• دوشنبه / ۶ آذر ۱۳۹۱ / ۱۱:۰۲
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 91090602067
  • خبرنگار : 71191

مروری بر خاطرات «سیلک» از دیروز تا امروز

مروری بر خاطرات «سیلک» از دیروز تا امروز

هشتاد سال پیش، با جاری شدن سیل در زمین‌های کشاورزی ساکنان شهر کاشان، تمدنی بزرگ و چندهزار ساله نمایان شد؛ ابزارآلات و سفالینه‌هایی متفاوت با ابزارهای کنونی پیدا شدند که حیرت و حس کنجکاوی همه را برانگیختند و در این میان، آن‌ها که می‌خواستند یک شبه ره صد ساله را بروند، دل خاک‌های این تپه را زیر و رو کردند.

هشتاد سال پیش، با جاری شدن سیل در زمین‌های کشاورزی ساکنان شهر کاشان، تمدنی بزرگ و چندهزار ساله نمایان شد؛ ابزارآلات و سفالینه‌هایی متفاوت با ابزارهای کنونی پیدا شدند که حیرت و حس کنجکاوی همه را برانگیختند و در این میان، آن‌ها که می‌خواستند یک شبه ره صد ساله را بروند، دل خاک‌های این تپه را زیر و رو کردند.

به گزارش سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، بعد از مدتی با فروخته شدن آثار به‌دست آمده توسط مردم و بخصوص کشاورزان منطقه به دلالان عتیقه‌، پای غارتگران هم به «سیلک» باز شد. تمدنی گمشده که هزاران سال از عوامل مخرب طبیعی در امان مانده بود به مزرعه‌ی شخم‌زده‌ی‌عتیقه‌فروشان تبدیل شد و سرانجام با انتقال آثار تاریخی به کشورهای غربی، «رومن گیرشمن» - باستان‌شناس - از طرف موزه‌ی «لوور» فرانسه با هدف شناخت و شاید نجات تمدنی که به همه‌ی مردم جهان تعلق داشت، روانه‌ی ایران شد.

از آنجا که رییس وقت موزه‌ی ملی ایران، «آندره گدار» فرانسوی بود،‌ کارهای مربوط به هماهنگی برای کاوش علمی در این محوطه خیلی سریع انجام شد و یک هیأت باستان‌شناسی سه فصل کاوش در هر دو تپه‌ی سیلک و دو گورستان نزدیک به آن انجام داد.

کشفیات گیرشمن در آن زمان بنا به اسناد موجود، به تبدیل شدن این محوطه از روستا به شهر گواهی می‌داد، حتا کشف کوره‌های ذوب فلز در قسمتی از تپه‌ی جنوبی‌، سیلک را جزو صنعتی‌ترین شهرهای زمان خود قرار داد.

تپه‌ی سیلک در کاشان - یاسر ذبیحی

اما بعد از پایان یافتن فعالیت‌های گیرشمن و چاپ گزارش‌های او، تا سال 1380 توجهی به سیلک نشد، به‌طوری که بسیاری از اراضی این محوطه به زمین کشاورزی تبدیل شد و به گفته‌ی برخی ساکنان قدیمی، برای گسترش شهر و خانه‌سازی‌ها فاصله‌ی چندانی تا این محوطه باقی نمانده بود که در آن صورت، از این تپه‌ی باستانی به‌جز نام و خاطره‌ای باقی نمی‌ماند.

سرانجام در آن سال،‌ دکتر صادق ملک شهمیرزادی - باستان‌شناس - برای بررسی و ادامه‌ی کاوش‌ها به سیلک رفت و با انجام پنج فصل کاوش که تا سال 1385 طول کشید، توانست نتایج کارهای خود را در چند جلد آماده‌ی چاپ کند که هرچند تا کنون هیچ‌کدام از آن‌ها منتشر نشده، اما رییس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی قول چاپ آن‌ها را داده است.

پس از پایان یافتن کاوش‌های دکتر ملک، تا امروز یعنی در طول شش سال گذشته، این محوطه‌ی باستانی آبستن اتفاق‌های ناگواری شد و تخریب‌هایی در آن رخ داد؛ برخی کارشناسان میراث فرهنگی از انجام حفاری‌هایی توسط اداره‌ی برق کاشان در حریم درجه‌ی یک سیلک و نصب تیرهای بتونی چراغ برق خبر دادند،‌ اتفاقی که باعث شد تا دیگر همسایگان و متجاوزان به محوطه‌ی تاریخی سیلک اقداماتی غیرقانونی را مانند ساخت‌وساز، حفاری و حتا آسفالت کردن خیابان‌هایی در محدوده‌ی عرصه‌ی سیلک انجام دهند.

عبور گوسفندان از حریم سیلک - یاسر ذبیحی

البته اقدامات سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برای بیرون آوردن سیلک از شرایط بحرانی، تا مدتی وضعیت را بهتر کرد؛ ولی با مطرح شدن بحث کم کردن حریم این محوطه‌ی تاریخی از سوی شهرداری در حدود یک سال پیش، باز هم نگرانی‌ها درباره‌ی حفاظت از تپه‌ی سیلک افزایش یافت.

در کنار این اتفاقات، ساخت‌وسازها و تعرض‌ها نیز هر روز با یک بهانه و به بهایی انجام می‌شوند. در تازه‌ترین نمونه، از حدود دوماه پیش چوپانان گوسفندان خود را برای بردن به چراگاه، از داخل محدوده‌ی فنس‌کشی‌شده‌ی این تپه‌ی باستانی که یکی از کهن‌ترین مراکز استقرار بشر در فلات مرکزی ایران با هفت‌هزار سال قدمت است، عبور می‌دهند.

به گزارش ایسنا، در سمت راست جاده‌ی منتهی به باغ فین کاشان، منطقه‌ای کویری قرار دارد که دو تپه‌ی شمالی و جنوبی سیلک در آن واقع‌اند، تپه‌هایی با ساختاری نامنظم و پستی و بلندی‌های فراوان و پوشیده از خاک که در دل خود، شهری را پنهان کرده‌اند؛ اما از بین رفتن حصارها، خرد شدن خشت‌ها، اقدامات برخی بومی‌های بی‌توجه به حفظ تپه‌ی باستانی سیلک و مهم‌تر از همه، مسئولانی که شاید اهمیت چندانی به هیچ‌یک از این موارد ندهند، این ثروت تاریخی را تهدید می‌کنند.

تپه‌ی سیلک در کاشان - یاسر ذبیحی

از بین رفتن بخش‌هایی از تپه‌ی سیلک - یاسر ذبیحی

استفاده از تیرک برای نگه داشتن دیوارهای سیلک - یاسر ذبیحی

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۱-۰۹-۰۷ ۰۷:۵۸

با سلام، الحق و الانصاف اوضاع سیلک در حال حاضر بهتر از گذشته است و مسئولین آن سخت در تلاشند تا آن را حفظ نمایند و به اوضاعش رسیدگی کنند.

avatar
۱۳۹۱-۰۹-۰۷ ۲۲:۰۸

با سلام، این اطلاعات در خبر "سرانجام در آن سال،‌ دکتر صادق ملک شهمیرزادی - باستان‌شناس - برای بررسی و ادامه‌ی کاوش‌ها به سیلک رفت و با انجام پنج فصل کاوش که تا سال 1385 طول کشید، توانست نتایج کارهای خود را در چند جلد آماده‌ی چاپ کند که هرچند تا کنون هیچ‌کدام از آن‌ها منتشر نشده، اما رییس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی قول چاپ آن‌ها را داده است"، نادرست است. استاد ملک شهمیرزادی 5 جلد کتاب به روایتی 1200 صفحه را تاکنون منتشر نموده و فقط گزارش فصل آخر را تهیه نمود که قرار است به‌زوردی توسط پژوهشگاه منتشر نماید. افتخار بزرگ طرح بازنگری انتشار منظم گزارش کاوش در پایان هر فصل بود. وقتی پایگاههای ملی تبدیل به پایگاههای استانی می‌شوند یکی از نتایج آن دخالتها و دست‌اندازی در عرصه‌های تاریخی می‌شود چون مدیریتهای محلی بیشتر دغدغه نظر مقامات محلی را دارند و...