/تا نوروز 84/ گليم، تنبور، چاقو و گيوه بيانكننده اصالت تاريخي كرمانشاه است
كارشناس صنايع دستي استان كرمانشاه گفت: صنايع دستي مجموعه هنر و صنايع بديعي است كه بر گرفته از مبدا و حياتي و داراي صورتي متناسب با آن گوهر است و تأسيس آن به نحوي به اولياء دين و يا تجليات باطني هنرمندان مربوط ميشود.
نادره رستمي در گفتوگويي با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با بيان اينكه صنايع دستي نقش مؤثري را در معرفي فرهنگ يك منطقه با حضور خود در فرهنگهاي ديگر دارد، آن را پيامرسان فرهنگ و رسوم مردم ايران و نماد مؤثري در گفتوگوي تمدنها دانست و خاطرنشان كرد: موقعيت خاص جغرافيايي، تنوع آب و هوايي كشور و به تبع آن وجود گونههاي مختلف گياهي و جانوري سبب شده تا كرمانشاه براي تأمين مواد اوليه مصنوعات دستي نياز چنداني به واردات مواد اوليه در اين زمينه نداشته باشد.
وي با اشاره به اينكه صنايع دستي در استان كرمانشاه به لحاظ موقعيت خاص جغرافيايي آن از گذشتههاي دور بين مردم آن رايج بوده است، گفت: عليرغم اينكه بيش از 30 نوع صنايع دستي در مناطق مختلف اين استان در دست ساخت ميباشد؛ اما در اين بين از گليم بافي، تنبور سازي، گيوه بافي و چاقو سازي به عنوان 4 رشته صنايع دستي شاخص استان ميتوان نام برد.
رستمي در خصوص قدمت تنبور در كرمانشاه اظهار داشت:در قلمرو موسيقي ايران، يكي از اقليمهاي مهم كرمانشاه است كه در اين وادي تنبور و مقامهاي آن از همه مهمتر و به گفته كارشناسان و پژوهندگان يكي از مهمترين مناطق موسيقي ايران است.
كارشناس صنايع دستي استان كرمانشاه، دامنه كاربرد تنبور را از قبل از ظهور اسلام در مراسم مذهبي، جشنها و اعياد و نيز براي تهيج سپاه و ترويج آيين فوت و جوانمردي و تشويق مردم در پرداختن به باطن خود و در بعد از ظهور اسلام اين ساز را در مجالس عرفا و متصوفه داراي شأن و منزلت خاصي دانست و از مناطق كرند غرب، گهواره، اسلام آباد، سرپل ذهاب، قلخاني، صحنه و كنگاور به عنوان مراكز ساخت تنبور ياد كرد.
رستمي با بيان اينكه در فرهنگ جوامع روستايي، عشايري و سنتي شهر كرمانشاه از زيراندازهايي همچون گليم، فرش و زيلو بيش از صندلي و مبل استفاده ميشود گفت: بافت گليم همواره گوياي فرهنگ خاص زندگي افراد هر منطقه ميباشد كه در اين ميان ميتوان به گليمهاي هرسين كه شهرت جهاني دارند اشاره كرد؛ بطوريكه مرغوبيت و تنوع نقوش گليم هرسين، طرحهاي گليم را در ساير شهرستانها تحت تأثير طرح و رنگ و بافت خود قرار داده است و در حدود دو هزار نفر در مناطق مختلف استان همچون هرسين، جوانرود، كرمانشاه و گيلانغرب مشغول توليد آن هستند.
وي از طرحهاي سجادهاي، توت فرنگي، لچك ترنج، ماهي درهم و گل سرخ به عنوان بهترين و معمولترين نقوش استفاده شده در گليمها نام برد.
كارشناس صنايع دستي استان، گيوه بافي، گيوه كشي و گيوه چيني را از مهمترين صنايع دستي رايج و بومي كرمانشاه دانست و افزود: گيوهكشي كرمانشاه چيزي در حدود صد سال قدمت دارد كه ابتدا در هرسين معمول بوده و سپس به كرمانشاه رسيده است كه چهار نوع گيوه كرمانشاهي با عنوان گيوه تخت آجيده، تخت چرمي، تخت لاستيكي و رويه ابريشمي معروف هستند.
رستمي ساخت چاقو و ابزار فلزي را خاص منطقه كرد ارزيابي كرد و عنوان داشت: قدمت شهر كرند به 3000 سال پيش ميرسد كه بنا به گفته محققان هنگام هجوم اعراب به ايران، صنعتگراني در كرند بودهاند كه زره و شمشير خوب ميساختهاند؛ به طوريكه تعدادي از آن استادكاران را به اسارات جهت آموزش اين فن به آنجا بردند.
وي افزود: توليدات ساخته شده توسط صنعتگران كرند شامل شمشير، كليدهاي رمزي، كاردهاي شكاري و آشپزخانه، ساطور، داس، تبر و ... ميشوند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات