• چهارشنبه / ۵ مهر ۱۴۰۲ / ۰۹:۵۲
  • دسته‌بندی: تجسمی و موسیقی
  • کد خبر: 1402070502992
  • خبرنگار : 71625

بشنوید/ چند نوای ماندگار؛ از «شیار ۱۴۳» تا «اخراجی‌ها»

بشنوید/ چند نوای ماندگار؛ از «شیار ۱۴۳» تا «اخراجی‌ها»

روحیه دادن به رزمندگان و همدلی با خانواده‌هایشان از مهم‌ترین کارکردهای موسیقی دوران دفاع مقدس بوده؛ موضوعی که اتفاقا موجب خلق آثار ماندگاری در این حوزه شده است.

به گزارش ایسنا، هر چند اهالی موسیقی در دوران دفاع مقدس ملودی‌های ماندگار و تاثیرگذاری خلق کرده‌اند که شنیدن آنها هنوز هم که هنوز است، یادآور خاطرات زیادی است؛ خاطراتی که مرور بسیاری از آنها شاید غم‌بار هم باشد اما بخش مهمی از آثار این ژانر نیز در قابل موسیقی فیلم تولید شده‌اند که اتفاقا قرار گرفتن این آثار در کنار سینما باعث بیشتر شنیده شدن آنها هم شده است.
در این گزارش چند موسیقی فیلم ماندگار را که یادآور سال‌های جنگ تحمیلی است، با هم مرور خواهیم کرد:

دیوانه‌ای از قفس پرید

«دیوانه‌ای از قفس پرید» ساخته احمدرضا معتمدی و محصول سال ۱۳۸۱ است. این فیلم در بیست و یکمین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و موفق به دریافت سه سیمرغ بلورین شد. ساخت موسیقی متن این فیلم را مجید انتظامی برعهده داشته است که البته برای این فیلم موفق به دریافت سیمرغ بلورین «بهترین موسیقی متن» شده است. مجید انتظامی در کارنامه خود خلق موسیقی آثار دیگری با موضوعیت دفاع مقدس را برعهده داشته است که از بین آنها می‌توان به روز واقعه، آژانس شیشه‌ای، از کرخه تا راین، پلاک و ... اشاره کرد.

شیار ۱۴۳

«شیار ۱۴۳» فیلمی به کارگردانی و نویسندگی نرگس آبیار و محصول سال ۱۳۹۲ است. موسیقی این فیلم را مسعود سخاوت‌دوست برعهده داشته است. او همچنین ساخت موسیقی فیلم‌های «ماهی سیاه کوچولو»، «نفس» و «هیهات» را هم برعهده داشته است.

این آهنگساز درباره ساخت موسیقی این فیلم گفته است: «ما باید حتماً از سازهای محلی خود کرمان استفاده می‌کردیم. حتی از ملودی‌ها و نغمه‌های کرمان نیز استفاده کردیم؛ البته به غیر از جاهایی که احساس عمومی وجود داشت و مربوط به شخص نبود. در آن صورت باید از موسیقی پرحجم‌تر و  کلاسیک‌تر استفاده می‌کردیم. به دلیل فضای متفاوت فیلم، من از لحاظ سازبندی از یک ترکیب جدید و همین طور از سازهای خاصی استفاده کردم. به عنوان مثال به این خاطر که فرش در این فیلم یک عنصر کلیدی و مهمی است از ساز فرش در موسیقی این فیلم بهره برده‌ام. برای این کار ما یک طراح ساز را دعوت به کار کردیم که برای کار ما ساز طراحی کنند. سیف‌الله شُکری، طراح ساز مشهوری هستند که ساز فرش را پیش از این برای کار دیگری طراحی کرده بودند و ما از آن استفاده کردیم و برای این کار هم دو ساز دیگر به نام‌های نرمه‌نای و نگاره طراحی کردند. با توجه به صدایی که می‌خواستم ایشان هم این دو ساز را برای ما طراحی کردند.»

ویلایی‌ها

فیلم سینمایی «ویلایی‌ها» اولین ساخته بلند سینمایی منیر قیدی و محصول سال ۱۳۹۵ است. ساخت موسیقی این فیلم را ستار اورکی برعهده داشته است. همچنین غلام کیویتی‌پور ترانه «غریبانه» را برای این فیلم خوانده است. اورکی در کارنامه خود ساخت موسیقی فیلم‌هایی مانند «جدایی نادر از سیمین» و «فروشنده» را دارد و همچنین از اعضای آکادمی اسکار است.

اخراجی‌ها

«اخراجی‌ها» فیلمی ایرانی در سال ۱۳۸۵ به کارگردانی و نویسندگی مسعود ده‌نمکی و تهیه‌کنندگی حبیب‌الله کاسه‌ساز است. آهنگسازی این فیلم را فریدون شهبازیان و خوانندگی آن را محمد اصفهانی برعهده داشته است. شهبازیان به واسطه این درجه از کیفیت و کارایی بود که همچنان بعد از گذشت چهار دهه از فعالیت‌های موسیقایی در انقلاب اسلامی ایران از او به عنوان یکی آهنگسازان شاخص و پیش رو موسیقی کشورمان یاد می‌شود. هنرمندی که بی‌گمان تأثیرگذاری‌اش در تمامی بخش‌ها و گونه‌های موسیقی موضوعی انکارناپذیر است.

شهبازیان درباره شکل گرفتن فضای موسیقی این فیلم گفته است: «چون آقای ده‌نمکی پیشینه سینمایی نداشت، پیدا کردن فضای مورد علاقه ایشان کمی سخت‌تر بود. برای این موضوع در مورد موسیقی‌هایی که دوست دارند، صحبت‌های زیادی کردیم. حتی آقای ده‌نمکی چند تا از آلبوم‌های مورد علاقه‌شان را در اختیارم گذاشتند. در نهایت بعد از اینکه با روحیه هم آشنا شدیم با توجه به محتوا و فضای فیلم این موسیقی شکل گرفت. هدف ما یک موسیقی بر پایه تم و ملودی زیبا و ماندگار بود.»

او همچنین درباره استفاده از صدای محمد اصفهانی برای خوانندگی در تیتراژ «اخراجی‌ها» توضیح داده بود: «متن یک ترانه که شعری از ناصر فیض بود از طریق آقای ده‌نمکی در اختیار من قرار داده شد تا بر مبنای آن موسیقی تیتراژ ساخته بشود. در مورد علاقه آقای ده‌نمکی به خواننده‌ها هم صحبت‌هایی شد و ایشان افرادی که دوست داشتند را نام بردند که آقای اصفهانی هم در بین این‌ها بود و قرار شد آقای اصفهانی به واسطه من قبول کنند تا ترانه مورد نظر را بخوانند. ضبط موسیقی نیز با ارکستر در استودیو ضبط شد و به جز صداهایی که در ایران نوازنده ندارند، همه صداها زنده ضبط شد. خود من از کار راضی هستم و فکر می‌کنم از نظر پردازش به جذابیت‌های فیلم‌نامه موسیقی موفق بوده است.»

سفر به چزابه

«سفر به چزابه» فیلمی به کارگردانی و نویسندگی رسول ملاقلی‌پور محصول سال ۱۳۷۴ است. همچنین موسیقی این فیلم را پیروز ارجمند با صدای حمید غلامعلی برعهده داشته است. بخشی از موسیقی «سفر به چزابه» برگرفته از تم سرودهای زمان جنگ ایران و عراق است که واریاسیون‌هایی روی آن انجام شده و به موسیقی فیلم تبدیل شده است اما بخش‌های عمده موسیقی این فیلم در همراهی با سازهای مضرابی و گروه کر است. همچنین موسیقی این فیلم به کشف و شهود در احوال شخصیت‌هایی می‌پردازد که در قالب هنرمند به چزابه سفر کرده‌اند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha