• یکشنبه / ۲۵ اسفند ۱۳۹۸ / ۱۰:۱۲
  • دسته‌بندی: رسانه دیگر
  • کد خبر: 98122518805
  • منبع : فضای مجازی

نکته‌ای دربارۀ تمسخر معلم وظیفه‌شناس

آیلاند یا آنلاین؟!

آیلاند یا آنلاین؟!
عکس تزئینی است

تمسخر معلمی که هیچ تعلق و سابقه‌ای در فضای آنلاین ندارد کار موجهی نیست. به عکس باید علاقه و وظیفه‌شناسی او را ستود. ضمن این‌ که در نظر داشته باشیم کلمۀ فارسی را اشتباه تلفظ نکرده و فراوان‌اند افرادی که از عهدۀ تلفظ درست واژه‌های بیگانه برنمی‌آیند. در این روزهای کرونایی برای تحمل روزهای خانه‌نشینی راه‌های بهتری هم هست.

به گزارش ایسنا، مهرداد خدیر در عصر ایران نوشت:‌ «هر چند شایعۀ اخراج معلم گیلانی که در فراخوان مجازی دانش آموزان خود، واژۀ «آنلاین» را به اشتباه «آیلاند» تلفظ می‌کند، تکذیب شده اما برخی منابع محلی از افسرده شدن این خانم معلم با تجربه به خاطر حجم تمسخرها در فضای مجازی و «دابسمش»‌هایی که با این موضوع ساخته شده خبر می‌دهند.

تلفظ اشتباه یک واژه را می‌توان نشانۀ ناآگاهی فرد از آن موضوع دانست اما همیشه هم قابل انتقاد نیست. تنها در صورتی قابل نقد است که شخص در آن حوزه مدعی تخصص باشد یا با مدرک تحصیلی و رشتۀ کاری او سازگار نباشد.

مثلا اگر یک پزشک به «آسپیرین» بگوید «آسپورین» اسباب نگرانی است چون نشان می دهد در این زمینه مطالعه‌ای ندارد و دربارۀ بقیه اطلاعات او هم شک می کنیم. اما اگر یک خانم کهن سال اشتباه تلفظ کند جای نگرانی ندارد چون ندانستن شکل درست تلفظ از جانب او زیانی را متوجه کسی نمی‌کند.

فرد تحصیل‌کرده‌ای را می‌شناسم که حین تماشای مسابقۀ فوتبال به «آفساید» می‌گوید: هافسان! این تلفظ نشان می‌دهد که اطلاعات ورزشی او «سماعی» یا «شنیداری» است و چون کارشناسان کلمۀ «آفساید» را با تأکید بر تمام حروف ادا نمی‌کنند این گونه در حافظۀ او ثبت شده است. اما اگر یک خبرنگار ورزشی در متنی بنویسد «هافسان» آن گاه فاجعه است. چون نشان می دهد مطالب ورزشی را نمی‌خواند.

در کوران انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۷۶ هفته‌نامه ای سیاسی را هر هفته تهیه می‌کردم و همه مطالب آن را می‌خواندم. صفحۀ ورزشی هم داشت و یک بار در تحلیل یک بازی فوتبال، سه بار نوشته بود: پنارت! ما هم در کودکی و نوجوانی به جای « پنالتی» می گفتیم پنارت و نه حتی پنالت! هنوز هم بچه ها موقع بازی می گویند پنارت اما فرق است بین نویسنده‌ای که اشتباه می‌نویسد و مردمان عادی و باز تفاوت است بین نوشتار و گفتار.

در نظر داشته باشیم که این خانم معلم اهل فضای مجازی نیست و به خاطر تعطیل شدن مدارس از سر اجبار سر و کارش با آن افتاده و از این رو در حوزۀ تخصصی خود خطا نکرده است. اهل رسانه‌های «برخط» یا «آنلاین» یا خرید آنلاین نیست ولی اگر معلم شیمی باشد و مثلا جدول «مندلیف» را « پندلیف» تلفظ کند، آنگاه نشان بی سوادی است و جای اغماض ندارد چون یعنی الفبا را نمی داند.

در این که اطلاعات عمومی جامعه به رغم وفور اطلاعات افزایش نیافته البته تردیدی نیست. در همین برنامۀ اخیر مهران مدیری خانمی نام «گابریل گارسیا مارکز» را به شکل خنده‌داری تلفظ کرد و تازه گفت نام او را روی خیابانی گذاشته‌اند که احتمالا منظور او «نلسون ماندلا» بوده است!

این که خانم معلم به «آنلاین» می گوید «آیلاند» یعنی با این فضا بیگانه است اما اگر معلم قدیمی باشد که هست و گویا بازنشسته هم شده اند مشخص است که در زمان تحصیل و تدریس او چنین کلمه‌ای رایج نبوده است. پس همواره به خاطر کم سوادی نیست. گاهی به خاطر اختلاف نسل است و دربارۀ این خانم معلم قطعا روشن است که به دلیل اختلاف نسلی است و کافی است به سن او توجه شود.

چند سال پیش دوستی اتومبیل تازه ای خریده بود. پرسیدم « شیویداق» هم دارد؟ با تعجب نگاه کرد. نه او و دیگران معنی آن را نمی‌دانستند. تا گفتم «سان روف» متوجه شدند. این تفاوت نسلی است. زمان ما آن کلمه رایج بوده و حالا این واژه. علت این است که در دهه ۵۰ که امکان وارد کردن اتومبیل از آلمان از طریق ترکیه فراهم بود برخی اصطلاحات آلمانی رایج شد. همین «اتوبان» ریشه در آن سال‌ها دارد. شیویداق یا با تلفظ آلمانی «شیبه داخ» هم آلمانی است؛ در حالی که نسل امروز واژه های انگلیسی را بیشتر به کار می‌برند.

به یاد می‌آورم محمود احمدی‌نژاد در اولین کنفرانس خبری پس از اعلام نتایج مرحلۀ دوم انتخابات ریاست جمهوری در محل شورای شهر تهران، واژۀ «دکترین» -با تلفظ in- را به صورت «دکتریَن»- yan- تلفظ کرد. اگر عنوان «دکتری» نداشت جای تعجب نبود ولی آن روز شگفت‌زده شدم.

از این مثال‌ها فراوان است و می‌خواهم نتیجه بگیرم اگر وزیر ارتباطات یا وزیر علوم یا هر مقام دیگر که عنوان علمی برای خود قایل است به «آنلاین» بگوید «آیلاند» واقعاً فاجعه و بی برو برگرد علامت بی‌سوادی است اما دربارۀ این خانم معلم این‌گونه نیست. چون او معلم آنلاین نیست و کرونای لعنتی او را به این شیوۀ تدریس واداشته و حالا که وظیفه‌شناسی کرده سرزنش و تمسخر منصفانه نیست. ضمن این‌که در نظر داشته باشیم کلمۀ فارسی را اشتباه تلفظ نکرده و فراوان‌اند افرادی که از عهدۀ تلفظ درست واژه‌های بیگانه برنمی‌آیند.

در این روزهای کرونایی برای تحمل روزهای خانه‌نشینی راه‌های بهتری هم هست.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۸-۱۲-۲۵ ۱۰:۵۰

دستمریزاد. مطلب خوبی بود.

avatar
۱۳۹۸-۱۲-۲۵ ۱۲:۰۷

من بوسه میزنم بر دست ودهان این معلم بزرگوار که درنهایت وظیفه شناسی اینقدرمادرانه شاگردانش رادرفضای مجازی دورهم جمع کرد وتعلیم داد. یک تلفظ اشتباه ذره ای از ارزش ایشان کم نمیکند.

avatar
۱۳۹۸-۱۲-۲۵ ۱۲:۱۳

اخراج ایشان نه تنهابعیدوبسیارنابجاست که بنظر من بایدبهشون مدال افتخاردادکه اینقدربامحبت بادانش اموزانش حرف میزد

avatar
۱۳۹۸-۱۲-۲۵ ۱۲:۲۲

ایشان به وظیفه انسانی وتعهد شغلی خود عمل کرده است واین دور از انصاف وانسانیت است که در فضای مجازی به این صورت بااو رفتار شد

avatar
۱۳۹۸-۱۲-۲۵ ۱۳:۰۲

خب لطفا شما روزنامه‌نگاران هم از کلمه‌ی فارسی استفاده کنید تا به مردمتون (حالا زبان و فرهنگ پیشکش) کمکی کرده باشید. مثال: گان/روپوش، دات/نقطه، آنلاین/درتماس، گریس/روغن، گیربکس/جعبه دنده، و... خیلی مثال های دیگر. ممنون.

avatar
۱۳۹۸-۱۲-۲۵ ۱۴:۰۶

دمت گرم ایسنا جان خوب گفتی

avatar
۱۳۹۸-۱۲-۲۵ ۱۵:۳۷

کسانی که ایشان رومسخره کردند بسیاربسیار بی ادب هستند.مادرمن هم فرهنگی بازنشسته باهمین سن وسال است وماازایشان انتظار نداریم که این کلمات راکه باآنها سروکارچندانی نداشته وندارد را درست ادا کند. ادب مرد به ز دولت اوست.

avatar
۱۳۹۸-۱۲-۲۵ ۱۶:۲۷

خدمت خانم یا آقای نویسنده این مقاله عرض کنم که مقاله شما هم چیزی نیست جز عذر بدتر از گناه اول اینکه اگر این خانم بازنشسته هستند، چرا درس می‌دهند؟ بگذارند جا باز شود و جوان‌ها استخدام شوند. حالا این به کنار. یادم می‌آید چند سال پیش برای کارمندان و معلمان دوره ICDL گذاشتند. همه شرکت کردند و مدرکش را و بعد هم امتیازش را گرفتند. هرچند من هیچ وقت ندیدم کسی با این دوره‌ها رایانه‌بلد شود، اما حداقل نام گذراندن دوره رایانه را که داشت. اینکه این خانم واژه آنلاین را درست تلفظ نکردند، شاید در شرایط عادی به‌خودی‌خود خطری نداشته باشد، اما می‌تواند نشان‌دهنده چیزهای دیگری باشد: واقعاً کارمندان و معلمان و دبیران چقدر صادقانه مدرک گرفتند؟ در دورانی که فرد ناآشنا با رایانه بی‌سواد محسوب می‌شود، چرا قشری که وظیفه‌اش یاد دادن سواد است، خودش سواد رایانه ندارد؟ و از همه مهم‌تر، به غیر از ICDL، فرهنگیان و کارمندان کشور چند دوره ضمن خدمت دیگر را به اصطلاح گذرانده، اما در واقع از آن بهره‌ای نبرده‌اند؟

avatar
۱۳۹۸-۱۲-۲۵ ۱۷:۳۹

بیسوادی ربطی به تلفظ درست یا نادرست یک واژه ندارد. چون لغزش گفتاری برای هر کسی پیش می آید. بی سوادی یعنی مسخره کردن بی سوادی یعنی احترام نگذاشتن به پیش کسوتان بی سوادی یعنی بی فرهنگی

avatar
۱۳۹۸-۱۲-۲۵ ۱۷:۴۰

در این روزهای کرونایی برای تحمل روزهای خانه‌نشینی راه‌های بهتری هم هست دقیقا. مثلا کتاب خواندن

avatar
۱۳۹۸-۱۲-۲۵ ۱۹:۳۸

همینا که مسخره میکنند وقتی میرند توی برنامه تلویزیونی فرق حافظ و سعدی رو نمی دونند همینا اجدادشون به چسترفیلد گفتن چوسه فیل به سقز ادامز گفتن آدامس و...

avatar
۱۳۹۸-۱۲-۲۵ ۲۱:۴۲

دمت گرم نفست چاق الهی کرونایی نشی.

avatar
۱۳۹۸-۱۲-۲۶ ۰۹:۰۹

مسئولیت پذیری و وظیفه شناسی ایشان در این شرایط قابل قدردانی است. تقریبا همه ما بیان ناقص کلمات در جمع را تجربه کرده ایم آن هم به قول نویسنده واژه های غیر فارسی. این روزها، ارائه مجازی کلاس ها برای معلم های گرامی که درس را با یک کلاس پر از زندگی آغاز می کردند و حالا باید این کار را پشت یک کامپیوتر بی صدا انجام دهند، شروع دشواری است. برای این معلم بزرگوار آرزوی سلامتی دارم.

avatar
۱۳۹۸-۱۲-۲۶ ۰۹:۲۶

موضوع اینه که ما داریم بچه هامونو برای آموزش در اختیار سیستمی قرار میدیم که در عصر دیجیتال معلمین اصطلاحات رو یاد ندارن. درحالیه که باید آموزش دهنده ها یک قدم جلوتر از دانش آموزا باشن.

avatar
۱۳۹۸-۱۲-۲۶ ۱۰:۵۵

باید تاسف خورد به جامعه ای که هرچیزی رو مورد ریشخندقرارمیده.

avatar
۱۳۹۹-۰۱-۰۶ ۱۱:۴۰

خداوکیلی کسی که صدای این خانم رو برای اولین بار فرستاد تو فضای مجازی الان چه حسی داره