• سه‌شنبه / ۱۰ بهمن ۱۳۹۶ / ۱۰:۲۴
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 96111005559
  • منبع : نمایندگی دانشگاه اصفهان

تداوم یارانه آری یا خیر؟

تداوم یارانه آری یا خیر؟

ایسنا/اصفهان موضوع قطع یارانه 33 میلیون نفر در کشور از سوی دولت که 25 دی ماه مطرح شد انتقادهای زیادی را برانگیخت، هرچند این طرح موافقانی هم داشت.

به گزارش ایسنا، چندی پیش در مجلس زمزمه‌های قطع یارانه 33 میلیون نفر از سوی دولت شنیده شد. آمارهای رسمی نشان می‌دهد که بهار امسال جمعیت ایران در مرز ۸۰ میلیون نفر قرار دارد که اگر این رقم را با تعداد حدود 77 میلیون نفری که در حال حاضر یارانه نقدی دریافت می‌کنند کنار یکدیگر قرار دهیم باید گفت که اکنون فقط سه میلیون نفر یارانه دریافت نمی‌کنند!

برخی اعتقاد دارند تداوم یارانه‌ها به ضرر مردم و اقتصاد کشور و برخی نیز بر این عقیده‌اند که یارانه کمک زیادی به اقشار آسیب‌پذیر می‌کند.

حال این سؤال مطرح می‌شود که آیا تداوم پرداخت یارانه‌ها به مردم به ضرر اقتصاد کشور است یا به نفع آن؟ برای بررسی بیشتر این موضوع خبرنگار ایسنا با سید ناصر موسوی لارگانی- نماینده مردم فلاورجان و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، محمدتقی رهبر نماینده اسبق مردم اصفهان در مجلس و کمیل طیبی- استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان به گفت‌وگو پرداخت که در ادامه می‌خوانید:

نرخ قبض‌ها بیشتر از یارانه دریافتی مردم است

نماینده مردم فلاورجان در مجلس گفت: رییس جمهور اعلام کرد افزایش قیمت حامل‌های انرژی و مبلغی که از این افزایش به دست می‌آید تنها برای اشتغال‌زایی انجام می‌شود. هیچ طرحی برای این کار نیست که با چه برنامه‌ای قصد دارند اشتغال ایجاد کنند. هم‌اکنون مجلس شورای اسلامی از روز اولی که قانون هدفمندی یارانه‌ها را تصویب کرده است به دولت اجازه داده است که 50 درصد از افزایش قیمت حامل‌های انرژی را به اقشار آسیب‌پذیر اختصاص دهد که آسیب‌پذیرها از آن بهره ببرند.

موسوی لارگانی افزود: رییس جمهور وقت اعلام کرد 30 درصد جامعه 70 درصد انرژی را مصرف می‌کنند، به همین دلیل قصد داریم از این 30 درصد بگیریم و به آن 70 درصد اختصاص دهیم، اما در عمل چنین نشد و یارانه‌ها به تمام اقشار مردم چه کسانی که انرژی بالایی و چه کسانی که انرژی پایینی مصرف می‌کردند تعلق گرفت. هم‌اکنون مستمندان 45 هزار تومان یارانه می‌گیرند در حالی که افزایش قیمت قبض‌ها خیلی بیشتر از آن 45 هزار تومانی است که در ماه یارانه می‌گیرند.

تاثیر افزایش قیمت حامل‌های انرژی بر تمام مایحتاج مردم 

این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: وقتی قیمت حامل‌های انرژی افزایش پیدا می‌کند روی تمام مایحتاج مردم تأثیر می‌گذارد. یک عدد کبریت خریداری کنید می‌گویند چون بنزین افزایش پیدا کرده است کبریت هم گران شده است.

موسوی لارگانی خاطرنشان کرد: قانون‌گذار در زمان دولت وقت اعلام کرد آن 30 درصدی که بیشترین مصرف انرژی را دارند نباید یارانه دریافت کنند، اما به آن 30 درصد نه تنها یارانه دادیم بلکه به هم‌وطنان خارج از کشور هم یارانه دادیم.

وی افزود: زمانی 45 هزار تومان به مردم یارانه دادیم که قیمت بنزین 100 تومان و آزادش 400 تومان بود. اما هم‌اکنون قیمت بنزین نسبت به آن زمان بیش از 2 برابر شده است، اما یارانه تغییری پیدا نکرده است. دولت ادعا می‌کند که یارانه 5 میلیون نفر را قطع کرده است. این درآمدهایی که دولت داشته هم‌اکنون کجا رفته است؟ درآمد حاصل از افزایش قیمت‌های انرژی قرار بود به تولیدکنندگان داخلی اختصاص یابد اما چنین نشد.

این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری اعلام کرده‌اند کالایی که در داخل تولید می‌شود اگر مشابه خارجی آن وارد شود حرام شرعی است، اما مسئولان به این نکته توجه نمی‌کنند و می‌گویند کالای داخلی کیفیت ندارد. وقتی گندم به این میزان از خارج وارد می‌شود کشاورزی آسیب می‌بیند.

وی گفت: اینکه اعلام کرده‌اند که یارانه 33 میلیون را قصد دارند قطع کنند برای نمایندگان مجلس قابل قبول نیست. وزیر اقتصاد اعلام کرد 10 میلیون نفر استحقاق دریافت یارانه را ندارند، اما بعد حاضر نشدند یارانه این افراد ثروتمند را قطع کنند. مجلس شورای اسلامی در آن زمان تصویب کرد کسانی که بالای 3 میلیون و 500 هزار تومان درآمد دارند یارانه‌شان قطع شود.

افرادی یارانه شان قطع شده که حداقل دستمزد را داشته‌اند

موسوی لارگانی افزود: اینکه یارانه 33 میلیون نفر یک دفعه قرار است قطع شود درست نیست. برای مثال کسانی که یک‌میلیون و 600 هزار تومان درآمد دارند نباید یارانه‌شان قطع شود. همین هفته گذشته برای 7 نفر با ستاد هدفمندی یارانه‌ها مکاتبه داشتم. افرادی یارانه‌شان قطع شده که کارگر ساختمانی بودند یا حداقل دستمزد را داشتند.

نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی گفت: باید در بحث یارانه دولت عدالت را رعایت کند و فقط یارانه ثروتمندان را قطع کند و به بی‌بضاعتان یارانه بیشتری دهد. حقیقتاً پرداخت 45 هزار تومان یارانه با قیمت‌هایی که امروز شاهد هستیم هم‌خوانی ندارد. برای مثال فردی قبض گاز آورده بود و اعتراض داشت که نسبت به گذشته قیمت قبض افزایش داشته است. چرا باید در حق مردم اجحاف شود؟ پس قطع کردن یارانه 33 میلیون نفر اشتباه است و در نهایت باید یارانه 6 تا 10 میلیون نفر قطع شود.

حذف یارانه‌ها اشتباه است

همچنین محمدتقی رهبر-نماینده اسبق مردم اصفهان در مجلس گفت: حذف یارانه‌ها غلط است چراکه یارانه را به کسانی می‌دهند که نان شب ندارند. یارانه‌ها را نباید حذف کنند و مجلس نباید به قطع یارانه 33 میلیون نفر رای دهد چرا که بازتاب بدی در جامعه ایجاد می‌شود و مستضعفان در قبال این امر واکنش نشان خواهند داد و موجب سو استفاده برخی افراد می‌شود.

وی افزود: البته باید یارانه ثروتمندان را قطع کنند. نباید از یارانه‌ها استفاده ابزاری و سیاسی شود. برای مثال افرادی که در ماه 4 میلیون درآمد دارند نباید یارانه بگیرند.

نماینده اسبق مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: نمایندگان مجلس به خوبی مردم محروم را می‌شناسند. قطع یارانه 33 میلیون نفر اشتباه است چراکه خانواده‌هایی که اکثراً عائله‌مند هستند یارانه دریافت می‌کنند.

رهبر تصریح کرد:انرژی را کسانی مصرف می‌کنند که متمکن هستند، و الا آن روستایی که تنها با یک بخاری خانه خود را گرم می‌کند انرژی زیادی مصرف نخواهد کرد. یارانه برای این فرد روستایی سرنوشت‌ساز است نه برای آن ثروتمندی که با شوفاژ خانه خود را گرم می‌کند.

امام‌جمعه موقت اصفهان تصریح کرد: بنابراین مسئولان امر باید یارانه کسانی را قطع کنند که حقوق بالایی می‌گیرند. کسانی که حقوق‌های مکفی دارند نباید یارانه دریافت کنند. فرض کنید کسی که یک میلیون حقوق دریافت می‌کند باید یارانه بگیرد.

وی افزود: بودجه در مجلس باید به گونه‌ای تصویب شود که در راستای خدمت به مردم باشد و این سفارش امیر مؤمنان است.

یارانه‌ها سرانجام باید قطع شود

همچنین کمیل طیبی-استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان گفت: قطع یارانه‌ها باید از محل تأمین منابع باشد، واقعی سازی قیمت حامل‌های انرژی یک شیوه درست است که مولد هم است. اگر یارانه‌ها قطع نشود و حامل‌های انرژی هم افزایش پیدا نکند از محل دیگری باید تأمین منابع انجام شود. معمولاً قدرت مانور دولت در هزینه‌های جاری کم است. در بودجه جاری تلاش هر دولت این است که با وجود تورم قدرت خرید هم حفظ شود.

وی افزود: پس برای تأمین منابع یارانه‌ها باید از بودجه‌های عمرانی زده شود. در اینجا با کمبود منابع مواجه می‌شویم که در نتیجه پروژه‌های نیمه‌تمام عقب می‌افتد و بودجه دولت چون انقباضی و مبتنی بر انضباط مالی است این انتظار را باید داشته باشیم که تامین منابع از کانال‌های غیرمولد انجام شود. مگر اینکه دولت بخواهد از طریق فروش اوراق، منابعی را برای خود تأمین کند و اگر بخواهیم منابع را از طریق فروش اوراق به دست آوریم باید امکان سرمایه‌گذاری برای آن وجود داشته باشد.

این استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان تصریح کرد: پس اگر این نوع منابع صرف تأمین یارانه‌ها شود اوضاع خیلی بدتر می‌شود به این معنا که دیون دولت و بدهی‌های آن به جامعه زیادتر می‌شود. به همین دلیل تنها راهی که برای دولت می‌ماند چاپ پول است که این امر هم تورم‌زا است.

طیبی در پاسخ به این سؤال که فکر نمی‌کنید قطع یارانه 33 میلیون نفر زیاد است، گفت: ممکن است این فکر را بکنیم که یک سری از اقشار آسیب‌پذیر دچار مشکل می‌شوند، اما این کار چاره دارد. وقتی قیمت حامل‌های انرژی واقعی می‌شود در واقع یک نظام تأمین اجتماعی قوی تأمین مالی خواهد شد. در بسیاری از کشورها وقتی واقعی سازی قیمت‌ها انجام می‌شود باید توزیع مجدد منابع اتفاق بیفتد.

پرداخت‌های غیر مولد نباید وجود داشته باشد

وی افزود: در هر صورت تداوم یارانه‌ها به ضرر اقتصاد و همان مردمی است که در بلند مدت نیاز به تأمین یارانه دارند. در نهایت باید یارانه‌ها از جنبه اقتصادی قطع شود. این نوع پرداخت‌های غیرمولد نباید وجود داشته باشد جز اینکه این امر سهمی را در ایجاد تورم دارد.

این استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان خاطرنشان کرد: بنابراین اقشار آسیب‌پذیر باید حمایت تأمین اجتماعی را داشته باشند. حمایت‌های تأمین اجتماعی باید به شکل تقویت بیمه و شاخص‌های مورد نیاز اقشار مختلف جامعه انجام شود. البته بعید است چنین اتفاقی بیفتد که یارانه 33 میلیون نفر قطع شود. اگر به یک باره هم یارانه‌ها قطع نشود باید این پیش‌بینی باشد که ظرف 2 یا 3 سال آینده یارانه‌ها قطع شود.

طیبی گفت: هر چه تصدی‌گری دولت کم شود سعادتمندی مردم را از نظر اقتصادی به دنبال دارد. وقتی یارانه‌ها قطع نشود سیستم توزیع دچار مشکل می‌شود و بودجه خانوار خود را به‌صورت غیر مولد نشان خواهد داد.

گزارش از حبیب الله وکیل زاده، خبرنگار ایسنا منطقه اصفهان

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha