• سه‌شنبه / ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ / ۱۱:۲۸
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 1404012613997
  • خبرنگار : 71573

شهرهای دوستدار کتاب معرفی شدند

شهرهای دوستدار کتاب معرفی شدند

شهرهای دوستدار کتاب که از میان آن‌ها پایتخت کتاب ۱۴۰۴ معرفی خواهد شد، شهرهای مشتاق کتاب و شهرهای زیر چتر کتاب معرفی شدند.

به گزارش ایسنا، در نشست خبری «معرفی شهرهای دوستدار کتاب» که امروز (سه‌شنبه، ۲۶ فروردین) در محل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد،  شهرهای دوستدار کتاب معرفی شدند.

 این شهرها به سه دسته، شهرهای دوستدار کتاب (که از میان آن‌ها پایتخت کتاب معرفی خواهد شد)، شهرهای مشتاق کتاب (شهرهایی که  سال‌هاست در این طرح شرکت می‌کنند اما نتوانستند برنامه‌های‌شان را به استانداردها طرح نزدیک کنند) و شهرهای  زیر چتر کتاب (شهرهایی که به فعالیت کتابخوانی علاقه دارند اما زیرساخت‌های لازم از جمله کتابفروشی ندارند) تقسیم‌بندی شده‌اند.

این شرح‌ها به این ترتیب معرفی شدند:

شهرهای دوستدار کتاب
بهشهر، استان مازندران 
لاهیجان، استان گیلان
شاهین‌شهر و میمه، استان اصفهان 
قزوین، استان قزوین 
ارومیه، استان آذربایجان غربی 
اوز، لارستان، استان فارس

شهرهای مشتاق کتاب

خوی، استان آذربایجان غربی 
 سیرجان، استان کرمان 

سبزوار، استان سمنان 

 فومن، استان گیلان 

شهرهای زیر چتر کتاب


رابر و فهرج از استان کرمان


در شهرهای زیر چتر کتاب با حمایت معاونت فرهنگی وزارت ارشاد و دستور سرپرست معاونت، زمینه ایجاد کتابفروشی ایجاد خواهد شد.

به گزارش ایسنا، علیرضا نوری‌زاده، مدیرکل دفتر مجامع و تشکل‌های فرهنگی در نشست شهرهای راه‌یافته به مرحله نهایی انتخاب نهمین دوره پایتخت کتاب ایران که امروز (سه‌شنبه، ۲۶ فروردین) در اتاق جلسات معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد، با اشاره به روند برگزاری این رویداد ترویجی کتاب گفت: ابتدا فراخوان این طرح در دفتر مجامع منتشر می‌شود و در ادامه کارنامه و برنامه‌های شهرهایی که در زمینه ترویج کتاب فعال هستند، ارزیابی می‌شود و در ادامه با توجه به برنامه‌ها و کارنامه، عنوان «شهرهای دوستدار کتاب» داده می‌شود.  سال گذشته سمنان پایتخت کتاب ایران بود که برنامه‌های خلاقانه با استفاده از فناوری‌های نوظهور  داشت و این موضوعات و همچنین شبکه‌سازی دلیل اصلی انتخاب این شهر برای پایتختی کتاب بود. تاکنون شهرهای نیشابور، یزد، شیراز، بوشهر، اهواز، سنندج و … به عنوان پایتخت کتاب انتخاب شده‌اند.

مدیرکل مجامع و فعالیت‌های فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سپس گفت:  امسال به لحاظ کیفی برنامه‌ها رشد خوبی داشتند اما به لحاظ کمّی، چندان درخور توجه نبود زیرا بسیاری از شهرها نتوانستند خود را به استانداردهای جشنواره نزدیک کنند اما در نهایت ۴۷ شهر به مرحله داوری راه پیدا کردند.

نوری‌زاده  سپس درباره  ویژگی‌ها و معیارهای داوری پس از غربال اولیه، بیان کرد: برنامه‌ها باید قابلیت شبکه‌سازی داشته باشند و مختص گروه خاصی نباشند تا حیات و ممات برنامه‌ها به شخص و ارگان خاصی وابسته نباشد و برنامه‌ها باید در هم تنیده‌ باشد تا در طول سال، امکان اجرای آن‌ها وجود داشته باشد. علاوه‌براین برنامه‌ها باید از قابلیت الگوبرداری نیز برخوردار باشند. همچنین زمان‌بندی دقیق و ضمانت اجرایی نیز از دیگر معیارهای داوری جشنواره است.

او با بیان اینکه در نهمین دوره انتخاب شهرهای دوستدار کتاب، شهرها در سه دسته تقسیم می‌شدند، توضیح داد: شهرهای دوستدار کتاب شهرهایی هستند که قابلیت پایتخت کتاب ایران شدن را دارند؛ شهرهایی که امروز معرفی می‌شوند با حضور داوران و نمایندگان بخش‌های مختلف بررسی می‌شوند و  پایتخت کتاب انتخاب خواهد شد. دسته دوم شهرهایی بودند که در زمینه ترویج کتاب تلاش کردند و در فعالیت‌های خود استمرار داشتند. آن‌ها همیشه در جشنواره شرکت می‌کردند اما با توجه به اینکه رقابت نزدیک و تنگاتنگ بود، انتخاب نشدند. در این زمینه طبق بیانیه هیئت داوران شهرهایی با عنوان «شهرهای مشتاق کتاب» انتخاب شدند.

نوری‌زاده ادامه داد: در این دوره اتفاق دیگری در حوزه عدالت توزیعی افتاد؛ شهرهایی که علاقه‌مند فعالیت کتابی و کتابخوانی هستند اما امکانات حتی کتاب‌فروسی ندارند و  به همین دلیل با عنوان «شهرهای زیر چتر کتاب»  انتخاب شدند و برای ایجاد کتاب‌فروشی از آن‌ها حمایت خواهد شد.

در بخش دیگر این نشست محسن حاجی زین‌العابدینی، عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی در گروه علم اطلاعات و دانش‌شناسی و عضو هیأت مدیره انجمن کتابداری و اطلاع‌رسانی ایران، یکی از داوران این رویداد، گفت: در دهه ۹۰ که اوج شکوفایی ترویج کتابخوانی بود، بحث پایتخت کتاب ایران، روستاها و عشایر دوستدار کتاب، جام باشگاه‌های کتابخوانی و... شکل گرفت که برخی ادامه داشت و برخی در نیمه راه باقی ماند.

او سپس با اشاره به صبغه پایتخت کتاب، افزود: یونسکو از سال ۲۰۰۱ به همکاری ایفلا و جمعی از مجامع جهانی طرحی برای پایتخت جهانی کتاب داد و  هر سال یک شهر به عنوان پایتخت کتاب انتخاب می‌شود و یکی از برنامه‌ها برگزاری کنگره ایفلا  در آن شهر است.

زین‌العابدینی با بیان اینکه در این رویدادها، شادابی و نشاط در شهرهای دوستدار کتاب به چشم می‌خورد، گفت: در برخی شهرها، طرح‌های کتابی در طول سال‌های مختلف تغییر کرده و اکنون شاهد به بلوغ رسیدن شهرهای دوستدار کتاب و رونق و رشد خلاقیت برنامه‌های کتابی هستیم.

او افزود: شهرهای پایتخت کتاب می‌توانند در برنامه‌های بین‌المللی حضور داشته یاشند و باید زمینه این موضوع به خوبی فراهم شود.

همچنین اسفاری، مدیرکل فرهنگ و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در سخنانی گفت: این حرکت به کمک همه نهادها نیاز دارد، این رویداد زمینه‌ای برای ایجاد شور و نشاط کتابخوانی در شهرهای مختلف کشور است و باید از ظرفیت‌های موجود در آن استفاده شود. شاهد نشاط مردم و حضور پررنگ نهادهای مختلف استانی در برنامه‌های کتاب‌محور بودیم و در این میان استمرار این روند اهمیت دارد.


اسفاری همچنین درباره معیارهای این بخش گفت: میزان تأثیرگذاری برنامه‌های شهر، مهمترین معیار بود، اینکه برنامه‌ای که تعریف شده برای آن شهر چه میزان اثر داشته و چقدر ماندگار است. سعی کردیم شهرهایی انتخاب شوند که برنامه‌ها در زندگی مردم آن شهر نمود عینی داشته باشد.


علی‌اکبر زین‌العابدین، یکی از داوران و فعال حوزه ترویج کتابخوانی نیز در سخنانی گفت: برخی شهرها توانمندی و این ظرفیت را دارند که برنامه و الگوی خوبی برای همه شهرها و شهرهای دیگر کشور باشند، تلاش کردیم به این شهرها نگاه ویژه داشته باشیم.
 

محسن جوادی سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از این نشست، گفت: شروع جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب در دوره معاونت امور فرهنگی دکتر صالحی (وزیر ارشاد)، شکل گرفت و ادامه پیدا کرد. کل فرایند پیچیده‌ای که از نوشتن تا ویرایش و چاپ و توزیع وجود دارد، برای این است که کتاب خوانده شود، به همین دلیل این بخش، زنجیره پایانی و نتیجه دادن تولید کتاب است.

او ادامه داد: امیدواریم بتوانیم سطح مطالعه و کتابخوانی را با چنین طرح‌هایی ارتقا بدهیم. حوزه کتاب، یک پروژه چندوجهی و متناسب با شرایط اقتصادی و فرهنگی متفاوت است، گاهی شرایط اقتصادی به گونه‌ای است که دولت باید حمایت اقتصادی داشته باشد و گاهی حمایت‌ها باید مثل چنین رویدادهایی معنوی باشد.

سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه کتاب در ایران، تاریخی قدیمی دارد و دنیا ایران را با کتاب می‌شناسد، گفت: همه نگاه ما به شهرها نیست و به روستاها نیز توجه ویژه داریم و گاهی نقش ابن‌سینا را یک روستایی دارد و نباید حمایت از کتابخوانی در روستاها را دست کم بگیریم.

جوادی با بیان اینکه امیدوارم هرچه جلوتر می‌رویم ابتکارات و خلاقیت بیشتر شود، گفت: امیدوارم بحث تعاملات بین‌المللی شهرها نیز در نظرگرفته شود و به همین دلیل باید در برنامه‌ریزی‌ها نیز یک گام جلوتر برویم و این پروژه‌ها از حالت تشریفات خارج شود و فقط بر روی کاغذ باقی نماند، بلکه به مرحله اجرایی برسد.

سرپرست معاونت امور فرهنگی ارشاد گفت: خیلی روی اعتبارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تمرکز نکنیم و رابطه‌ای بین نهادهای دولتی و عمومی و اشخاص به این حوزه داشته باشیم، تمهیدات اولیه اندیشیده شده و امیدوارم فضای کار در این حوزه بازتر شود.

او افزود: امیدوارم سرانه مطالعه افزایش پیدا کند و عمق مطالعه را به اشکال مختلف افزایش دهیم. در این جریان، پایتخت کتاب و شهر دوستدار کتاب، نمادی برای حوزه ترویج کتابخوانی به شمار می‌آید.

پس از معرفی شهرهای دوستدار کتاب، نوری‌زاده در پاسخ به این پرسش که امکان دارد انتخاب شهرهای دوستدار کتاب به صورت دوسالانه باشد، گفت: احتمال این طرح وجود دارد و امسال در معرفی پایتخت کتاب مشخص خواهد شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha