• سه‌شنبه / ۸ مهر ۱۳۹۹ / ۱۰:۱۱
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 99070805746
  • خبرنگار : 71523

چرا ترمز بورس کشیده شد؟

چرا ترمز بورس کشیده شد؟

ریزش یا به گفته مسئولان اصلاح های بازار سرمایه، حالا به دوماه رسیده و این بازار طی این دو ماه برای سه روز متوالی چراغ سبز به خود ندیده است؛ اتفاقی که هرچند دلایل کلان تری پشت آن است اما تصمیمات گاه و بیگاه به آن دامن می زند.

به گزارش ایسنا، اختلاف نظر وزرای نفت و اقتصاد درمورد عرضه پالایشی یکم شاید تنها بهانه ای بود تا ترمز صعود بی حد و مرز شاخص بورس که مرزهای دو میلیون واحد را نیز درنوردیده بود، کشیده شود. به طوریکه رشد پیاپی شاخص ناگهان برعکس شد و طی یک تا دو هفته شاخص کل تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد نیز کاهش یافت.

البته این اتفاق از سوی کارشناسان و اقتصاددانان پیش بینی می شد اما کمتر کسی انتظار داشت عمر آن به دو ماه برسد.  حتی شاخص سازی ها نیز جواب نداد و شاخص کل که وارد کانال یک میلیون و ۷۰۰ هزار واحد نیز شد، باز هم به کانال یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد عقب گرد کرد.

حال همانطور که رشد شاخص کل در ماه های خرداد و تیر بی منطق بود، اکنون پشت روند کاهشی آن از نظر پارامترهای اقتصادی هیچ منطقی وجود ندارد. نرخ دلار رو به افزایش است؛ بنابراین سهام شرکت های بورسی که درامد دلاری دارند، ارزشمند شده است اما در این میان خشک و تر باهم می سوزند و نه تنها سهم های کوچک که پشتوانه ای نداشته و ندارند صف فروش هستند، بلکه سهم های بنیادی نیز اصلاح های قابل توجهی داشتند که به نظر تمامی ندارد!

شاید ماجرا از آنجایی آغاز شد که دولت گاه و بیگاه از مردم دعوت می کرد تا سرمایه خود را وارد بازار سرمایه کنند و بر حمایت تمام قد خود از این بازار تاکید می کرد. اتفاقی که پای نیمی از مردم کشور را (با احتساب مشمولان سهام عدالت) به بورس باز کرد تا این بازار میزبان تعداد زیادی سهام داری باشد که سرمایه های کلان خود را بدون هیچ دانشی وارد بازار کردند.

در واقع هرچه ترازوی تعداد سهام داران سنگین تر می شد، ترازوی دانش و آگاهی آن ها از بازار سرمایه سبک می شد و همین موضوع در کنار ادامه حمایت دولت از بورس، نخستین آجر دیوار کج روند شاخص را گذاشت! مردمی که ناامید از بازارهای موازی سرمایه خود را وارد بازار سرمایه کرده بودند و زمانی که اختلاف نظر وزار درمورد دارادوم وضعیت بازار را بهم ریخت، ترسیدند و هراسان به دنبال خارج کردن سرمایه خود از این بازار بودند.

البته این فقط یک روی سکه است، روی دیگر سکه تصمیماتی بود که با هدف بهبود بازار گرفته می شود اما تقریبا همه آن ها به منفی شدن بازار کمک کرد! از دو قسمتی کردن ساعت معاملات بازار بگیر تا کاهش و افزایش حد نصاب صندوق ها با درامد ثابت، کاهش نرخ خوراک پتروشیمی ها، فصل جدید بازارگردانی، کاهش اعتبار کارگزاری ها، جلسات بی نتیجه با حقوقی ها و....

تصمیماتی که برخی از آن ها سیگنال گران بودن بازار را به سهام داران میداد و حتی بعد از اینکه ۲۴ ساعت بعد لغو می شد، تاثیر منفی خود را روی بازار می گذاشت!

حال، سازمان بورس در جدیدترین تصمیم خود در روز شنبه اعلام کرد امکان فروش سهم در همان روز که خریداری شده وجود ندارد! احتمالا هدف این تصمیم جلوگیری از سواستفاده برخی نوسان گیرانی بوده که سهم را با قیمت پایین می خرند و با قیمت بالا می فروشند اما جالب است که بازار که روز شنبه حرکتی نسبتا صعودی داشت، پس از اخذ این تصمیم نه تنها در روز شنبه بلکه در روزهای یکشنبه و دوشنبه نیز روندی نزولی به خود گرفت!

شاید این خواسته کمی نباشد که اجازه دهند بازار سرمایه برای مدتی و بدون اخذ هیچ تصمیمی راه خود را برود تا شاید از این طریق راه تعادل خود را پیدا کند. البته برخی صاحب نظران بر این باورند که اتفاقتی که برای بازار سرمایه افتاد به سوزاندن نقدینگی موجود در جامعه کمک کرد. مردم سرمایه های خود را وارد این بازار کردند تا بازارهای موازی کنترل شود و اکنون با اصلاح چشمگیر بسیاری از سهم ها، دیگر سرمایه آنچنانی در دست مردم نیست.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۹-۰۷-۰۸ ۱۰:۴۱

"البته برخی صاحب نظران بر این باورند که اتفاقتی که برای بازار سرمایه افتاد به سوزاندن نقدینگی موجود در جامعه کمک کرد. مردم سرمایه های خود را وارد این بازار کردند تا بازارهای موازی کنترل شود و اکنون با اصلاح چشمگیر بسیاری از سهم ها، دیگر سرمایه آنچنانی در دست مردم نیست." یعنی دود شدن سرمایه مردم از دید صاحبنظر یک امتیاز است. بهتر نیست افراد با سواد اقتصاد کشور را بچرخانند. همچنین اقتصاادان با سواد نظر بدهند؟

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۰۹ ۱۱:۲۲

الان منظور از اقتصاددان نظر بدهند ؟ چیه ؟ حتی اقتصاددان ها وقتی با هم بحث کنند مخالف و موافق دارند ، اصلا قرار نیست نظر مردم به خاطر داشتن یا نداشتن مدرک اقتصاددانی باشد ، ضمن اینکه یک امتیازی که ذکر کردین = با بیشتر شدن فقر ، سوزاندن سرمایه باعث رشد اقتصاد نمیشه باعث عقب ماندن بیشتر اقتصاد هست .

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۰۸ ۱۲:۰۵

وقتی بی اعتمادی به بازار ایجاد شد ، نتیجه این است ، بی اعتمادی همین است ، اعتماد بود خرید و فروش جریان داشت دولت باید خیلی زودتر 2 راهکار انجام میداد 1- کشیدن آهسته ترمز شاخص بورس در اواخر سال 98 که یک ابزار هست دست دولت 2- نظارت جدی بر نماد های بازار جهت استفاده صحیح از این نقدینگی در جهت رشد اقتصادی و پاسخگو بودن آنها ، نه ، نوسانگیری و دلالی و بلوک بازی جهت سوءاستفاده از این نقدینگی .

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۰۸ ۱۳:۵۳

سرمایه در بورس سوزانده نشد. بلکه از جیب حقیقی خرد به جیب حقوقی سرازیر شد. تمام این باز شده معاملات الگوریتمی و نوسان گیری. اون چیزی که سوزانده شد اعتماد مردم بود

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۰۸ ۱۴:۰۸

کسانی که چوب می خورند و بار هزینه های کشور بر روی دوششان سنگینی مکند فقط و فقط مردم هستند،

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۰۸ ۱۶:۰۰

بورس پراید زمین‌ طلا قیمتاش دست کیه انجوری بالا میرد

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۰۸ ۱۶:۲۹

دست عمه منه دست کیه

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۰۸ ۱۸:۴۶

هزار بار گفتم اینا هیجی از بورس نمیدونن

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۰۸ ۲۰:۰۶

دوست عزیزی که این مطلبی نوشتی . شاید بخش اول صحبت هات درست باشه ولی این ها رو ردیف کردی که نتیجه گیریت این باشه که قانون آخر بد بوده . و خودتو خوب در قسمت آخر متنت لو دادی . سازمان بورس هر تصمیم غلطی که گرفته باشه اما منع قانون نوسان گیری بهترین تصمیمیه که گرفته و این فروش ها هم به خاطر امثال شما هستن تا دیدن دستشون کوتاه شده از نوسان های روزانه از ملت بدبخت شروع کردن سیگنال خروج دادن . ولی اینجوری نمیمونه . همونطور که امروز بازار با اینکه منفی بود روندش از روزها و هفته های قبل بهتر بود و از فردا نوید روزهای بهتری رو خواهد داد . ولی امیدوارم قانون نوسانگیری روزانه دیگه برنگرده . بازار سرمایه یعنی نگهداری buy and hold نه دلالی

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۰۸ ۲۱:۴۲

بورس علم میخواهد .داشتن علم در هر کاری ارزامیست.مردم عزیز سرمایه گذاری نمی‌کردند .کتاب بیشتر بخونن .همین کافیه که بدونید کی بخرید و کی بفروشید

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۰۹ ۰۰:۱۴

امروز پیش یکی از این بورس بازا بودم یارو میگفت از سال نزدیک هشتاد تو بورسم این بالا پایینا طبیعیه این تازه واردا ترس دارن وگرنه قدیمیا از این ریزشا زیاد دیدن و خونسرد بدونه اینکه به سهامشون دست بزنن این مرحلرو رد میکنن میگفت اصن نگران نباشین بازار بورس همینه اگه جیگرشو ندارن اصن وارد بورس نشین ...میگفت الان یسری سهاما خیلی با ارزشه که ملت دارن مفت از دست میدن بعد یروزی بدجوری میسوزن فقط باید سهامداری کرد تا این مرحله هم رد شه ..

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۰۹ ۰۸:۰۰

مبارکه

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۰۹ ۱۳:۳۱

خدا لعنتشون کنه ، دارم از همسرم جدا می شم ، خونمونو فروخت آورد توی بورس نصف داراییمون رفت دیگه هیچ وقت نمی تونیم خونه بخریم ، یکسری رو بدبخت کردند تا بعضی دیگر رو خوشحال کنند ، از مردم به مردم ، حرومتون باشه ان شالله ، پول سی سال کارمندیم بود

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۰۹ ۱۵:۰۹

چون ناشناس هستید رک میگم ،1= عاقلانه نیست آدم با سرمایه اصلیش وارد یک کاری بشه چون همیشه ریسک شکست هست 2= بعید میدانم از اول شما برای خانه با ایشان ازدواج کردین ، پس بخاطر خانه طلاق نگیرین هرچند که اشتباه همسر شما بزرگ است اما شما بزرگ را ببخشید و بدانید با طلاق گرفتن خانه برنمیگردد ، اما با طلاق نگرفتم بخشش بزرگ شما تا آخر عمر یاد همسر شما خواهد ماند ، بعضی درس ها بسیار سخت هستند ، بخشیدن کمی آن را سبک می کند 3= اگر فرزند دارید که شکست اول خانه و شکست دوم فرزندان هستند ، آینده ی بچه ها مهمتر از مسائل دیگر است و قطعاً همسر شما بیشتر از شما پشیمان است و شما بیشتر عصبانی 4= اگر شما از بورس سود میبردید الان اینجا پیامی نداشتین . 5= امیدوارم هیچ طلاقی گرفته نشود ، من از درد طلاق آگاهم .

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۰۹ ۱۹:۳۹

دوست عزیز من هم در این مدت به دلیل ریزش های بی منطقی که در بازار بوده است بیش از نیمی از سرمایه ام به فنا رفته اما نگرانش نیستم چون شرایط سرمایه‌گذاری را رعایت کرده‌ام و تمامی سرمایه ام را وارد بورس نکرده ام بلکه تنها قسمتی از سرمایه راکدم را وارد کرده ام و همچنین تا الان هیچ کدام از سهام را نفروخته ام و سهامداری کرده ام پس تا زمانی که شما سهمی را نفروخته اید نه سود ان تثبیت شده است نه ضرر ، این را هم بگویم که خود کرده را تدبیر نیست شما و یا همسرتان تحت تاثیر رسد بی رویه قرار گرفته اید و بدون فکر و بدون گوش دادن به توصیه فعالان بورسی و بدون اگاهی وارد بازار سرمایه اید و خانه و زندگیتان فروخته اید در بورس رعایت چند نکته الزامی است ۱- با سرمایه اضافیتان وارد شوید ۲- به دید بلندمدت سرمایه گذاری کنید ۳- با دانش بورسی وارد شوید ۴- برای سرمایه گذاری، وام نگیرید و خانه یا ماشین تان را نفروشید ۵-سبد متنوعی داشته باشید ۶-سهام بنیادی داشته باشید

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۱۱ ۰۰:۵۴

تمام سرمایه ما طی ۲ماه نابود شد