شكري اما تلخ؛ دوراونتاش (چغازنبيل) در حلقهي محاصرهي نيشكر و آلايندههاي آن! /وضعيت ناجور دوراونتاش (چغازنبيل) بهبود مييابد؟/7
چغازنبيل (دوراونتاش) در حلقهي كارخانههاي نيشكر و زمينها كشاورزي محاصره شده و تاثيرات مخرب فعاليت كارخانهها، رطوبت ناشي از كشت نيشكر و افزايش بيش از حد تعداد حيوانات وحشي بر اين محوطهي باستاني غيرقابل انكار است.
به گزارش خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، محوطهي باستاني چغازنبيل (دوراونتاش) با سه كارخانهي نيشكر محاصره شده است و كارخانهداران هر روز، زمينهاي كشاورزي خود را براي كاشت نيشكر گسترش ميدهند. وجود كارخانهها علاوه بر اينكه نوع پوشش گياهي و جانوري منطقه را تغيير داده است به مرور زمان، منظر تاريخي چغازنبيل (دوراونتاش) را نيز نابود ميكند.
علي ملك عباسي كه بيش از پنج سال مسؤوليت گروه مطالعات زمينشناسي و شناخت بستر طبيعي دوراونتاش (چغازنبيل) را برعهده داشته است، در گفتوگو با خبرنگار ايسنا به تشريح برخي از عواملي كه اين محوطهي تاريخي را تهديد ميكنند، پرداخت.
وي گفت: كاشت نيشكر در اطراف چغازنبيل (دوراونتاش)، مستلزم كانالكشي و آبرساني است و اين امر، رطوبت خاك و هواي منطقه را افزايش ميدهد؛ وقتي هواي مرطوب با كمك باد به چغازنبيل (دوراونتاش) برسد، اين بنا بهمرور زمان در معرض فرسايش قرار ميگيرد. چنين شرايطي منظر تاريخي و طبيعي بكر چغازنبيل (دوراونتاش)، را نيز نابود ميكند.
او در توضيح تغيير پوشش گياهي و جانوري محوطهي اطراف چغازنبيل (دوراونتاش)، گفت: وجود مزرعههاي نيشكر، تعداد گرازها را بهشدت زياد كرده و اگر پيش از اين، 20 راس گراز در منطقه بود اكنون تعدادشان به 500 راس رسيده است. گرازها نيشكر ميخورند و حتا در بعضي قسمتهاي محوطهي تاريخي چغازنبيل (دوراونتاش)، نيز اين حيوانات ديده شدهاند.
وي حفظ منظر تاريخي و طبيعي هر محوطهي باستاني را ضروري دانست و يادآور شد كه محيط طبيعي اطراف چغازنبيل (دوراونتاش)، بهوسيلهي انسانها در حال تغيير است.
اين كارشناس زمينشناسي در ادامه، پسآب كارخانههاي نيشكر را كه براثر فعل و انفعالهاي توليد شكر ايجاد و به رودخانهي دز وارد ميشود، در درازمدت براي چغازنبيل (دوراونتاش)، مشكلساز ارزيابي كرد و اظهار داشت: 250 دودكش نفتي در استان خوزستان است كه دائم درحال سوختناند كه اينگونه آلايندهها روي همهي آثار تاريخي استان، تاثير نامطلوب دارند.
وي با بيان اينكه در بررسيهاي زمينشناسي چند گسل در اطراف چغازنبيل (دوراونتاش)، شناسايي شده است، افزود: اين گسلها جواناند و تاكنون نيز فعال نبودند؛ اما بايد بررسي شود كه آيا سههزار سال پيش بر چغازنبيل (دوراونتاش)، تاثير گذاشتهاند؛ چراكه به هرحال، بناي زيگورات فرسوده است و تهديدهاي احتمالي در مورد آن، حتما بايد بررسي شود.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات