• شنبه / ۲۸ تیر ۱۴۰۴ / ۱۱:۱۲
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1404042817221
  • خبرنگار : 50990

مدیرکل بهزیستی خراسان‌رضوی:

خروجی کمپ‌های ماده ۱۶ رضایت‌بخش نیست

خروجی کمپ‌های ماده ۱۶ رضایت‌بخش نیست

ایسنا/خراسان رضوی مدیرکل بهزیستی خراسان‌رضوی گفت: یکی از چالش‌های اصلی بهزیستی این است که کمپ‌های ماده ۱۶ به نوعی به زندان بدل شده‌اند که این به هیچ عنوان با سیاست‌های ما همخوانی ندارد.

مهدی برجی با حضور در تحریریه ایسنا با اشاره به اینکه فرآیند توسعه کمپ‌های ماده ۱۶ متوقف شده است، اظهار کرد: اکنون یک مرکز MMT به دانشگاه علوم پزشکی واگذار شده است که به درمان معتادان با استفاده از متادون می‌پردازد و سه کمپ دیگر همچون ماده ۱۶، ماده ۱۵ و تبصره ۲ در حال فعالیت هستند؛ تعداد کمپ‌های ماده ۱۶ در استان خراسان‌رضوی به حدود ۲۱ مرکز رسیده که این رقم معادل نصف کمپ‌های موجود در کشور است.

خروجی کمپ‌های ماده ۱۶ رضایت‌بخش نیست

وی با بیان اینکه مشهد به عنوان پایگاهی امن برای افراد و خانواده‌ها محسوب می‌شود، افزود: خانواده‌ها برای تسکین روحی و روانی خود، معمولاً به حرم امام رضا(ع) پناه می‌برند. متأسفانه ما شاهد آمار زیادی از رهاسازی کودکان، نوزادان، معلولین، معتادان و سالمندانی هستیم که دچار مشکلات روحی و اجتماعی شده‌اند.

برجی گفت: برخی خانواده‌ها از شهرهای اطراف، در شرایط بحرانی مجبور به رها کردن فرزندان خود هستند، به طوری که در سال‌های اخیر تعداد قابل توجهی از معتادین نیز از نقاط مختلف کشور در اطراف حرم رهاسازی می‌شوند. آسیب‌های اجتماعی در شهر مشهد نسبت به شهرهای بزرگ مانند تهران بیشتر است.

مدیرکل بهزیستی استان خراسان‌رضوی درخصوص اینکه با هماهنگی‌های انجام‌شده با ستاد مبارزه با مواد مخدر، شهرداری و قوه قضائیه، اقدامات جمع‌آوری معتادین متجاهر تحت عنوان کمپ‌های ماده ۱۶ در حال اجراست، بیان کرد: معتادین متجاهر توسط شهرداری، قوه قضائیه و مراجع انتظامی جمع‌آوری و به مراکز بهزیستی معرفی می‌شوند؛ این مراکز خدماتی را برای مدت ۶ماه به این افراد ارائه می‌دهند. در حال حاضر، ۱۴ مرکز ماده ۱۶ در مشهد و چندین مرکز دیگر در شهرستان‌ها نظیر نیشابور، سبزوار، کاشمر، تربت حیدریه و قوچان فعال هستند.

حدود ۸۰ درصد از معتادین دوباره به مصرف مواد روی می‌آورند

برجی با بیان اینکه متأسفانه خروجی این کمپ‌ها رضایت‌بخش نیست و منجر به درمان نمی‌شود، گفت: در سال گذشته جدا از هزینه‌های مرتبط با متادون و سایر خدمات، مجموع هزینه‌هایی که برای یاری به کمپ‌ها صرف شده، بالغ بر ۲۰۰ میلیارد تومان بوده است، اما با وجود تأمین اعتبار و خدماتی که ارائه می‌شود، خروجی ملموسی را مشاهده نمی‌کنیم.

مدیرکل بهزیستی خراسان‌رضوی تصریح کرد: حدود ۱۱ هزار نفر از معتادان متجاهر به مراکز ما مراجعه کردند و پس از گذراندن دوره درمانی ۶ماهه، اکثراً حدود ۸۰ درصد به محض خروج از کمپ در ۲ ساعت اول دوباره به مصرف مواد روی می‌آورند و درصد کمی از آن‌ها  اُوِردوز می‌کنند.

 وی ادامه داد: آمارها نشان می‌دهد که فقط ۵ درصد از این افراد موفق به ترک اعتیاد می‌شوند. تعداد افراد موجود در مراکز ما به ۵۳۴۰ نفر رسیده است و با توجه به شرایط بحرانی اخیر، مجبور به ایجاد ظرفیت برای ۱۸۰۰ نفر دیگر شده‌ایم.

خروجی کمپ‌های ماده ۱۶ رضایت‌بخش نیست

برجی با اشاره به اینکه این شرایط به همکاران ما در بهزیستی فشار زیادی وارد می‌کند و نگرانی‌هایی مانند وقوع خودکشی در این جمعیت را به همراه دارد، توضیح داد: باید در نظر داشته باشیم که وجود یک فرد معتاد در هر خانواده می‌تواند پیامدهای ناگواری برای اطرافیان داشته باشد. باتوجه به اینکه بیش از ۵۰۰۰ از معتادین متجاهر ماهانه در مراکز بهزیستی نگهداری می‌شوند، این افراد عمدتاً زخم‌های عمیق و جراحت‌های جدی دارند که به دلیل شرایط نامناسب زندگی خیابانی به وجود آمده و هر لحظه امکان خطر برای آن‌ها وجود دارد.

مدیرکل بهزیستی خراسان‌رضوی با بیان اینکه یکی از چالش‌های اصلی بهزیستی این است که کمپ‌های ماده ۱۶ به نوعی به زندان بدل شده‌اند که این به هیچ عنوان با سیاست‌های ما همخوانی ندارد، عنوان کرد: بهزیستی باید درِ مراکز خود را باز کند، زیرا هدف ما به‌زیستن است. هدف ما این است که افراد به طور داوطلبانه به مراکز ما مراجعه کنند تا بتوانند سلامت روانی و جسمی خود را ارتقا دهند.

برجی ضمن اشاره به اینکه بخش عظیمی از نگرانی ما این است که در حال حاضر ما به عنوان نهاد نظارتی و نگهداری‌کننده عمل می‌کنیم، خاطرنشان کرد: این موضوع شامل زنان تن‌فروش و دختران در معرض خطر نیز می‌شود که به طور غیرمجاز در این مراکز نگهداری می‌شوند. نگهداری این افراد به صورت اجباری، آسیب‌های جدی‌تری را به همراه دارد. اگر کمپ ماده ۱۶ را باز کنیم، احتمالاً از بین هزار نفر تنها ۱۰ یا ۲۰ نفر تمایل دارند در آن‌جا بمانند. بهزیستی باید به گونه‌ای عمل کند که افراد با تمایل خود و به منظور ارتقاء سلامت روانشان به مراکز آسیب مراجعه کنند، نه اینکه اجبار به بقای این افراد در مراکز وجود داشته باشد.

اجرای طرح «مدیریت مورد»، عامل بازدارنده از رها شدن معتادین

وی در رابطه با اینکه حضور چنین افرادی در سطح شهر احساس ناامنی ایجاد کرده و ممکن است آن‌ها برای تامین معاش خود به اقداماتی همچون دزدی متوسل شوند، توضیح داد: با توجه به تناقض‌های موجود در اهداف ما، یک طرح به نام «مدیریت مورد» را پیاده کرده‌ایم. این طرح به ما این امکان را می‌دهد که به افرادی که از مراکز ماده ۱۵ و ماده ۱۶ خارج می‌شوند، پس از ۶ ماه کمک کنیم تا رها نشوند. هر فرد تحت مدیریت، یک مددکار یا راهنما دارد که به آن‌ها در برقراری ارتباط با خانواده و مشکلات شغلی کمک می‌کند؛ به طوری که اگر نیاز به درمان و دارو داشته باشند، در مسیر بهبودی خود تنها نمی‌مانند.

مدیرکل بهزیستی خراسان‌رضوی اضافه کرد: هدف ما این است که با افزایش تعداد مددکاران و روانشناسان به ۳۶۰۰ نفر در سال جاری کمک کنیم و هزینه‌های زیادی که قبلاً صرف کمپ‌های ماده ۱۶ شده را به سمت پیشگیری از اعتیاد و مدیریت مورد تغییر دهیم. در سال گذشته ما حدود ۲۰۰ میلیارد تومان به کمپ‌های ماده ۱۶ اختصاص دادیم و تنها ۱۰ میلیارد تومان در پیشگیری از اعتیاد هزینه شده است. 

برجی با اشاره به اینکه هدف ما در این طرح، کاهش آمار عود و افزایش حمایت‌های پس از درمان است، یادآور شد: آمارها نشان می‌دهند که حدود ۵۰ تا ۸۰ درصد افرادی که تحت پوشش این طرح قرار می‌گیرند، بهبود قابل‌توجهی را تجربه می‌کنند. باید توجه داشته باشیم که کمپ‌های ماده ۱۵ برای کسانی است که به همراه خانواده‌شان با تمایل شخصی به مراکز ما مراجعه می‌کنند. در این مورد بخشی از هزینه‌ها توسط خانواده‌ها پرداخت می‌شود و ما نیز در صورت نیاز، کمک‌هایی را ارائه می‌دهیم.

خروجی کمپ‌های ماده ۱۶ رضایت‌بخش نیست

وی گفت : کمپ‌های تبصره ۲ مربوط به کسانی است که خانواده موثر دارند، اما خود فرد ممکن است تمایلی به مشارکت نداشته باشد، ما با هماهنگی دستگاه قضا اطلاعات لازم را دریافت کرده و با هماهنگی‌های لازم از نیروی انتظامی، ارائه خدمات انجام می‌دهیم. بخش عمده‌ای از هزینه‌ها نیز توسط خود خانواده‌ها تأمین خواهد شد.

مدیرکل بهزیستی خراسان‌رضوی افزود: امسال برای تأمین اعتبار لازم به مراکز، بالغ بر ۴۰۰ میلیارد تومان نیاز است که حداقل ۴۰ درصد آن توسط شهرداری‌ها تأمین خواهد شد؛ متأسفانه تاکنون این ۴۰ درصد از سوی شهرداری به ما پرداخت نشده است. سال گذشته تمامی شهرها تحت مصوبه استانی ملزم به تأمین این مبلغ بودند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha