• جمعه / ۲۰ تیر ۱۴۰۴ / ۰۷:۴۱
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 1404041911848
  • خبرنگار : 71956

در گفت و گو با ایسنا مطرح شد

لزوم حمایت دولت از بازار سرمایه/ می توان از زیان ناشی از جنگ جلوگیری کرد؟

لزوم حمایت دولت از بازار سرمایه/ می توان از زیان ناشی از جنگ جلوگیری کرد؟

یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه اقتصاد کشور تابع تصمیمات دولتی است و دولت نقش مهمی در اقتصاد دارد بر لزوم حمایت دولت از اقتصاد به ویژه بازار سرمایه تاکید کرد و گفت: از آنجایی که ما در اقتصادی قرار داریم که از سوی دولت حمایت می‌شود و وابسته به دولت است در این شرایط دولت و نهادهای متولی دولتی باید از بازار حمایت کنند.

مهدی دلبری - در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به وضعیت فعلی بازار سرمایه پس از جنگ اخیر و حمله رژیم صهیونیستی به کشور در هفته‌های گذشته اظهار کرد: طی دو دهه اخیر، نزدیک به ۱۰ مورد ریزش بالای ۲۰ درصد در شاخص بورس کشور رخ داده که علت هر کدام متفاوت بود، برای مثال غیر از مورد سال ۱۳۹۹ و ۱۳۹۲ باقی موارد یا مربوط به افت قیمت جهانی بود یا برخی عوامل مثل تحولات منطقه‌ای بوده است.  

وی تصریح کرد: اما اتفاقی که طی هفته‌های اخیر رخ داده بود، نسبت به شوک‌های سیاسی گذشته متفاوت بود؛ چراکه شوک ناشی از جنگ همیشه بالاترین شوک سیاسی وارده به اقتصاد است و در حقیقت در این شرایط نمی‌توان به خوبی به سهامداران توصیه کرد که چگونه از زیان ناشی از جنگ جلوگیری کند.   

این کارشناس بازار سرمایه در ادامه گفت: اما در شرایطی که اقتصاد کشور مدل اقتصاد بازار آزاد نیست و بسیاری از نهادها و بنگاه‌های اقتصادی وابسته به دولت هستند و در شرایطی که از ۱۳۰۰ همتی که ارزش بازار سرمایه افت کرده، حدود ۱۰۰۰ همت زیان مربوط به نهادهای دولتی و صندوق‌های بازنشستگی است، دولت به راحتی می‌تواند با حمایت ۱۰۰ همتی از بازار سرمایه از یک زیان به مراتب بزرگ‌تر بر بازار سرمایه جلوگیری کند و منطقی است که دولت در این شرایط از بازار حمایت کند.

دلبری خاطرنشان کرد: با این حال در این شرایط بازار به لحاظ ارزش تقریبا در وضعیت مناسبی قرار دارد، چراکه در اکثر بحران‌ها و ریزهای بازار سرمایه P/E بازار دو رقمی بود در حالی که در ریزش اخیر P/E بازار (نسبت قیمت به سود هر سهم) در زمان شروع بحران در وضعیت متعادل‌تری قرار داشت. اما، بهتر بود که اختصاص بسته حمایت از بازار سرمایه تسریع و در زمانی به اصطلاح زودتر مصوب می‌شد.  

وی افزد: نکته مهم در رابطه با مدل اقتصاد و نسبت آن با بازار سرمایه است. اگر مدل اقتصادی از نوع باز و آزاد باشد؛ قاعدتا در این شرایط انتظار نمی‌رود که نیاز باشد دولت دخالت کند و به اصطلاحی دولت اجازه می‌دهد که بازارها خود را پیدا کنند و یارانه‌ای توزیع نمی‌شود؛ اما ما در اقتصادی قرار داریم که از سوی دولت حمایت می‌شود و وابسته به دولت است برای مثال در حالی که حدود ۶۰۰ همت سود شرکت‌های تولیدی بورسی در سال گذشته بوده و حدود ۶۰۰ همت دیگر نیز سود ناشی از فاصله نرخ ارز از شرکت‌های تولیدی صادرکننده دریافت می‌شود.  

این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: به عبارتی اگر بپذیریم که نرخ ارز از سوی دولت مدیریت می‌شود باید انتظار داشته باشیم که دولت در این شرایط نیز از بازار حمایت کند و این در شرایطی است که برخی از اقتصاددان‌ها معتقد هستند که دولت منابعی به بازار تزریق نکند اما باید بپذیریم که دولت به دلیل قیمت گذاری‌های دستوری سالانه حدود ۶۰۰ همت از سود شرکت‌های بورس برداشت می‌کند و باید انتظار داشته باشیم که در این شرایط دولت و نهادهای متولی دولتی به حمایت از بازار سرمایه اقدام کنند.    

دلبری در پایان تاکید کرد: در نهایت با توجه به شرایط خاصی که در کشور وجود دارد مانند حمایتی که دولت در حوزه‌هایی مثل امنیت غذایی در کشور اعمال می‌کند، بازار سرمایه از حمایت دولت برخوردار شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha