برخی از افراد برای آشنایی بیشتر با رسوم ماه مبارک رمضان به کشورهای دیگر سفر میکنند و در این ماه میهمان خدا و مردم کشور مسلمان دیگری میشوند؛ ترکیه یکی از کشورهایی است که در رمضان گردشگران زیادی را به خود جذب میکند.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، گردشگرانی که در این ماه به ترکیه سفر میکنند، در رابطه با سنتهای اسلامی و به خصوص فرهنگ روزه و روزهداری تجربههای جدیدی کسب میکنند. جشنها و گردهماییهای بزرگ و خاصی در این ماه برگزار میشود که علاوه بر مردم عادی و مسلمانان، گردشگران علاقهمند را نیز به خود جذب میکند.
یکی از روشهایی که در ترکیه برای بیدار کردن مردم در هنگام سحر انجام می شود، زدن طبل در کوچه و محله است. در این ماه افرادی با لباسهای سنتی و طبلی بر دوش در کوچهها راه رفته و با طبل زدن و خواندن آوازهای ترکی مردم را برای سحر بیدار میکنند.
مساجد تاریخی ترکیه در طول ماه مبارک رمضان قبل و بعد از افطار مملو از نمازگزاران میشود، مسلمان ترکیه نماز تراویح را نیز در مساجد بعد از افطار برگزار میکنند و قبل از برگزاری نماز جماعت مردم در مکانهایی که برای افطار تدارک دیده شده است دور هم جمع شده و افطار میکنند.
در روزهای ماه مبارک رمضان مردم چادرهایی در میادین و اماکن عمومی برپا میکنند که در آنها به شهروندان افطاری داده میشود. این سفرههای افطاری را معمولا انجمنهای خیریه یا افراد خیر و در برخی موارد شهرداری برپا میکند که البته این رسم بیشتر در دو شهر «آنکارا» و «استانبول» دیده می شود.
یک اعتقاد عمومی در ترکیه وجود دارد که به هنگام افطار همه روزهداران باید بر سفره افطار حاضر باشند و هیچ روزهداری نباید از این نعمت محروم باشد به همین دلیل در بیشتر شهرهای ترکیه اطعام روزهداران رواج دارد.
مراسم «چاورشیخوانی» که بعد از افطار در مساجد ترکیه و جمعهای بزرگ مسلمانان برگزار میشود از دیگر مراسم کشور ترکیه است که گردشگران زیادی از آن استقبال میکنند
«چاوشخوانی» مراسمی دیرین است که در آن با استفاده از ادبیات خاص منطقه، احساسات، عواطف، عشق و دلدادگی، بیان آرزوها، برآورده شدن حاجات، غم و اندوه سفر و مشکلات راه و مصائبی که بر خاندان پیامبر(ص) گذشته را بیان میکند.
در سفره افطار مسلمانان ترکیه همیشه نان تازه پخت شده نازک ترکی همراه با سوپ، سبزی، زیتون و دیگر خوراکیهای حاضری وجود دارد. مردم ترکیه روزه خود را با خرما باز میکنند، همچنین نوعی نان مخصوص به نام «پیده رمضان» در این ماه پخت میشود و بیشتر مردم در زمان افطار ان نان را سر سفره خود دارند.
در روزهای ماه رمضان بازار شیرینیها و غذاهای مخصوص ترکیه داغ است و بیشتر از سی و شش نوع شیرینی و پیراشکی روی پیشخوان شیرینی فروشیها به چشم میخورد. در این میان باقلوای مخصوص ترکیه بیشتر از همه طرفدار دارد.
با شروع ماه مبارک رمضان در «استانبول» نمایشگاه بزرگی از کتابهای اسلامی برگزار میشود که تا پایان ماه رمضان ادامه دارد و در آن کتابهای دینی معرفی و فروخته میشوند. فعالیتهای این نمایشگاه هر روز بعد از نماز مغرب آغاز میشود و روزانه هزاران نفر از آن دیدن میکنند.
عید فطر را در ترکیه «عید رمضان» میگویند، البته این روز به دلیل مصرف زیاد شیرینی و آب نبات به خصوص برای هدیه دادن به کودکان به شکر بایرامی (عید شکر) معروف است. در عید فطر زیارت اهل قبور، پوشیدن لباس های نو، دید و بازدید دوستان و آشنایان مرسوم است و نماز عید فطر به صورت با شکوه در تمام مساجد این کشور برگزار میشود.
مردم ترکیه روز عید فطر را به شادی و دیدار از اقوام میگذرانند. آنها تمام کدورتهایی را که در طول یک سال گذشته ممکن بود از یکدیگر به دل داشته باشند، به یمن آمدن رمضان و یک ماه عبادت، از دل بیرون میکنند.
ازجمله رسمهای فراموش شده ترکیه در روز عید فطر، «حمام عرفه» است که مدتها است با جمع شدن حمامهای عمومی از سطح شهرهای ترکیه، برچیده شده است. در صبح روز عید فطر، بر اساس رسمی که از دوران عثمانی به جای مانده بود، مردم در حمامهای عمومی شهر پس از استحمام با لباس نو، به دیدار خانواده و بزرگان میرفتند. به آبی که در این مراسم استفاده میشد، «آب عرفه» گفته میشد.
نظرات