• جمعه / ۲۲ فروردین ۱۴۰۴ / ۱۶:۵۴
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1404012211187
  • منبع : پژوهشگاه میراث فرهنگی،صنایع‌دستی و گردشگری

کشف معادن گمشدۀ هخامنشی در غرب ایران

کشف معادن گمشدۀ هخامنشی در غرب ایران

رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی از کشف معدن گمشده هخامنشی در آبدانان استان ایلام خبر داد و گفت: بیش از دو هزار سال بود که منبع اصلی سنگ‌های کاخ داریوش بزرگ در شهر باستانی شوش مشخص نبود و اکنون این معادن گمشدۀ هخامنشی توسط باستان‌شناسان ایرانی شناسایی شده است.

به گزارش ایسنا، محمدابراهیم زارعی که جمعه بیست‌ودوم فروردین ماه ۱۴۰۴ برای نظارت بر کاوش‌های باستان‌شناسی به شهرستان آبدانان در استان ایلام سفر کرده بود، کشف معادن هخامنشی در آبدانان را پس از دو هزار سال «شگفت‌انگیز» توصیف کرد و افزود: این معادن منبع اصلی سنگ‌های کاخ داریوش در شهر باستانی شوش در استان خوزستان بوده‌اند.

رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری درباره جزئیات بیشتر کشف این معادن توضیح داد: این کشفِ بی‌سابقه، که می‌تواند یکی از مهم‌ترین اکتشافات باستان‌شناسی سال‌های اخیر در خاورمیانه محسوب شود، به پیشنهاد «محمد حیدری»، معلم آبدانانی، کاشف این معدن و هدایت «لقمان احمدزاده شوهانی»، باستان‌شناس انجام شده است. تیم پژوهشی زیر نظر پژوهشکده باستان‌شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با استفاده از تلفیق بررسی‌های میدانی، داده‌های ماهواره‌ای و مطالعات زمین‌شناسی موفق شدند بقایای معدن‌کاری عظیم هخامنشی، ابزارهای برش سنگ، شواهد استخراج، حتی مقادیر چشمگیری از سنگ آهن را نیز در کنار سنگ‌های آهکی شناسایی کنند. سنگ آهنی که احتمالا برای ساخت بست‌های فلزی در معماری سنگی هخامنشی کاربرد داشته است.

این باستان‌شناس در ادامه گفت: داریوش بزرگ شاهنشاه هخامنشی در کتیبه یادبود بنیاد کاخ آپادانا در شوش، یکی از باشکوه‌ترین بناهای سلطنتی ایران باستان، به محل تأمین سنگ استفاده شده در این کاخ با نام «ابیرادوش» اشاره می‌کند اما محل دقیق این معدن تاکنون ناشناخته مانده بود. کشف این معادن در آبدانان، در دامنه‌های کبیر کوه می‌تواند معمای تاریخی دو هزار ساله‌ای را حل کند.

رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری اظهار کرد: باستان‌شناسان بر این باورند که این کشف نه تنها پنجره‌ای نو به فرایندهای ساخت و تأمین مصالح در امپراطوری هخامنشی می‌گشاید، بلکه می‌تواند الهام‌بخش بازنگری در شبکه‌های حمل و نقل، مدیریت منابع و فناوری‌های سنگتراشی دوران باستان در ایران و سراسر جهان باشد.

زارعی افزود: مسیر احتمالی حمل و نقل این سنگ‌ها از آبدانان به شوش، ترکیبی از جاده‌های کوهستانی و مسیرهای آبی از طریق رودخائه کرخه بوده است. فاصله این معادن تا شوش حدود ۱۵۰ کیلومتر برآورد می‌شود.

این باستان‌شناس بیان کرد: امیدواریم این کشف و پژوهش‌های پیوست آن، نه تنها گامی بزرگ در درک معماری و فناوری ساخت در عصر هخامنشی باشد، بلکه بتواند مبنایی برای ثبت جهانی این معادن در فهرست میراث جهانی یونسکو و توسعه پایدار گردشگری علمی و فرهنکی در منطقه زاگرس میانی باشد.

رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری گفت: این کشف، در صورت تأیید نهایی ارتباط با «ابیرادوش»، می‌تواند معادل کشف معدن مرمر آتن برای پارتنون در تاریخ معماری جهان باشد.

کشف معادن گمشدۀ هخامنشی در غرب ایران

جزئیات بیشتر درباره معادن تازه کشف‌شدۀ در غرب ایران که بنابر اعلام پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، در ارتباط با دوره هخامنشی و سنگ‌های کاخ داریوش در شهر باستانی شوش بوده، هنوز مشخص نیست و تصاویر بیشتری از سوی این پژوهشگاه منتشر نشده است.  

حدود یک دهه پیش نیز باستان‌شناسان ایرانی معادنی را از دوره هخامشی در دشت پاسارگاد و نواحی هم‌جوار آن کشف کرده بودند. فرهاد زارعی کردشولی، که سرپرست هیأت بررسی باستان‌شناسی شهرستان پاسارگاد بود، بهمن ماه سال ۱۳۹۵ درباره آن کشف گفته بود: «از این آثار می‌توان به ۲ معدن سنگ‌های آهکی تراورتن سفید در کوه الماس‌بُری تنب کرم و معادن سنگ‌های ماسه سنگی موسوم به ابوالوردی اشاره کرد.  معدن «الماس‌بری»، به وسعت بیش از ۶ کیلومتر مربع، مهم‌ترین و بزرگ‌ترین معدن هخامنشی مربوط به پاسارگاد است که از بیش از چهل قسمت آن سنگ برداشت شده است. از سنگ‌های استخراج‌شده از معدن «ابوالوردی» در پر کردن فضای داخلی دیواره صفه تُل‌تخت و زیرسازی کاخ‌ها و آب‌نماهای باغ‌شاهی استفاده کرده‌اند.»

پژوهش‌های باستان‌شناسان آن زمان، درباره سیستم برداشت سنگ از معادن هخامنشی‌ها در پاسارگاد نشان می‌داد که «پس از انتخاب محل بُرش و براساس ابعاد بلوک مورد نیاز، حجاران اقدام به جداسازی بلوک‌ها با انواع تیشه و قلم می‌کردند و در مرحله بعد بلوک‌ها را که به‌صورت قلمه‌ستون‌های نیمه‌تراش و مکعبی‌شکل ۲ تا ۵۰ تُن بودند از صخره‌ها جدا می‌کردند و در دره‌های ریگزار مانند معدن به دامنه کوه انتقال می‌دادند. در مرحله بعدی بلوک‌ها را سوار بر ارابه‌های بزرگ می‌کردند و با چهارپایانی مانند گاو، پس از گذار از تنگه‌های بلاغی و سعادت‌شهر، به پاسارگاد انتقال می‌دادند و کار می‌گذاشتند. سپس بلوک‌ها یا قلمه‌ستون‌ها را با انواع تیشه‌ها (از زبره‌تراش تا بسیار ظریف) صاف می‌کردند و در پایان به‌وسیله لیف درخت خرما یا پوست کوسه صیقل می‌دادند.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
دیروز ۱۷:۵۳

حالا که معدن پیدا شده ای کاش استادکاران ما می توانستند این کاخ عظیم را مثل روز اول بازسازی کنند.

avatar
دیروز ۱۹:۲۹

نظر شما نظر من هست و بازسازی کل تخمتوجمشید و طاق بستان و معبد آناهیتا

avatar
دیروز ۲۰:۲۷

انشااله

avatar
دیروز ۲۰:۴۰

آفرین ای کاش

avatar
دیروز ۲۰:۴۹

آگر مسولین مربوطه عاشق کار و عاشق وطن و نگاهبان و دلسوز میراث ملی باشند، با امید به یزدان پاک و اراده قوی هر آن چه‌ که‌ می‌توانند و لازم است را انجام دهند در این راه از جوانان غیور و دلسوز عاشق وطن مدد بگیرند

avatar
امروز ۰۰:۱۹

پیشنهادمیکنیم از گذشته درس بگیرید و نگاهی به بازسازی هایی که انجام شده مثل مسجد اصفهان بندازید بعد نتیجه بگیری

avatar
امروز ۱۴:۳۵

خدا نکنه بازسازی کنن میشه مثل هزاران جا که بازسازی کردن‌. به همین ها راضی هستیم

avatar
دیروز ۱۹:۴۴

وطنم ایران ای شکوه پابرجا

avatar
دیروز ۱۹:۵۵

تخت جمشید یک بنای نیمه ساز بوده

avatar
امروز ۰۵:۳۱

لال شو . بی تمدن

avatar
امروز ۰۵:۳۹

تمام دنیا اعتراف دارند که هخامنشیان بنیانگذار فرهنگ و تمدن جهانی بودند بعد این آتی میگه هخامنشیان تمدنی نداشته اند و تخت جمشید بنای نیمه کاره بوده ،تو ایرانی هستی ؟؟واقعا ،بعید می‌دونم

avatar
امروز ۱۲:۴۳

خیر قریب به ۹۰درصد کاخ تکمیل شده بود!

avatar
دیروز ۲۰:۰۱

این کشفیات باستان شناسی خیلی خیلی عجیب وزیبا وآگاهی دهنده ومایه افتخار به گذشته وراهنمای تلاش برای ساختن آینده هستندپاینده ایران حسین از ارومیه

avatar
دیروز ۲۰:۲۰

ماشاالله به این همت و پشتکار و تلاش بی‌وقفه در امر باستان شناسی که بدون دخالت کشورهای خارجی انجام شده است و خود عزیزان نخبه بستان شناسی کشور عزیزمان ایران موفق به کشف این مسئله شده‌اند باعث افتخار هر ایرانی خواهد بود که این مسئله

avatar
دیروز ۲۱:۰۰

شوش چکار به هخامنشی داره یک تمدن عیلامیه

avatar
امروز ۱۳:۳۷

برو کاخ آپادانا در شوش برای هخامنشیان هست که روی سازه های ایلامی بنا کرده اند

avatar
دیروز ۲۱:۰۶

درود بر مردم آبدانان و کبیر کوه بزرگ

avatar
دیروز ۲۲:۳۴

خیلی مطالب جالب قشنگی بود. لطفا راجب تاریخ ایران بیشتر مطلب بگذارید

avatar
دیروز ۲۳:۲۱

واقعا آدم از این شکوه و عظمت و تمدن افتخار میکنه،که نیاکان ما در ۲۵۰۰ سال پیش چقدر از تمام جهان جلو بودند،چه در تمدن و فرهنگ و چه در معماری و مهندسی و اقتدار افتخار میکنم که فرهنگ غنی تاریخ متعلق به ما ایرانیان است.

avatar
امروز ۰۱:۲۰

معدن ایلامی بودتخت جمشید را ایلامی ها ساختند

avatar
امروز ۰۱:۲۷

هخامنشی ها از ایلامی ها یادگرفتند نوشتن و خواندن را از ایلامی هابه ارث بردند چون اول تابع ایلامیها بودند

avatar
امروز ۰۱:۵۷

عظمت این بنا ها نشان از عظمت روحی و معنوی ایرانیان باستان است . چرا که مصریان بنا های خودشان را با برده داری و استثمار اقوام دیگر بنا کردند ولی ایرانیان با غیرت خودشان کار و تلاش می کردند وبنایی با دسترنج خود می ساختند

avatar
امروز ۰۲:۲۶

سپاس از کوشش و تلاششون

avatar
امروز ۰۶:۴۷

سلام و درود ما برا روستای مجدآباد از توابع شهرستان مرودشت هستیم که از کوه مجدآباد سنگ های تخت جمشید رو بردن هم جنسی عالی و هم نزدیک هم هست و شواهد و قراین کوه مجدآباد بازگو همه چیز هست با تشکر

avatar
امروز ۰۷:۰۷

تازگیا همه چیز هخامنشی کشف میشه

avatar
امروز ۰۹:۰۹

سوال اینجاست 150 کیلومتر این سنگها ازکوه جابجاکردن باعقل امکان پیذیر نیست الان با اینا مکانات ماه ها وقت میبره

avatar
امروز ۰۹:۱۷

عیلام با ایلام فرق میکنه

avatar
امروز ۱۰:۰۱

به امید روزی که به اصل خویش برگردیم و اسطورهامون زنده شوند فخر ایران قبل این تاریخ ۱۴۰۰ساله بوده از نظر یافته های باستان شناسان چون ایرانی واقعی

avatar
امروز ۱۲:۳۶

دست مریزاد به کسانی که این اثر باشکوه را کشف کردند. ای کاش حفظ و نگهداری و مراقبت شایسته و در خوری هم بعداز این به عمل آید.

avatar
امروز ۱۸:۲۹

پایدار باشی ای ایران، زادگاه من. همیشه پر افتخار وجاودان مانی میهن من.