مرتضی صداقت گو ـ مدیر گروه ادب و هنر رادیو فرهنگ ـ درباره برنامه های ویژه تاسوعا و عاشورای حسینی این گروه برنامه سازی به ایسنا گفت: سه برنامه «عباسیه»، «خیمه گاه عشق» و «زینبه» از تاسوعا تا شام غریبان روی آنتن می رود و در هر روز به اشعاری ویژه همان روز میپردازیم.
وی ادامه داد: ماه محرم، وقایع جنگ امام حسین (ع) با سپاه یزید، حکایتهای روز تاسوعا و عاشورا و حوادث و پیامدهای این قیام، جریانهایی از شعر را در ادبیات کهن و معاصر فارسی به وجود آورده است که در جایگاه خود قابل تامل و بررسی هستند. در این ویژه برنامه ها که از ساعت ۱۵:۳۰ تا ۱۸ پخش می شوند سعی کردیم از نظر تاریخ ادبی و مضمون شعری هر یک از آنها را به تفکیک شخصیت محوری بررسی کنیم.
صداقت گو عنوان کرد: در برنامه «عباسیه» که چهارشنبه ۲۷ مرداد در تاسوعای حسینی پخش می شود، اشعار و تعزیه هایی با محوریت حضرت عباس علیه السلام معرفی و بررسی می شوند. پنجشنبه ۲۸ مرداد نیز «خیمه گاه عشق» ویژه اشعار عاشورایی و با مضمون واقعه کربلا و یاد امام حسین علیه السلام روی آنتن می رود.
مدیر گروه ادب و هنر رادیو فرهنگ درباره برنامه «زینبیه» گفت: یکی از مهمترین پرچمداران پیام کربلا حضرت زینب سلام الله علیها بودند که البته در آثار شاعران قرون سوم وچهارم هجری اگر ذکری از اهل بیت (ع) دیده میشود غالباً همراه با کلیگویی و اشاره است و بیشترین تأکید آنان بر پنج تن آل عباست. به تحقیق قدیمیترین ذکر نام مبارک حضرت زینب (س) در شعر حکیم کسایی مروزی دیده میشود؛ نگاه شاعران به حضرت زینب (س) عموماً در هالهای از رنج و ماتم پوشیده شده و در مواردی همچون اشعار عمان سامانی، رنگی از عرفان به خود میگیرد. اگرچه در برخی از اشعار، عنصر حماسه نیز به چشم میآید؛ اما این عنصر در حد رگههایی است که در برابر جنبۀ سوگ و عزا چندان پر رنگ نیست. به عبارت دیگر غالباً شاعران کوشیدهاند تا نهضت عاشورا را با بیانی ادیبانه عرضه نمایند که حاصل برخی از این آثار را میتوان تاریخنگاری منظوم به شمار آورد. نکتۀ قابل ملاحظه در مرور این دوران، توجه تدریجی شاعران به نقش و جایگاه حضرت زینب (س) در قیام عاشوراست که روندی صعودی داشته و بیانگر تکامل درک شاعران در طول زمان نسبت به شخصیت این بانوی گرانمایه است که در ویژه برنامه «زینبیه» به آن پرداخته می شود.
مدیر گروه ادب و هنر رادیو فرهنگ افزود: یکی از شخصیت هایی که پس از امام حسین (ع)، بیشترین قسمت اشعار عاشورایی فارسی و عربی را به خود اختصاص داده است حضرت زینب (س) است؛ تجلی بانوی بزرگ حماسه عاشورا در عرصۀ شعر معاصر و بررسی مضامین آن و مقایسه تطبیق با اشعار مرتبط با حضرت عباس علیه السلام از جمله محورهای موضوعی این برنامه است.
صداقت گو با اشاره به پخش برنامه «عزای تو حماسه است» نیز گفت: در «عزای تو حماسه است» با اجرای کارشناسی «مرتضی امیری اسفندقه» که ساعت ۱۸:۳۰ پخش می شود نیز با نگرش تطبیقی، زمینه های تاریخی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ادبی در روند شکل گیری شعر حماسی ـ آیینی عاشورایی با زبان ادبی ویژه و مستقل آن، تبیین می شود، بررسی اغراض شعری، مضامین و ساختار لفظی و معنوی و پیامدهای ارزشی و ادبی، معرفی شاعران شعر آیینی ـ عاشورایی و پخش شعرخوانی هرکدام از آنها از دیگر بخش های این برنامه است.
صداقت گو درباره نام این برنامه گفت: این نام برگردانها از شعری از شادروان «حسین منزوی» است که در مصرعی از شعر ایشان آمده «حد تو رثا نیست، عزای تو حماسه است» که برای برنامه انتخاب شده است.
رادیو فرهنگ را روی موج اف ام ردیف ۱۰۶ مگاهرتز و ای ام ردیف۵۸۵ کیلوهرتز بشنوید.
انتهای پیام
نظرات