يكسال از رفتن پدر مرمت نوين ايران گذشت محمدحسن محبعلي: محور فرهنگي اصفهان توسط شيرازي زنده شد
يكسال گذشت؛ از روزي كه شاگردان و همكاران بنيانگذار مكتب مرمت نوين در ايران، دكتر باقر آيتاللهزاده شيرازي، به پاس زحمات او مراسمي را برگزار كردند، مراسمي كه بهدليل ايست قلبي دكتر شيرازي نيمهتمام ماند.
محمدحسن محبعلي بهعنوان همكار 34 سالهي دكتر شيرازي در حوزهي مرمت و ميراث فرهنگي در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، بيان كرد: دكتر شيرازي به احياي مساجد و مكانهاي مذهبي و در جريان زندگي قرار گرفتن اين مكانها اعتقاد داشت. با وجود مشكلاتي كه براي احياي اين مكانها پيش ميآمدند، ولي در زمان اجرا بهخوبي تصميمگيرنده بود و جرأت تصميمگيري خوبي داشت.
وي ادامه داد: دكتر شيرازي هيچگاه دنبال دكوراسيون، اتاق، ميز و اين تشريفات نبود. حتا در سفر، هيچگاه به فكر غذا و استراحت نبود و فقط به كار فكر و تلاش ميكرد با كمترين وسايل، كار خود را بهخوبي انجام دهد و واقعا به اين قضيه اعتقاد داشت.
او بيان كرد: مرحوم شيرازي از اسراف و ريختوپاش بسيار بدش ميآمد و مرمت را يك نوع صرفهجويي ميدانست كه سبب رسيدن به خودكفايي ميشود.
اين استاد دانشگاه اظهار داشت: دكتر شيرازي هميشه در وقت خود صرفهجويي و از آن بهخوبي استفاده ميكرد. هيچگاه موافق تشريفات نبود و هميشه همه را به انجام كارها به بهترين نحو تشويق ميكرد.
محبعلي گفت: در مرمت مسجد جامع اروميه پيش از انقلاب و در مرمت مسجد جامع ورامين پس از انقلاب، از او خواستم تا در كارهاي كارشناسي به من كمك كند. او جرأت در اجرا و اعتقاد به احياي مساجد داشت، بهگونهاي كه اين بناها را بتوان قابل استفاده كرد.
او با اشاره تاريخچهي كاري دكتر شيرازي، افزود: شيرازي از نظر علمي و كارشناسي نه در سطح داخلي كه در سطح بينالمللي شاخص بود. او به جايي رسيده بود كه بهعنوان يك صاحبنظر مرمتي در سطح بينالمللي مطرح بود و حتا كشورهاي ديگر از اطلاعات كارشناسي او استفاده ميكردند.
به گفتهي مدير پايگاه ميراث جهاني سلطانيه كه از سال 1352 با دكتر شيرازي همكار و حدود 17 سال در حوزهي مديريت مرمت بافتها، برنامهريزي و اجرا در استانها در كنار او بوده است، دكتر شيرازي از سال 1344 با تشكيل سازمان ملي حفاظت از آثار باستاني مشغول به كار شد و حدود 14 سال در اصفهان مسؤوليت ميراث فرهنگي اين استان را برعهده داشت و چون معمار هم بود و مطالعه هم داشت، بهعنوان يكي از بهترين كارشناسان مرمت كشور در حد مرشدي مطرح بود. محور فرهنگي اصفهان نيز پروژهي پاياننامهي او بود.
محبعلي اضافه كرد: محور فرهنگي اصفهان توسط او زنده شد و حتا شهرهاي ديگر استان اصفهان مانند نايين، نطنز و اردستان نيز از فعاليتهاي او بينصيب نماندند. او پس از انقلاب به تهران آمد و بهعنوان مسؤول سازمان ملي حفاظت از آثار باستاني و دفتر حفاظت از آثار تاريخي منصوب شد و تا سال 1366 كه سازمان ميراث فرهنگي تشكيل شد، او همراه تعدادي از كارشناسان مانند دكتر حجت، زحمت زيادي در اين زمينه كشيد و بهگونهاي با پشتكار و ارادهي خود تلاش كرد، نظام مديريتي را در كشور بهبود بخشد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات