• چهارشنبه / ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۲ / ۰۹:۵۹
  • دسته‌بندی: آذربایجان غربی
  • کد خبر: 1402022012710
  • خبرنگار : 50136

نازک کاری چوب، از شاخصه های صنایع دستی ارومیه

نازک کاری چوب، از شاخصه های صنایع دستی ارومیه

ایسنا/آذربایجان غربی هنرهای چوبی نامی است برای آثاری که با چوب ساخته می شود و یکی از حرفه های مهم در شهرهای ایران از جمله ارومیه نجاری است. نجاران در فعالیت های وابسته به هنر معماری نقش به سزایی داشته اند. یکی از شاخه های هنرهای چوبی نازک کاری است که از شاخصه های صنایع دستی ارومیه به شمار می رود. در نازک کاری، همانطور که از نامش پیداست، منظور ساخت وسایل کاربردی و هنری از چوب های خوش نقش و رنگ با ظرافت و دقت بالاست.

در این کار چوب را براساس طرح و نقش موردنظر روکش می کنند. با این تکنیک، محصولات ظریف و نازک چوبی در نهایت ظرافت و دقت و زیبایی تولید می شود. آثار نازک کاری به دو روش ساخته می شود. روش نخست به گونه ای است که در آن قطعات نازک و ریزِ چوب، با رنگ های متفاوتِ بریده شده با اره و لایه لایه شده، را چنان در کنار یکدیگر قرار می دهند که گویی از قطعه ای یکپارچه ساخته شده است. سپس این قطعات را در کنار هم رنگ آمیزی می کنند.

این روش از جهاتی با روش معرق چوب قابل مقایسه است. روش دوم استفاده از یک نوع چوب، عمدتاً گردو، برای ساخت اشیا است؛ در این روش اشیا چوبی از طریق برش و سپس صیقل  کاری مهیا می شوند. همچون ساخت کاسه و بشقاب، کیف، جعبه های آرایش و جواهرات. در نازک کاری از چوب هایی با رنگ روشن و سفید گلابی در کنار تیرگی گره های گردو استفاده میشود. رنگ های تیره روشن چوب ها با توجه به پرداخت ظریف و جلاکاری در نازک کاری تضاد چشمگیری ایجاد می کند.

نازک کاری چوب، از شاخصه های صنایع دستی ارومیه

ساخت وسایل نازک کاری با توجه به ابعاد به دو صورت انجام می پذیرد:

۱- نازک کاری اشیا چوبی با ابعاد بزرگ

۲- نازک کاری اشیا چوبی با ابعاد کوچک.

منظور از اشیا چوبی با ابعاد بزرگ اشیایی است همچون میز و جعبه های لوازم آرایش و غیره و اشیا چوبی با ابعاد ریز مواردی چون انواع قلمدان، قوطی های سیگار، چوب­سیگاری، قاشق، بشقاب، زیورآلات زنانه و سایر آثاری از این دست را شامل می شود.

به گزارش ایسنا؛ سایر چوبهای مورداستفاده در نازک کاری عبارتند از چوب کیکُم، سنجد، چنار، کاج و توسکا. همچنین در این هنر ظریف از مواد دیگری چون سریشم سرد، سریشم گرم، کیلر، لاک الکل، و ابزاری چون رنده دستی و برقی، اره، لیسه، مُغار، گیره دستی و چرخ سمباده برای مقاصد مختلف از جمله برش، کنده کاری، پرداخت و غیره استفاده می کنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha