مسجد جامع ساوه؛ بنايي با نشانههاي سه دورهي تاريخي كه به مرمت نياز دارد
مسجد جامع ساوه که چهارهزار و 200 مترمربع وسعت دارد، در سال 1310 بهعنوان نخستين مكان تاريخي استان مركزي در فهرست آثار ملي ثبت شد. اين اثر سال گذشته براي مرمت، ساماندهي و حفاظت در رديف پروژههاي ملي كشور قرار گرفت که با ويژگيهاي معماري از دورههاي آل بويه، ايلخاني و صفوي برخي از كارشناسان آنرا قابل ثبت در فهرست آثار جهاني ميدانند.
به گزارش بخش ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين بنا در جنوب شهر ساوه قرار دارد و يكي از آثار ارزشمند هنر معماري، نقاشي، كاشيكاري و گچبري و داراي نقشهاي بهشكل مربعمستطيل با ورودي روبه شمال و غرب است.
براساس پژوهشهاي انجامشده اين بنا به قرنهاي نخستين اسلام (پيش از سدهي پنجم هجري قمري) تعلق دارد و با قديميترين مسجدهاي ايران، مسجد نخستين شوش و مسجد جامع عقيق يزد قابل مقايسه است.
اين مسجد مجلل و باشكوه يك صحن بزرگ در جنوب، دو ايوان، يك مناره، چند شبستان و محرابهاي متعدد گچبريشده با خطوط كوفي و دو محراب از دورهي صفوي با خط ثلث دارد.
در ضلع غربي، ميان شبستانهاي اين بنا، ايوان باشكوهي قرار دارد که در هر طرف اين ايوان حجرهاي با درگاه تنگ و كوتاه نمودار است. تك منارهي بسيار زيباي گوشهي شمال شرقي آن با ارتفاعي حدود 14 متر از آجر ساخته شده است و در سه طرف، كتيبههاي آجري بينظيري دارد.
برفراز مقصورهي مسجد گنبدي دوپوش با تناسب معماري، قرينهسازي و گوشهسازي زيبايي به قطر 14 و ارتفاع 17 متر ديده ميشود و ساق يا گودنهي آن چهار متر ارتفاع دارد و با كاشيهاي زيبايي تزيين شده است.
در اين بناي تاريخي ـ مذهبي آثاري از سه مقطع تاريخي پيش از اسلام، قرنهاي نخستين اسلامي و دورهي صفوي ديده ميشوند.
مسجد جامع ساوه در جنوب شهر ساوه واقع شده است و از جمله آثار ارزشمند هنر معماري، نقاشي، کاشيکاري و گچبري محسوب ميشود. گچبرىهاي اين بنا در سبكها و تكنيكهاى مختلف به دورههاى آل بويه، سلجوقى، ايلخانى، صفوى و قاجار تعلق دارند. گچبرىها بيشتر به دو تكنيك گچبرى برجسته و معرق، گچكارى شدهاند و در تكنيك معرق، گچ با بهرهگيرى از پودرهاى رنگى و نقوش الوان زيبايى بهكار رفته است.
متاسفانه اكنون غبارى سرد بر چهرهي داخلى گنبدخانه و شبستانها نشسته است؛ هرچند اداره كل ميراث فرهنگى و گردشگرى استان مركزى پس از تصويب طرح مرمت از دوسال پيش پاكسازى و مرمت تزيينات گنبدخانه را آغاز كرده است. اكنون 50درصد تزيينات و گچبرىها پاكسازي شدهاند و مرمت بنا پيگيرى ميشود.
توضيح: برخي مطالب از آرشيو اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري استان مركزي جمعآوري شدهاند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات