جنس خاك شهر سوخته؛ تنها نگهبان آثار چند هزار ساله! /وضعيت شهر سوخته بهبود مييابد؟/30
استقلال مالي پايگاه ميراث فرهنگي شهر سوخته را مهمترين عامل ايجاد فاصله و همكاري نكردن ادارهي ميراث فرهنگي و گردشگري استان سيستان و بلوچستان با مسؤولان پايگاه شهر سوخته ميتوان دانست.
به گزارش خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، از مجموع سخنان كارشناسان ادارهي ميراث فرهنگي و گردشگري سيستان و بلوچستان و دستاندركاران پايگاه شهر سوخته، چنين بهنظر ميرسد كه پس از آنكه پايگاه شهر سوخته در سالهاي اخير بهشكل مستقيم، اعتبارات خود را از سازمان مركزي دريافت كرد، ادارهي سيستان و بلوچستان همكاري خود را با اين پايگاه كاهش داد. بين سالهاي 76 تا 80 اعتبارات پايگاه شهر سوخته دراختيار ادارهي سيستان و بلوچستان قرار ميگرفت و از اين طريق به مسؤولان پايگاه داده ميشد؛ ولي بروز برخي از مشكلات مانند صرف بودجهي پايگاه براي انجام امور اداري مربوط به شهر سوخته، سبب شد تا مسؤولان پايگاه به اين فكر بيفتند كه اعتبارات خود را بهشكل مستقيم از سازمان مركزي دريافت كنند.
پس از مدتي كه مسؤوليت تخصيص بودجهي كاوش شهر سوخته از ادارهي ميراث فرهنگي و گردشگري استان سيستان و بلوچستان به ادارهي شهر زابل منتقل شد، اكنون ديگر پايگاه شهر سوخته، اعتبارات خود را از سازمان مركزي دريافت ميكند و مسؤولان ادارهي سيستان و بلوچستان نيز از دادن امكانات و تجهيزاتي مانند وسيلهي نقليه و آب آشاميدني به شهر سوخته طفره ميروند.
در همين راستا، محمد حيدري - باستانشناس - كه تا چندي پيش، معاون حفاظت فني ادارهي ميراث فرهنگي و گردشگري سيستان و بلوچستان بود، نبودن برق و وسايل گرمازا را از ديگر مشكلات شهر سوخته دانست و گفت: نحوهي حفاظت از آثار كشفشده درپايگاه نيز كاملا ايمن نيست و آن پايگاه، ويترينهاي مناسب را براي نگهداري از اشياء كشفشده در اختيار ندارد.
وي با اشاره به اينكه محوطهي باستاني شهر سوخته و روستاهاي اقماري آن، وسعت زيادي دارند و بههمين دليل، حفاران غيرمجاز بهراحتي ميتوانند به آن وارد شوند، ادامه داد: سطح خاك شهر سوخته، بسيار سخت است و گروه كاوش نيز با دشواري فراوان 2/5 متر زمين را ميكنند تا به آثار برسند؛ ضمن آنكه پايگاه شهر سوخته نيز با محوطهها باستاني فاصله دارد و اصلا نميتوان آن بخشها را تحت كنترل داشت؛ اما حفاران غيرمجاز بهسراغ شهر سوخته نميآيند، چون فعاليت در اين محوطه، دشوار است و بخشهاي باستاني بسياري هم در استان وجود دارد كه آنها ميتوانند با حفاري غيرمجاز، آثار ارزشمندي از آنها بهدست آورند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات