روايت يك روزنامهي آمريكايي از دكتر عزتالله نگهبان مراسم يادبودي براي پدر باستانشناسي مدرن ايران در آمريكا برگزار ميشود
يك روزنامهي آمريكايي چندي پس از مرگ پدر باستانشناسي مدرن ايران، به بيان ابعاد مختلف زندگي او پرداخت.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، پس از درگذشت عزتالله نگهبان ـ باستانشناس ايراني ـ در آمريكا، روزنامهي فيلادلفيا اينكويرر (Philadelphia Inquirer) در مقالهاي در وبسايت خود به توضيح زندگينامهي او پرداخته است.
در بخشي از اين مقاله آمده است: در بهار سال 1978 ميلادي، يك سال پيش از پيروزي انقلاب اسلامي ايران، عزتالله نگهبان ـ مدير گروه دانشكدهي علوم انساني دانشگاه تهران ـ هنگامي كه قصد ورود به دانشگاه تهران را داشت، توسط مأموران پليس مخفي شاه ايران با ضربات متعدد چاقو مصدوم شد. مردم او را با يك تاكسي به بيمارستان انتقال دادند. او بهدليل از دست دادن مقدار زيادي خون، در آستانهي مرگ بود. هرچند نگهبان از اين حادثه جان سالم به در برد، ولي براي سالهاي زيادي قادر به استفاده از دست چپ خود نبود.
او سپس در سال 1980 ميلادي بازنشسته و راهي آمريكا شد. او سالها بعد از سوي دولت ايران، معتبرترين جايزهي فرهنگي ايران را به نام جايزهي ميراث ملي دريافت كرد.
بين سالهاي 1980 تا 2001 ميلادي، او در موزهي باستانشناسي و مردمشناسي دانشگاه پنسيلوانياي آمريكا به كار اشتغال داشت تا اينكه سرانجام چندي پيش براثر ابتلا به بيماري پاركينسون در سن 82 سالگي در بيمارستاني ارلاندو (Orlando) درگذشت.
پسر عزتالله نگهبان ـ بهنام ـ پدرش را يكي از مفاخر باستانشناسي ايران و پدر باستانشناسي مدرن ايران ميداند.
نگهبان در سالهاي 1961 تا 1962 ميلادي در نخستين تجربهي باستانشناسي جدياش موفق به كشف يك قبرستان سلطنتي در تپهاي با 3400 سال قدمت تحت عنوان تپه مارليك در نزديكي درياي خزر شد. از جمله آثار شاخص بهدست آمده از اين تپه به يك مجسمهي گاو نر طلايي ميتوان اشاره كرد كه در طول سالها، تصوير آن روي اسكناسهاي 500 ريالي ايران نقش بسته بود.
پسر نگهبان ميگويد: پدرم نخستين ايراني بود كه باستانشناسي را بهصورت علمي و نه تجربي آموخته بود.
عزتالله نگهبان نزديك به يك قرن پيش در اهواز به دنيا آمد؛ اما از آنجا كه پدرش نمايندهي مجلس بود، در تهران بزرگ شد و در اين شهر تحصيلات متوسطهي خود را مدرسهي فني آلمانيها بهپايان رساند. او در سال 1948 ميلادي در رشتهي باستانشناسي از دانشگاه تهران فارغالتحصيل شد و سپس براي ادامهي تحصيل، راهي دانشگاه شيكاگو در آمريكا شد و در سال 1954 ميلادي موفق به كسب فوق ليسانس باستانشناسي از اين دانشگاه شد.
نگهبان سپس به ايران بازگشت و بهعنوان دانشيار در دانشگاه تهران مشغول به كار شد. مدتي بعد در سال 1962 ميلادي به درجهي استادي ارتقا يافت و در سالهاي 1975 تا 1979 نيز رياست دانشكدهي علوم انساني دانشگاه تهران را برعهده داشت.
عزتالله نگهبان چهار فرزند به نامهاي بهنام، مهرداد، بابك و داريوش و يك پسرخوانده به نام علي داشت. يكي از پسران او نيز به نام بيژن در سال 1959 ميلادي درگذشت.
قرار است، در روزهاي آينده با حضور همسر و فرزندان دكتر نگهبان، مراسم يادبودي براي او در دانشگاه پنسيلوانيا آمريكا برگزار شود.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات