• جمعه / ۲۰ تیر ۱۴۰۴ / ۱۴:۵۴
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1404042012073
  • خبرنگار : 71631

اثری از «گالیله» رکورد زد

اثری از «گالیله» رکورد زد

نخستین اثر منتشرشده «گالیله» که شجاعت او را در به چالش کشیدن آموزه‌های پذیرفته‌شده با ایده‌های علمی رادیکال آشکار می‌سازد، در حراجی رکورد زد.

به گزارش ایسنا، «گالیلئو گالیله»، ستاره‌شناس ایتالیایی حتی در میان نوابغ چندرشته‌ای، جایگاهی افسانه‌ای دارد. او نخستین کسی بود که به‌صورت نظام‌مند فضا را با تلسکوپ مطالعه کرد و اختراعات او شامل ساعت پاندولی و پرگار هندسی است. جای تعجب نیست که آثار او در معدود دفعاتی که به حراجی‌ها می‌آیند، به‌شدت مورد توجه قرار می‌گیرند.

این دانشمند برجسته اخیرا با نسخه‌ای بسیار نایاب از نخستین چاپ اثرش در اوایل قرن هفدهم با عنوان «Dialogo de Cecco di Ronchitti da Bruzene in perpuosito de la stella Nuova» رکورد جدیدی در حراج ثبت کرد. این دستاورد برجسته علم دوران مدرن اولیه، در حراج «کتاب‌ها و دست‌نوشته‌های ارزشمند» در کریستیز لندن، در تاریخ ۹ جولای، به مبلغ قابل توجه ۱.۱ میلیون پوند (۱.۵ میلیون دلار) فروخته شد. این مبلغ تقریبا دو برابر برآورد پیش از فروش یعنی ۵۰۰,۰۰۰ تا ۷۰۰,۰۰۰ پوند (۶۸۰,۰۰۰ تا ۹۵۰,۰۰۰ دلار) بود (قیمت نهایی شامل هزینه‌های خریدار است، اما برآوردها چنین نیستند).

این فروش فرصتی تکرارنشدنی برای تصاحب این اثر بود که در سال ۱۶۰۵ میلادی منتشر شده است و نخستین اثر منتشرشده از گالیله محسوب می‌شود و بیش از یک قرن است که در بازار دیده نشده است. فقط  هفت نسخه کامل دیگر از این اثر شناخته شده‌اند که هیچ‌یک در اختیار افراد خصوصی نیستند، بلکه در نهادهایی مانند کتابخانه دولتی برلین و کالج «All Souls» در دانشگاه آکسفورد نگهداری می‌شوند.

گالیله در ۱۵ فوریه ۱۵۶۴ در پیزا متولد شد و در دهه ۱۵۸۰ در دانشگاه، ریاضیات خواند، سپس به تحقیق مستقل پرداخت. «Dialogo in perpuosito de la stella nuova» نخستین اثر منتشرشده او بود و نقطه‌ای بود که او به‌طور عمومی وارد بحث‌های علمی زمان خود شد. این اثر همچنین گواهی بر شجاعت چشمگیر او در به چالش کشیدن آموزه‌های تثبیت‌شده با ایده‌هایی است که در آن زمان، رادیکال و حتی خطرناک تلقی می‌شدند.

«مارک ویلتشر» (Mark Wiltshire)، متخصص کتاب‌ها و دست‌نوشته‌ها در کریستیز گفت: «این اثر نمونه‌ای است از تمایل گالیله به گسستن از دیدگاه‌های سنتی نجومی به نفع نظریه‌هایی قوی‌تری که از آزمایش‌های علمی سخت‌گیرانه استخراج شده‌اند. این فروش فرصتی فوق‌العاده بود برای به‌دست آوردن نخستین اثر منتشرشده از مردی که آلبرت اینشتین او را «پدر علم مدرن» نامیده بود.»

این متن درباره یک ابر نو اختر است که به نام «یوهانس کپلر»، ستاره‌شناس آلمانی نام‌گذاری شده است. او کسی بود که پس از ظاهر شدن ناگهانی این ستاره در تاریخ ۹ اکتبر ۱۶۰۴، آن را با دقت مشاهده کرد. این ستاره به‌طرز چشمگیری درخشان بود و تا ۱۸ ماه با چشم غیرمسلح قابل مشاهده باقی ماند. این موضوع باعث شد گالیله رویکردی خلاقانه برای بیان دیدگاه‌هایش درباره این ابر نو اختر اتخاذ کند. او این دیدگاه‌ها را در قالب گفتگویی خیالی میان دو دهقان فروتن که به لهجه محلی Paduan صحبت می‌کردند، به مخاطب معرفی کرد.

به این ترتیب، گالیله توانست پاسخی هوشمندانه به برخی از هم‌عصران خود بدهد.

ساتبیز نیویورک در ماه ژوئن نسخه‌ای از نخستین چاپ اثر Sidereus nuncius از گالیله را که در سال ۱۶۱۰ منتشر شده بود، به حراج گذاشت. این اثر شامل نخستین مشاهدات او از فضا بود که اندکی پس از ساختن تلسکوپ خود در سال ۱۶۰۹ انجام شده بود. این اثر در حراجی «کتاب‌ها و دست‌نوشته‌های نفیس» با قیمت ۴۰۶,۴۰۰ دلار فروخته شد، که با برآورد بالای ۴۰۰,۰۰۰ دلار برابری می‌کرد.

سال گذشته، رسیدی امضا شده و دست‌نویس از گالیله که در سال ۱۵۹۵، زمانی که در اوایل دهه سی‌سالگی خود بود، نوشته شده بود، به قیمت ۶۰۰,۰۰۰ پوند (حدود ۸۱۵,۰۰۰ دلار) فروخته شد که در محدوده برآورد ۵۰۰,۰۰۰ تا ۷۰۰,۰۰۰ پوند (۶۸۰,۰۰۰ تا ۹۵۰,۰۰۰ دلار) قرار داشت.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha