فردین عینی درباره وضعیت مجموعه جهانی شیخ صفیالدین اردبیلی در تعطیلات نوروز با توجه به ازدحام جمعیت در برخی محوطههای تاریخی که با آسیب و ناهنجاری همراه بود، به ایسنا گفت: واقعیت این است که زمان اصلی سفر به اردبیل بیشتر در تابستان است تا نوروز؛ یعنی ما حجم بازدیدکننده اصلی در یک هفته تابستان را بیش از تعطیلات دو هفتهای نوروز میدانیم. از این بابت، مدیریت جمعیت در نوروز کمی آسانتر است. با این حال، بهنظرم، مردم نسبت به سالهای قبل آگاهتر شدهاند. بر اساس گزارشی که از یگان حفاظت دریافت کردیم و همچنین مشاهدات راهنماهای مستقر در مجموعه، خوشبختانه مورد خاصی از تخریب در نوروز گزارش نشده است.
مدیر پایگاه میراث جهانی شیخ صفیالدین اردبیلی درباره آمار بازدیدکنندگان نوروزی از این مجموعه تاریخی اظهار کرد: از ۲۵ اسفند تا ۱۵ فروردین، در مجموع حدود ٢٨هزار و ٨۶١ نفر از این مجموعه دیدن کردند.
عینی درباره چالشهای پایگاه میراث جهانی شیخ صفیالدین اردبیلی، گفت: یکی از چالشهای اساسی، موضوع اعتبارات است. با توجه به وضعیت کلی کشور، بیشتر اعتبارات بهصورت اسناد خزانه تخصیص مییابد. این موضوع برای پایگاهها چالشبرانگیز است؛ چرا که پیمانکاران تمایل بیشتری به دریافت اعتبارات نقدی دارند و در مواجهه با اوراق رغبت کمتری نشان میدهند. همچنین کمبود نیرو و شرکتی بودن بیشتر نیروهای شاغل در پایگاه نیز جزو چالشهای اصلی ما بوده است.
مدیر پایگاه میراث جهانی شیخ صفیالدین اردبیلی با بیان اینکه در حال حاضر این مجموعه مشکلی از حوزه عرصه و حریم ندارد، تاکید کرد: ما با همکاری دفتر پایگاه وزارت، با جدیت و قاطعیت بر سر ضوابط ایستادهایم. ضوابط حریم در اردیبهشت ۱۴۰۲ بازنگری و نهایی شده و کاملاً مشخص است. هرکجا که از ما نظری خواسته شده، بر اساس همین ضوابط بازنگریشده مجموعه جهانی شیخ صفی نظر دادهایم و همچنان پای همان نظرات ایستادهایم.
او افزود: در خصوص حریم درجه یک و دو، ضوابط کاملاً مشخص است و در حریم درجه سه نیز در حال تهیه و تنظیم ضوابط روشنتری هستیم. ضمن اینکه تولید محتوای بصری، چه شنیداری و چه مکتوب، در برنامههای ما قرار دارد. همچنین موضوع تملک املاک اطراف مجموعه نیز در حال پیگیری است. سه مورد تملک را در دستور کار داریم که حدود ۵۰ درصد از یکی از این موارد انجام شده و دو مورد باقی مانده است. تجهیز مخزن امن برای نگهداری آثار و تکمیل دیوار و نردههای سایت تاریخی نیز از دیگر برنامههای ماست.
مدیر پایگاه میراث جهانی شیخ صفیالدین اردبیلی درباره اینکه آیا اقدامات مرمتی در حال حاضر آغاز شدهاند یا در دست برنامهریزی هستند، توضیح داد: ما هماکنون نیروهای فنی، کارگری و خدماتی در مجموعه داریم. برخی اقدامات مرمتی مانند ایزولاسیون سقف که روندی مداوم در طول سال دارد، در دستور کار قرار گرفته است. برنامههایی هم برای سالهای آتی داریم. از جمله این برنامهها، تزئینات کاشیکاری معرق، موزون و کاربندی سردر عالی قاپو و تکمیل رواقهای بخش شمال شرقی میدان عالی قاپو، همچنین اجرای دیوار و نمای دیوار حمام شیخ یا همان موزه صنایع دستی است. همچنین دو تا سه طرح مطالعاتی در دستور کار داریم، از جمله طرح مطالعاتی حفاظت و مرمت عمارت چینیخانه، مطالعات بخش جنتسرا و مطالعات مربوط به الگوهای حفاظت، مرمت و نوسازی بناهایی که در محدوده حریم واقع شدهاند، بهویژه از نظر نما.
عینی در پاسخ به اینکه این برنامهها برای چه بازهی زمانی در نظر گرفته شدهاند، گفت: این برنامهها برای سالهای ۱۴۰۴ تا ۱۴۰۷ تدوین شدهاند. بودجه مربوط به این اقدامات نیز مشخص شده است و ما پیگیر دریافت اعتبار از طریق ماده ۲۳ هستیم. وزارت و استانداری هم در جریان هستند و پیگیریهای لازم در حال انجام است. امیدواریم که این بودجه بهصورت اختصاصی برای مجموعه تخصیص داده شود. در حال حاضر، بودجه سالانهای از وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی داریم، اما برای این اقدامات ویژه، بودجهای جداگانه در نظر گرفته شده است. بودجه تعیینشده، ۱۵۰ میلیارد تومان است. این مبلغ روی کاغذ مشخص شده و از طریق وزارتخانه نیز به ما ابلاغ شده تا برای همین برنامهها هزینه شود. ما هم تمام این برنامهها را به وزارت و دستگاههای ذیربط ارائه دادهایم.
انتهای پیام
نظرات