رامین مستقیم که بیش از یازده سال است خبرنگار لس آنجلس تایمز است، در گفتوگویی درباره ارزیابی عملکرد خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا در دو دهه قبل، میگوید: من ۶۱ سالم است و از ۱۸ سال پیش که ایسنا راهاندازی شد، این خبرگزاری را میشناسم. اولین مدیری که در دوره دولت اصلاحات در اوج آمد، آقای فاتح بود. او محصول جنش دانشجویی بود که ایسنا نیز از همان نوع نگاه است. ایسنا تحت تاثیر دولتها تا به امروز چندین مدیر عوض کرده است، در نتیجه ما همیشه زمانی که به ایسنا ارجاع میدهیم میگوییم خبرگزاری نیمهدولتی و عنوان نیمهدولتی را بیان میکنیم به این دلیل که از یک نظر مدیرش را بنا بر اینکه چه کسی رییس جمهور باشد تعیین میکنند و در عین حال سیاستهای خبری و موضوعاتش بر همین مبناست.
او ادامه داد: به این ترتیب ایسنا اعتبار روزهای اولیهی تاسیس که نتیجه یک ابراز وجود جنبش دانشجویی بوده است را دیگر ندارد و تبدیل به رسانهای شبیه رسانههای دیگر شده است؛ البته با اندکی تفاوت. ایسنا هنوز در موضوعاتی که جنبههای انسانی دارد، متفاوت عمل میکند و ما به آن مراجعه میکنیم. اما هنوز نتوانسته است به استاندارهایی که خودش ۱۸ سال پیش تعیین کرده است برسد.
خبرنگار لسآنجلس تایمز با اعتقاد بر اینکه ایسنا درباره موضوعات حقوق بشر و مسائل دانشجویی همیشه قابل اتکاء است، مطرح کرد: وقتی ایسنا خبری را میزند، قابل اعتماد است و خبر رسمی محسوب میشود. هر آنچه که به حوزه جوانان و دانشجویان مربوط میشود، اولین مراجعه بنده حتما ایسنا است.
مستقیم با بیان اینکه اساسا ما در ایران رسانه مستقل نداریم، گفت: در کشورهای دیگر رسانهها مستقل از حکومت وقت و وابسته به سرمایهدار هستند. هیات تحریره به نظامنامهای عمل میکند که قبلا با آن گروه سرمایهگذار به توافق رسیده است تا یک کار حرفهای انجام دهد. آنها هم حتما زاویه دید و منافعی دارند اما لزوما منافع آنها با دولت وقت هماهنگ نیست. برای نمونه من برای رسانهای آمریکایی کار میکنم اما نظام آمریکایی را قبول ندارم و از ریخت آمریکا بدم میآید و این را همه میدانند، اما آیا به من کار نمیدهند؟ کدامیک از روزنامههای اصلی آمریکایی طرفدار ترامپ بودند و هستند؟ هیچکدام. مگر سی ان ان ترامپ را هر روز مسخره نمیکند. مگر ترامپ رسما به سیانان نمیگوید که خبرهایت دروغ و فِیک است. اما آیا ترامپ توانسته است که سیانان را ببندد؟ آیا با همین تناسب، میشود با رسانههای داخلی ایران دولت را به شیوهای که سی ان ان ترامپ را نقد میکند، نقد کرد و سر کار ماند. آیا ترامپ به رسانههای آمریکایی میتواند بگوید درباره نفت تگزاس ننویسند؟ هوای تهران همین حالا هم آلوده است اما چرا حالا خبری درباره آلودگی آن نوشته نمیشود. به جهت این که حکومت وقت تعیین میکند که ننویسید.
وی در بخش دیگری از گفتگوی خود گفت، آرزو میکنم که ایسنا همواره به عنوان یک رسانه مستقل خود را معرفی کند.
رامین مستقیم در عین حال درباره فعالیتش در روزنامه لس آنجلس تایمز و رسانههایی که پیش از این با آنها همکاری کرده است، گفت: از همان اوایل انقلاب اسلامی با ترجمه مطالب عملی با روزنامههای وقت کارم را شروع کردم. بعدها به مجلهنگاری روی آوردم و تقریبا از بنیانگزاران مجله گزارش محسوب میشوم. با مجلات مختلف هم همکاری میکردم. با روزنامههای دوران دوم خردادی هم گاهی همکاری کردهام. بعدها دچار مشکلاتی شدم و ترجیح دادم به دلیل تسلطم به زبان انگلیسی از حدود ۲۰سال پیش نانم را از خارجیها دریافت کنم و در حال حاضر مشخصا ۱۱ سال است که برای لسآنجلس تایمز کار میکنم.
این خبرنگار همچنین به همکاریاش با تلویزیون در سالهای پیش اشاره کرد و گفت: سالها پیش در دوران جوانی برای تلویزیون هم زیاد ترجمه میکردم، اما به دلیل صراحت لهجه عذرم را خواستند.
انتهای پیام
نظرات