به گزارش ایسنا، موزه هنرهای زیبای بوستون (MFA Boston) دو اثر هنری را پس از ۱۲ سال حضور در مجموعهاش، به «پادشاهی بنین» بازگرداند.
«آرتنیوز» نوشت، این انتقال توسط دکتر آرسه کارینگتون، یکی از اعضای هیأت مشاوران موزه، هماهنگ و تسهیل شد. او در بیانیهای این رویداد را «بسیار مهم» خواند.
او اظهار کرد: «این دو اثر به مالک واقعی و قانونیشان بازگردانده میشوند و به جایی بازمیگردند که در آن، ارزش فرهنگی و معنوی دارند.»
مجسمهی یادبود از جنس سفال و آهن که مربوط به قرن شانزدهم یا هفدهم میلادی است و همچنین یک پلاک برنزی از قرن شانزدهم با عنوان «نقشبرجستهای که دو مقام رسمی با شمشیرهای برافراشته را نشان میدهد» توسط سربازان بریتانیایی در جریان حمله به «پادشاهی تاریخی» بنین (که امروزه شهر بنین در نیجریه است) در سال ۱۸۹۷ غارت شدند.
بر اساس بیانیه موزه، منشأ مجسمه سفالی و آهنی به بازار هنر لندن در سال ۱۸۹۹ بازمیگردد؛ زمانی که همراه با سایر آثاری که از بنین غارت شده بودند، توسط دلال ویلیام کاتر به دلال دیگری به نام ویلیام داونینگ وبستر فروخته شد.
منشأ پلاک برنزی مستقیما به نیروهای بریتانیایی که در حمله ۱۸۹۷ شرکت داشتند بازمیگردد و سپس به نماینده رسمی دولت بریتانیا در منطقه محافظتشده نیجر که آن را در سال ۱۸۹۸ فروخته بود.
هر دو اثر توسط باستانشناس بریتانیایی آگوستوس پیت ـ ریورز برای موزهای به نام خودش در فارنهام، واقع در انگلستان، خریداری شدند. این موزه در دهه ۱۹۶۰ بسته شد و مجموعه آن نیز پراکنده شد. رابرت اوون لِمن جونیور (Robert Owen Lehman Jr) این دو اثر را بین دهههای ۱۹۶۰ تا ۱۹۸۰ به هنگام گردآوری مجموعهای از آثار پادشاهی بنین خریداری کرد. «لمن» مجسمه یادبود و پلاک برنزی را بهترتیب در سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۱۸ به موزه MFA بوستون اهدا کرد.
موزه پیشتر اذعان کرده بود که بسیاری از اقلام موجود در مجموعه «Lehman»، که «از طریق خرید در مزایدههای عمومی و از دلالان بهدست آمدهاند، قابل ردیابی به حمله به بنین در سال ۱۸۹۷ هستند.»
مجسمه یادبود و پلاک برنزی در مراسمی در تاریخ ۲۷ ژوئن در «خانه نیجریه» واقع در نیویورک به شاهزاده Aghatise Erediauwa و سفیر سفارت نیجریه تحویل داده شدند.
موزه اعلام کرد: «کمیسیون ملی موزهها و آثار تاریخی، با همکاری سفارت نیجریه در واشنگتن دیسی، مسئولیت تحویل، مراقبت، انتقال به نیجریه و ارسال این دو اثر به «اُبا بنین» (پادشاه بنین) را بر عهده خواهد گرفت.»
موزه MFA بوستون، گالری پادشاهی بنین خود را در ماه آوریل تعطیل کرد. این گالری در سال ۲۰۱۳، پس از آنکه لِمن جونیور متعهد شد مجموعه آثار آفریقای غربیاش (از جمله ۳۰ نمونه از برنزهای بنین مربوط به قرنهای شانزدهم تا هجدهم میلادی) را به مرور اهدا کند، افتتاح شد. تقریبا تمام اقلام این مجموعه به لِمن جونیور بازگردانده شدند.
انتهای پیام
نظرات