به گزارش ایسنا، او که برای تماشای این نمایش در تالار اصلی مجموعه تئاتر شهر حاضر شده بود، در گفتگو با برخی از خبرنگاران حاضر در جشنواره درباره ایمنسازی مجموعههای نمایشی و آمادگی سازمان آتشنشانی برای انجام این کار توضیح داد: اماکن تجمعی مانند برجها، پاساژها، تماشاخانهها، سینماها و ... جزو اولویتهای ایمنسازی در سازمان آتش نشانی هستند اما باور اشتباهی وجود دارد که نیازمند اصلاح است؛ اینکه فکر نکنیم ایمنسازی وظیفه آتشنشانی است. این سازمان متولی ایمنی نیست بلکه متولی پاسخگویی به حوادث است. متولی هر نهاد و ساختمانی، خود باید برای ایمنسازی اقدام کند.
او اضافه کرد: ما به عنوان کارشناس و مشاور کنارشان هستیم. همه جای دنیا برای همین کارها هزینههای هنگفتی میگیرند اما در آتشنشانی تهران بسیاری از این خدمات رایگان است و مواردی هم که هزینهبر است، طبق تعرفههای تعریف شده انجام میشود و ریالی بالاتر از آن دریافت نمیکنیم.
سخنگوی آتشنشانی با اشاره به اینکه مکانهایی مانند تماشاخانهها و سینماها برای ما در اولویت هستند، از آمادگی این سازمان برای همکاری با این مکانها خبر داد و افزود: در دنیا خاطرات تلخی از وقوع حوادث در این بخشها داریم. در ایران هم متاسفانه مواردی مانند سینما آزادی یا تماشاخانههایی داشتهایم که دچار حادثه شدند اما خوشبختانه مانند پلاسکو به حادثه تلخی تبدیل نشدند و تلفات جانی نداشتیم.
او تاکید کرد: مکانهای پرتردد پیش از اینکه اتفاق تلخی رقم بخورد، خودشان پای کار بیایند. ما مشاوره میدهیم، چندین مرحله بازدید میگذاریم، دستورالعمل میدهیم و نظارت میکنیم. غالب این خدمات رایگان است و فقط از دوستان میخواهیم یک گام به جلو بگذارند، قبل از اینکه دوباره اتفاق تلخی رقم بخورد و قبل از آنکه کار به دستگاه قضایی سپرده شود.
ملکی با اشاره به ورود دستگاه قضایی در این امر ادامه داد: الان بیش از یک سال است که دستگاه قضایی پای کار آمده و از ما میخواهد ساختمانهایی را که همکاری نمیکنند، معرفی کنیم تا آنان اقدامات قانونی خودشان را انجام بدهند. ما تا جای ممکن سعی میکنیم در خودمان آن را حل کنیم چون وقتی کار از آتشنشانی بیرون برود و به دستگاه قضایی سپرده شود، پروسه سختتری خواهد داشت.
او در پاسخ به اینکه در این مدت تفاهمنامهای از بابت ایمنسازی با اداره کل هنرهای نمایشی بسته شده یا خیر، توضیح داد: اقدامات و مکاتباتی شده و با بخشهای مختلف رایزنی کردهایم ولی هنوز به تفاهمنامه نرسیدهایم. امیدوارم خودشان پای کار بیایند. نکته من این است که در هزاره سوم دیگر ما نباید پیگیر باشیم بلکه باید همه به این اگاهی رسیده باشیم. آیا حتما باید فاجعهای رخ بدهد که به فکر بیفتیم. خود ما به ریسک بالای ساختمانهایمان اگاهی داریم؛ ساختمانهایی چند طبقه با تعداد درهای محدود و باریک. در حال حاضر کسانی که در امور هنری فعال هستند، به این موارد آگاهی دارند و تحصیلکرده و دنیادیده هستند و حتی گاه در مقام تحلیلگر ظاهر میشوند اما چرا در این زمینه پا پیش نمیگذارند و منتظر میمانند تا آتشنشانی جلو بیاید.
ملکی خاطرنشان کرد: کمتر سازمانی است که پای کار بیاید و دیگران را برای بهرهبرداری از خود تشویق کند ولی ما چنین کردهایم و توقع داریم نهادهای رو به روی ما هم خودشان پیگیر باشند.
این آتشنشان درباره اینکه آیا نهادی میتواند متولی نظارت بر ایمنسازی ساختمانها شود، توضیح داد: متاسفانه حتی مسئولان ما باور ایمنی ندارند چون به ما آموزش داده نشده و در مدارس ما این آموزشها وجود ندارد. به همین دلیل، بودجه ایمنی نهادها و سازمانها پایینترین ردیف بودجه است. حتی نهادهای دولتی که بودجهای برای این کار دارند، چنین نمیکنند چه برسد به نهادهای خصوصی.
او با یادآوری حوادثی همچون پلاسکو، بیمارستان سینا اطهر، متروپل و ... افزود: این همه خاطره تلخ بس نیست؟! خوشبختانه وزارت بهداشت بعد از ماجرای سینا اطهر عنوان کرد هر مکانی که کاربری درمانی دارد و از وزارت بهداشت خواستار مجوز است، تا زمانی که تاییدیه آتشنشانی را نداشته باشد، مجوز نمیگیرد. با اجبار موافق نیستم بلکه باید به آن باور و فرهنگ برسیم. اما چون قبلا به ما آموزش داده نشده، باید از امروز شروع کنیم تا شاید ۲۰ سال دیگر به نتیجه برسیم.
او به ضعف قوانین در زمینه ایمنسازی نیز اشاره کرد و توضیح داد: قوانین ایمنی ما متعلق به پنجاه شصت سال پیش است آیا نباید به روز شود؟ مگر شهر ما همان شهر ۵۰، ۶۰ سال پیش است؟ تعداد خودروها، تعداد ساختمانها، افزایش جمعیت و ... وجود دارد اما چون قانون ناقص است، متخلفان به راحتی آن را دور میزنند.
سخنگوی سازمان آتش نشانی با تاکید بر نقش مهم اتحادیهها و صنوف در زمینه ایمن سازی ادامه داد: متاسفانه عموما مجوزها را بدون نظارت از نظر ایمنسازی و فقط با دریافت مبلغی پول تمدید میکنند. اگر نهادهای بالادستی، صدور و تمدید مجوز را در گرو تایید آتشنشانی بدانند، این مشکلات پیش نمیآید.
ملکی با ابراز تاسف از نبود آموزش لازم در زمینه ضرورت ایمنسازی ساختمانها اضافه کرد: متاسفانه آموزش ندیدهایم و باور نادرستی نسبت به ایمنسازی داریم. این باور خوشبینانه است و اگر از همین امروز همه پای کار بیایند، سالها زمان میبرد تا به نتیجه برسد. نگاه کوتاه مدت این است که اتحادیهها، صنوف، قانونگذاران و ... پای کار بیایند چون ما به تنهایی نمیتوانیم شهر خود را ایمن کنیم. اگر شرایط با همین وضعیت ادامه پیدا کند، چند سال دیگر کنترل حوادث این شهر دشوار میشود و خبرهای بدتر اینکه مواد شیمایی وارد زندگیمان شده؛ جایگزینی مبل به جای فرش، استفاده از الیاف در پوشاک، اسپریهای تمیز کننده و ... سبب گسترش حریق میشود. درواقع هر خانه به یک پتروشیمی کوچک تبدیل شده است.
او نقش تلویزیون را نیز در فرهنگسازی و آگاهیبخشی مردم حائز اهمیت دانست و گفت: تلویزیون همان گونه که برای تبلیغات انواع کالاها پول میگیرد، باید برای فرهنگسازی در زمینه ایمنسازی نیز موظف به سرمایهگذاری باشد و در قالب فیلم و کلیپ و... آموزش بدهد. ضمن اینکه باید مخاطبان را از خطرات محصولاتی که برای آنها تبلیغ میکند، آگاه کند. متاسفانه فرهنگسازی انجام نمیشود و همه فقط از آتش نشانی توقع دارند. در حالیکه آتشنشانی تکمیل کننده ایمنی است و نه همه کاره آن.
او درباره اینکه آیا وزارت ارشاد هم بر ایمنسازی مجموعههای زیرپوش خود نظارت دارد، توضیح داد: مجموعههایی که در سالهای اخیر ساخته شدهاند، این اصول را رعایت کردهاند ولی مشکل ما با سالنهایی است که پیش از ۱۰، ۱۵ سال اخیر ساخته شدهاند و بدون تعارف باید پای کار بیایند.
انتهای پیام
نظرات