رضوی در نشستی خبری، در تشریح اقدامات درمانی وزارت بهداشت در طی ۱۲ روز جنگ تحمیلی، با اشاره به آمار مجروحان ناشی از حمله رژیم صهیونیستی گفت: به دنبال حملات رژیم صهیونیستی، ۵۷۵۰ نفر در کشور مجروح شدند و به بیمارستانها ارجاع داده شدند. اغلب مجروحان پس از دریافت خدمات مورد لزوم، مرخص شدهاند و اکنون نیز ۱۷۰ نفر همچنان در بیمارستانها بستری هستند که حدود ۷۰ تا ۷۵ نفر از آنها در بخش مراقبتهای ویژه (ICU) خدمات لازم را دریافت میکنند.
معاون درمان وزارت بهداشت درباره تامین دارو و تجهیزات پزشکی گفت: در تأمین دارو، تجهیزات و لوازم پزشکی مشکل و کمبودی نداشتیم؛ تنها گاهی برای ایابوذهاب کارکنان با مشکلاتی روبرو میشدیم. در مجموع در طول ۱۲ روز جنگ تحمیلی، با کمبود خاصی در حوزه درمانی مواجه نبودیم و حتی نیاز به استفاده از ذخایر استراتژیک پیش نیامد.
رضوی با تاکید بر اینکه وزارت بهداشت از نظر ارائه خدمات درمانی و سلامت در آمادهباش کامل است، گفت: آنچه از سوی مقامات رسمی کشور اعلام میشود، ملاک عمل ماست و تاکنون هشدار رسمی درباره بحرانهای پیشرو صادر نشده است؛ بااینحال، ما در خدمت مردم هستیم و از نظر خدمات درمانی آمادگی کامل داریم.
وی درباره خدمات مشاورههای روانی به حادثهدیدگان نیز گفت: نخستین موضوعی که رئیسجمهور در جریان جنگ بر آن تأکید کرد، بار روانی ناشی از آن بود. وزیر بهداشت نیز در این زمینه دستورات لازم را برای ارائه خدمات مشاوره روانی صادر کرد و مراکز مشاوره فعالتر شدند.
او با بیان اینکه افزایش آسیبهای روانی در جنگ، مسالهای ثابت شده است، گفت: در همین راستا نیز وزارت بهداشت مطالعاتی را درباره اختلال اضطراب پس از سانحه آغاز کرده و در حال اجرای برنامههای متعددی برای آسیبدیدگان است.
معاون درمان وزارت بهداشت همچنین درباره مراکز درمانی آسیب دیده گفت: حدود هفت بیمارستان ما چه مستقیم چه غیر مستقیم مورد آسیب قرار گرفتند. در کرمانشاه یکی از بیمارستانهای ما به صورت جدی آسیب دید و بیماران جابجا شدند. یا آسیبی که به بیمارستان سوختگی ما وارد شد، با جابجایی بیماران خدمت رسانی طی سه چهار ساعت انجام شد.
او گفت: متأسفانه در جریان حوادث اخیر، برخی از مراکز درمانی مهم از جمله بیمارستان سوختگی مورد هدف قرار گرفتند. این اقدام نشان میدهد که هدف اصلی، ایجاد آسیب و تلفات انسانی بوده است.
معاون وزیر بهداشت گفت: بر اساس برآوردهای معاونت توسعه، بیمارستان فارابی کرمانشاه نیاز به نوسازی کامل دارد. همچنین برنامهریزیهایی برای جایگزینی بخشهای تخریبشده از جمله مرکز سوختگی در حال انجام است. راهاندازی مراکز تخصصی سوختگی در دانشگاههای علوم پزشکی در دستور کار است و این مراکز به زودی راهاندازی خواهند شد تا خدمات لازم را در اختیار آسیبدیدگان قرار دهند.
معاون درمان وزارت بهداشت با بیان اینکه همکاری مردم با بیمارستانها طی مدتزمان جنگ خوب بود، اظهار کرد: عملکرد مردم در دوران جنگ در ارتباط با مسائل درمانی نسبت به سایر بحرانها خوب بود. مردم، مسیر آمبولانسها را بازمیکردند تا خدماترسانی به نحو احسن انجام شود. حضور و کمک داوطلبانه مردم در امدادرسانی به حمله صورت گرفته به میدان قدس نیز قابل تقدیر است.
وی درباره چگونگی خدماترسانی به مجروحان ناشی از حمله به میدان قدس توضیح داد: به دلیل اینکه سیل در آن منطقه جاری شده بود، پرسنل بیمارستان شهدای تجریش با پای پیاده و با برانکارد به محل حادثه رفتند تا خدمات را ارائه دهند.
رضوی با بیان اینکه آموزش برای مواجهه با بحرانها بسیار ضروری است، تصریح کرد: هرچه میزان آموزش برای مواجهه با بحرانها افزایش یابد، میزان عملکرد نیز به همان میزان افزایش مییابد. در جنگ ۱۲ روزه، مسائلی در ارتباط با حملات شیمیایی و هستهای در شبکههای اجتماعی مطرح میشد اما هنگامی که این مسائل مورد بررسی رسانهها قرار میگرفت، شایعههای مطرح شده در شبکههای اجتماعی از میان میرفت. در مواجهه با بحرانها میبایست آموزش لازم داده شود. دانشگاهها، مراکز علمی و مراکز تحقیقاتی کشور از شرایط خوبی برای مواجهه با بحرانها برخوردار هستند اما میزان مانور برای مواجهه با بحرانها در کشور کم است. به طور قطع، میزان مانور و آموزش برای مواجهه با بحرانها میبایست افزایش یابد.
معاون درمان وزارت بهداشت در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره شرایط بیمارستانهای کشور گفت: به طور قطع، بیمارستانهای قدیمی نیاز به بازسازی دارند و این در حالی است که بیمارستانهای جدید بر اساس استانداردهای آتشنشانی ساخته میشوند. بیمارستانهایی که تصمیم برای بازسازی آنها وجود دارد بر اساس استانداردهای آتشنشانی بازسازی میشوند. در حال حاضر، بازسازی فوری تمام بیمارستانها امکانپذیر نیست؛ چرا که دولت بازسازی منازل آسیبدیده را در دستور کار قرار داده است.
رضوی با بیان اینکه پرسنل درمانی در زمان جنگ ۱۲ روزه بسیار زحمت کشیدند، توضیح داد: کادر درمان برای رضایت خدا به پای کار آمدند و زحمات آنها در رسانهها و از زبان مسئولان مطرح میشود. قدردانی مسئولان از کادر درمان برای آنها ارزشمند است و بدانید که کادر درمان نهایت تلاش خود را همواره انجام میدهد. میزان معوقات برخی دانشگاههای علوم پزشکی کشور به چندین ماه میرسد و این موضوع همواره از زبان کادر درمان مطرح شده اما این مسئله در دوران جنگ ۱۲ روزه به دست فراموشی سپرده شد.
وی ادامه داد: برخی همکاران بازنشسته از تهران به شهرهای خود مهاجرت کرده بودند، اما در دوران جنگ تحمیلی ۱۲ روزه متقاضی حضور در بیمارستانها بودند. برخی پزشکانی که در تهران حضور ندارند از ما تقاضای محل اسکان کردند تا برای ارائه خدمات در بیمارستانها حاضر شوند. همچنین برخی پرستاران سه روز متوالی شیفت بودند. پرسنل نظام سلامت با دل و جان در خدمت مجروحان و خانوادههای آنها بودند.
رضوی با بیان اینکه هیچ شکایتی در ارتباط با ارائه خدمات در مدت زمان جنگ واصل نشده، توضیح داد: نیروی انسانی نظام سلامت، اعتبار وزارت بهداشت هستند. از نیروهای خدماتی تا رؤسای دانشگاههای علوم پزشکی با تمام وجود طی جنگ ۱۲ روزه ارائه خدمت کردند و من قدردان آنها هستم.
معاون درمان وزارت بهداشت درباره ارائه خدمات درمانی به مبتلایان سرطان و بیماران خاص طی مدتزمان جنگ ۱۲ روزه گفت: هنگامی که جنگ شروع شد، بسیاری از هموطنان به شهرهای دیگر سفر کردند. طی یکی دو روز نخست جنگ، مشکلاتی در زمینه ارائه خدمات پزشکی، تامین شیر خشک و دارو وجود داشت اما این موضوع با همت دانشگاههای علوم پزشکی و سازمان غذا و دارو برطرف شد و هیچ مشکلی در ارائه خدمات وجود نداشت. به طور مثال، یک مرکز دیالیز در شهر رشت به صورت چهار شیفته به بیماران ارائه خدمات میکرد.
وی گفت: یک مرکز ارائه خدمات بیماران تالاسمی در شهر سیستان و بلوچستان به دلیل لغو پروازها با مسائل و مشکلاتی روبرو شد که دانشگاه علوم پزشکی سیستان و بلوچستان با همکاری دانشگاههای علوم پزشکی استانهای همسایه خود توانست مشکل ارائه خدمات به بیماران تالاسمی را برطرف کند.
معاون درمان وزارت بهداشت در پاسخ به پرسش یک خبرنگار در ارتباط با پزشکانی که طی جنگ ۱۲ روزه ترک خدمت کرده بودند، گفت: این احتمال وجود دارد که برخی پزشکان طی یکی دو روز نخست جنگ به دلیل مسائلی مانند انتقال خانوادههای خود به شهرهای دیگر، دیدار با خانوادههای خود در شهرهای دیگر و مسائلی مانند استرس ترک خدمت کرده باشند. اگرچه احتمال وجود چنین شرایطی وجود دارد اما هیچ خللی در ارائه خدمات درمانی به وجود نیامد.
وی ادامه داد: در مجموع پرستاران و پزشکان با اقدام هماهنگ شده با یکدیگر در محل خدمت حضور داشتند و جای خالی یکدیگر را پر میکردند تا بتوانند با خانوادههای خود دیدار کنند یا خانوادههای خود را به شهرهای دیگر منتقل کنند. افرادی که برای انتقال خانوادههای خود به شهرهای دیگر از تهران رفته بودند به سرعت به محل خدمت بازگشتند. افرادی هم که غیبت غیرموجه دارند، غیبت آنها در پروندهشان درج میشود و این موضوع از منظر قانونی رسیدگی میشود.
رضوی درباره نیروهای داوطلب ارائه خدمات گفت: سازمانهای متعددی مانند سازمان نظام پزشکی و بسیج جامعه پزشکی داوطلب ارائه خدمات بودند. نه تنها سازمانها بلکه افراد متعددی نیز متقاضی ارائه خدمات بودند؛ به طور مثال، برخی دستیاران مانند دوران کرونا نسبت به طراحی یک اپلیکیشن اقدام کردند تا افراد داوطلب در آن اپلیکیشن ثبت نام کنند. شرایط ارائه خدمات به نحوی بود که نیازی به نیروهای داوطلب نبود و وزارت بهداشت با نیروهای شاغل در مراکز درمانی به ارائه خدمات پرداخت.
وی درباره تعداد شهدای جنگ ۱۲ روزه گفت: به اذعان مسوولان مربوطه، در حال حاضر، ۱۰۶۰ نفر به فیض شهادت نائل آمدند اما این احتمال وجود دارد که تعداد شهدا به دلیل مسائلی مانند آواربرداری و خروج شهدا از زیر آوار افزایش یابد و تعداد آنها به ۱۱۰۰ نفر برسد.
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: برخی از هموطنان نیز دچار قطع عضو شدهاند برای این افراد در بنیاد شهید پرونده تشکیل شده است. بنیاد شهید بر اساس پروتکلهایی که تعریف کرده میزان جانباز بودن این افراد را مشخص میکند.
رضوی درباره پرداخت مطالبات کادر درمان هم گفت: میزان معوقات پرسنل نظام سلامت زیاد است. وزیر بهداشت بر موضوع پرداخت مطالبات کادر درمان بسیار تاکید میکرد تا میزان مطالبات آنها پرداخت شود. سازمان برنامه و بودجه در راستای پرداخت مطالبات پرسنل نظام سلامت به وزارت بهداشت کمک کرد و معوقات پرسنل نظام سلامت برای دو تا چهار ماه پرداخت شد.
وی با بیان اینکه خدمات رسانی به مجروحان جنگی کاملاً رایگان بود، توضیح داد: یکی از نخستین بخشنامههایی که به دانشگاههای علوم پزشکی در زمان جنگ صادر کردیم، ارائه خدمات رایگان به مجروحان بود. برخی مجروحان نیز برای دریافت خدمات به بخش خصوصی مراجعه کردند، وزارت بهداشت به بخش خصوصی نیز ابلاغ کرده است اگر بیماران با آمبولانس به مراکز درمانی منتقل شدهاند یا یک بیمار بنا به تشخیص بخش دولتی به بخش خصوصی منتقل شده است، وزارت بهداشت از آنها حمایت میکند. باز هم تاکید میکنم که کادر درمان با تمام وجود در پای کار حضور داشت تا بهترین خدمات به مردم ارائه شود و ارائه خدمات درمانی با وجود کسری بودجه به صورت رایگان ارائه شد. کمک دولت سبب شد تا ارائه خدمات به مجروحان جنگی بدون هیچ مشکلی انجام شود.
وی در بخش دیگری از صحبتهایش با بیان اینکه حمله به مراکز هستهای کشور یک کار غیر انسانی بود، توضیح داد: آنها برای حمله به مراکز هستهای کشور هزاران توجیه غیر انسانی آوردند. وزارت بهداشت در ارتباط با دو راکتور که در شهرهای بوشهر و تهران قرار دارند، احساس نگرانی میکرد. مردم بوشهر در ارتباط با بروز حادثه آموزش دیده بودند. همچنین یدپتاسیم در برخی خانهها توزیع شده بود اما تصمیم گرفته شد که از طریق شبکه بهداشت و درمانی توضیح شود. همچنین آموزشهای لازم در شهرهای قم، کاشان و اصفهان در صورت بروز هرگونه اشعه ارائه شده بود. در مجموع هیچ گزارشی مبنی بر نشت مواد در این شهرها وجود ندارد.
وی با بیان اینکه مردم میبایست در زمان صلح آموزش ببینند، گفت: مردم میبایست آموزش ببینند و در مورد مسائل اطلاع داشته باشند. به طور مثال، یکی از مسائلی که در زمان جنگ با آن مواجه شدیم میزان مصرف یدپتاسیم در میان مردم بود اما مردم باید زمان استفاده از آن را بدانند.
رضوی درباره وضعیت بیمارستانهای فرسوده نیز گفت: اگر بیمارستانهای فرسوده مورد هدف قرار میگرفتند، امکان فاجعه انسانی وجود داشت. برخی بیمارستانها، پناهگاههای خود را تغییر کاربری داده بودند و به انبار تبدیل کرده بودند. پس از آغاز جنگ، پناهگاهها خالی شد تا در صورت نیاز بیماران به پناهگاه منتقل شوند. نیاز به بیمارستان زیرزمینی و امن غیر قابل کتمان است و سیاستگذاران میبایست در این زمینه تصمیم گیری کنند. اگر بیمارستان زیرزمینی وجود نداشته باشد و حتی اگر یک بیمارستان ضد زلزله هم باشد در صورت حمله بازهم آسیب میبینند.
رضوی گفت: سیستم هشدار نیز بسیار ضروری است؛ چرا که اگر یک پناهگاه در بیمارستان وجود داشته باشد یا یک بیمارستان زیرزمینی وجود داشته باشد، یک سیستم هشدار میبایست در دسترس باشد تا چند دقیقه پیش از حمله هشدار دهد تا بیماران به مکان امن منتقل شوند.
معاون درمان وزارت بهداشت در مورد تابآوری اظهار کرد: تابآوری، یک مولفه مهم است. ایالات متحده آمریکا نیز در بحرانها میزان تاب آوری را مهم قلمداد میکند. وزارت بهداشت در حوزه تابآوری نیروی انسانی هیچ مشکلی ندارد.
وی درباره اقدامات سازمان غذا و دارو طی جنگ ۱۲ روزه گفت: سازمان غذا و دارو طی جنگ ۱۲ روزه نسبت به ورود تجهیزات مورد نیاز از مرزهای زمینی اقدام کرد. مدت زمان جنگ ۱۲ روز بود و این احتمال وجود داشت که مدت زمان آن افزایش یابد و وزارت بهداشت این مدت جنگ ۱۲ روزه از ذخایر دارویی استراتژیک استفاده نکرد. اقلامی که مورد مصرف قرار گرفت به سرعت توسط سازمان غذا و دارو جایگزین میشد.
وی درباره اقدامات سازمان برنامه و بودجه برای کمک به وزارت بهداشت گفت: پیش از جنگ، تخصیص ارزی به صورت ماه به ماه انجام میشد اما پس از جنگ به یکباره انجام شد. همچنین بدهیهای دانشگاههای علوم پزشکی پرداخته شد. بیمه نیز با کمکی که از سازمان برنامه و بودجه دریافت کردند بدهیهای خود را پرداخت کردند.
رضوی درباره مجروحان و شهدای نظام سلامت گفت: ۱۰ همکار پیشبیمارستانی مجروح و دو نفر از این گروه شهید شدند. ۵ همکار هلالاحمر به فیض شهادت نائل آمدند و آمبولانسهای هلالاحمر نیز آسیب دید. پنج پزشک که متخصص کودکان، زنان، دندانپزشک و دستیار عفونی بودند به فیض شهادت نائل آمدند. زنان باردار در میان شهدای غیرنظامی حضور داشتند. یکی از شهدای میدان قدس، یک زن باردار بود که کادر درمان توانست نوزاد وی را به دنیا آورد اما به دلیل آسیبهای وارده به مادر و نارس بودن نوزاد، این نوزاد چند ساعت بعد از تولد از دنیا رفت.
وی ادامه داد: همکاران ما که در بخش پیشبیمارستانی فعالیت میکنند در معرض خطر قرار داشتند. این افراد به هنگام حملات در محلهای مورد حمله، حاضر میشدند و خدمات رسانی میکردند و این در حالی بود که حملات ادامه داشت.
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: بازهم تاکید میکنم که کادر درمان طی مدت زمان جنگ به صورت شبانهروزی به ارائه خدمات میپرداختند. بنا به دستور وزیر بهداشت، به نحو شایستهای از پرسنلی که طی مدتزمان جنگ به ارائه خدمات پرداختند، قدردانی میشود.
رضوی با بیان اینکه به دنبال ایجاد نقاهتگاه در صورت طولانی شدن جنگ بودیم، گفت: به دنبال ایجاد نقاهتگاه در صورت طولانی شدن جنگ بودیم و برای تحقق این موضوع از ظرفیت مدارس و دانشگاهها استفاده میکردیم. ارائه خدمات درمانی ضروری مانند جراحی قلب باز طی جنگ متوقف نشد و مردم نیز برای دریافت خدمات غیرضروری خودداری کردند. تصمیم بر این بود که در صورت طولانیشدن جنگ، برخی بیمارستانها خدمات عمومی ارائه دهند و برخی بیمارستانها فقط برای ارائه خدمات جنگ باشد.
وی درباره عملکرد سازمان انتقال خون نیز گفت: عملکرد سازمان انتقال خون در زمینه مدیریت خون بسیار ارزشمند بود.
معاون درمان وزارت بهداشت درباره هماهنگی با بیمارستانهای نظامی نیز گفت: وزارت بهداشت با معاون درمان نیروهای مسلح ارتباط برقرار کرد و هماهنگی خوبی میان بیمارستانهای وزارت بهداشت و بیمارستانهای نظامی برقرار شد. شرایط به نحوی بود که میتوانستیم از امکانات یکدیگر استفاده کنیم.
رضوی در پاسخ به پرسش ایسنا درباره آسیبهای روحی کادر درمان و تابآوری آنها گفت: کادر درمان همواره با بیمار و خانوادههای آنها عجین میشود. آسیبهای روحی در تمام بحرانها اتفاق افتاده و همیشه این موضوع وجود دارد؛ به دلیل اینکه پزشک و پرستار با بیماران عجین میشوند در بحرانها دچار آسیب میشوند. ما از روانشناس برای ارائه خدمات به کادر درمان استفاده کردیم. روحیه برخی پرسنل نظام سلامت طی مدت زمان جنگ بسیار خوب و قوی بود.
وی درباره توزیع داروهای حیاتی نیز تصریح کرد: مشکلات یکی دو روز نخست جنگ در زمینه داروهای حیاتی به سرعت رفع شد و دارو به شهرهای مسافرپذیر ارسال شد.
به گزارش ایسنا، جلیل کوهپایهزاده - رییس فدراسیون جانبازان و توانیابان نیز در این نشست خبری با بیان اینکه بیش از ۵هزار نفر در پی جنگ تحمیلی ۱۲ روزه مجروح شدند، گفت: بررسیها بیانگر این است که یک پنجم تا دو پنجم مجروحان، آسیبدیدگی همیشگی دارند. براساس این آمار و دادههای جهانی، پیشبینی میشود بین هزار تا دو هزار نفر از این مجروحان دچار معلولیت دائمی شوند اما آمار و ارقام مربوط به این موضوع مشخص نیست. مجروحان ممکن است با آسیبهای دائمی مانند قطع عضو گرفته تا صدمات جسمی و روانی ماندگار مواجه شوند. بسیاری از افرادی که از منظر روحی آسیب دیدهاند برای دریافت خدامت میبایست به روانپزشک و روانشناس مراجعه کنند.
وی با اشاره به میزان مرگومیر حوادث ترافیکی در کشور تصریح کرد: حدود ۲۰هزار نفر سالانه در حوادث ترافیکی جان میبازند و ۲ تا ۳ برابر این افراد نیز دچار معلولیت دائمی میشوند. موضوع میزان مرگ و میر حوادث ترافیکی و معلولیتهای ناشی از آن بارها در کانون توجه قرار گرفته است و برای این موضوع برنامهریزی کردهایم اما بازهم با این مساله تکرارشونده روبرو هستیم.
رئیس فدراسیون جانبازان و توانیابان درباره نقش ورزش در بازتوانی افراد آسیبدیده گفت: در طول جنگ هشتساله، جانبازان ما وارد عرصه ورزش شدند و با گذشت بیش از چهل سال از دوران جنگ تحمیلی ۸ ساله، همچنان در حوزه ورزش فعال هستند. ورزش، فرصتی ارزشمند برای جبران بسیاری از محدودیتهایی که ممکن است بر اثر جنگ، حوادث طبیعی یا سوانح ترافیکی ایجاد میشوند، به حساب میآید.
وی درباره هیاتهای ورزشی جانبازان و معلولان گفت: هیئتهای ورزشی جانبازان و معلولان در ۳۱ استان و بیش از ۳۴۰ شهرستان فعالیت میکنند. فدراسیون جانبازان و معلولان در مکاتبات و جلسات خود با هیاتهای ورزشی استانها و شهرستانها خواسته است که با استانداریها، فرمانداریها، دانشگاههای علوم پزشکی و نهادهای درمانی منطقه همکاری کنند تا افراد دارای معلولیت جنگی را شناسایی و به فدراسیون معرفی شوند. به طور معمول، در وهله نخست، افراد آسیبدیده تمایلی به روی آوردن به ورزش ندارند و این در حالی است که ورزش نهتنها به بازتوانی جسمی آنها کمک میکند، بلکه روحیه فرد و حتی شرایط خانواده آنها را نیز بهبود میبخشد.
انتهای پیام
نظرات