به گزارش ایسنا، حجتالاسلام والمسلمین سیدمهدی خاموشی- رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه- عصر امروز چهارشنبه (۱۰اردیبهشت) در همایش ملی بزرگداشت امامزادگان که در هتل ارم برگزار شد، با اشاره به نقش الگو بودن انبیاء و خانوادههای آنان در قرآن کریم گفت: در قرآن گاهی فردی همچون پیامبر اسلام(ص) و حضرت ابراهیم(ع) الگو هستند و گاهی خانوادهای چون بیت نبی(ص)، انسان برای شناخت مسیر صحیح نیاز به الگو دارد و این الگوها را خداوند از طریق پیامبران برای بشر فرستاده است.
وی افزود: پیامبر(ص) از جانب خود سخن نمیگوید، بلکه وحی الهی را قرائت میکند؛ بنابراین برای هدایت بشر باید به این شخصیتها نزدیک شویم و از رفتار اجتماعی، سیاسی و عبادی آنان الگو بگیریم.
خاموشی با اشاره به نقش امامان معصوم(ع) به عنوان ادامهدهندگان مسیر پیامبر(ص) گفت: خانههای اولیاء خدا و کسانی که اهل ولایت هستند، باید الگوی پاکی و تربیت باشند. اگر بانوی خانه اهل تهجد باشد و در آن خانه گناهی صورت نگیرد، تربیت صالح از چنین خانهای رشد میکند.
وی با اشاره به اهمیت بقاع متبرکه در جمهوری اسلامی، گفت: تعدادی از بقاع همچون شاهچراغ در شیراز و امامزاده عبدالعظیم در شهرری، تولیت خاص دارند و با حکم رهبری اداره میشوند؛ اما سایر بقاع که بیش از دو هزار مورد هستند، تحت نظارت سازمان اوقاف و توسط امنای امین و مورد اعتماد اداره میشوند.
رئیس سازمان اوقاف ادامه داد: بقاع باید مأموریت تاریخی، فرهنگی و اجتماعی خود را حفظ کرده و به پناهگاهی برای خانوادهها و نسل جوان تبدیل شوند. خوشبختانه حرکت به این سمت آغاز شده و شاهد پیشرفتهایی در فعالیتهای فرهنگی و اقتصادی بقاع هستیم.
وی همچنین به فعالیت هیئات مذهبی در این اماکن اشاره کرد و افزود: در حال حاضر حدود ۱۸۰۰ بقعه میزبان هیئات هستند و امیدواریم این رقم به دو هزار برسد. همچنین اقدامات خوبی در زمینه احیای موقوفات و بهرهبرداری از انرژی خورشیدی در بقاع در حال انجام است.
خاموشی با تأکید بر پرهیز از استفاده از بودجه عمومی برای اداره بقاع گفت: سازمان اوقاف تلاش دارد از منابع داخلی بقاع برای اداره امور استفاده کند و در این زمینه به خودکفایی برسد.
خدمتگزاری ۷۰ هزار نفری در مجموعه امامزادگان کشور
در ادامه این مراسم حجتالاسلام والمسلمین غلامرضا عادل-معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه-با تبریک دهه کرامت، میلاد حضرت معصومه (س) و میلاد باسعادت امام رضا (ع) و همچنین گرامیداشت یاد و نام امام، شهیدان و همچنین جانباختگان حادثه بندر شهید رجایی اظهار کرد: مهمانان این همایش همه افرادی هستند که توفیق خدمت در آستان مقدس امامزادگان نصیب آنها شده است؛ این برنامه در راستای تقدیر و تجلیل از این افراد برگزار شده و همه مورد احترام هستند.
معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به نزول سوره کوثر و تجلی آن در آستان مقدس امامزادگان تصریح کرد: بقاع متبرک امامزادگان لنگرگاه معنوی روی زمین هستند؛ علاوه بر نسب خودشان هم بزرگان و علمای دین بودند.
عادل با اشاره به روایات مختلف در خصوص امامزاده شاهعبدالعظیم حسنی یادآور شد: بسیاری از امامزادگان در راه تبلیغ دین، ترویج آیات و سیره ائمه اطهار به شهادت رسیدند؛ همه اینها بزرگوارانی که اگر به تاریخ زندگی و برکات حیات و ممات آنها توجه کنیم، بسیار اثربخش بوده و امروز هم بقاع متبرکه اماکن فرهنگی و معنوی و به ویژه مأمن مردم هستند.
وی با اشاره به تلاش و خدمتگزاری بیش از ۷۰ هزار نفر در مجموعه امامزادگان کشور خبر داد: در ۹ محور در ستادی که برای این برنامه تشکیل شده بود، افرادی که در حوزههای مختلف از اقصی نقاط کشور فعالیت داشتند را برای حضور در این همایش ملی انتخاب کردیم.
معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه ابراز امیدواری کرد: امیدوارم که خداوند متعال توفیق روزافزون و توان استفاده بهتر از ظرفیتهای موجود در بقاع متبرکه در حوزه فرهنگی، اجتماعی و حتی اقتصادی را به ما عطا کند.
کارکرد امامزادگان و بقاع متبرکه در جامعه
در ادامه این مراسم حجت الاسلام والمسلمین خسرو پناه- دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی- به بررسی کارکردهای مختلف امامزادگان و تأثیرات آنها بر جامعه پرداخت گفت: امامزادگان و بقاع متبرکه چندین کارکرد مهم دارند که عبارتند از؛
کارکردهای روانشناختی: امامزادگان به مردم احساس آرامش و کاهش تنهایی میدهند. این موضوع در دنیای امروز که احساس تنهایی و خودکشی در برخی کشورها رو به افزایش است، اهمیت ویژهای دارد.
وی گفت: تقویت ولایت مداری کارکرد دیگر امامزادگان است. ارتباط مردم با امامزادگان به تقویت پیوند ولایی و ولایت اهل بیت کمک میکند. این ارتباط میتواند به معنای سنگینتر شدن موازین و معیارهای دینی باشد. مقابله با آسیبهای اجتماعی از دیگر کارکردهای امامزادگان است. امامزادگان به عنوان مراکزی برای کمک به افراد آسیبدیده، به ویژه معتادان و کسانی که در نتیجه فقر و گرسنگی دچار مشکلات اجتماعی شدهاند، عمل میکنند. امامزادگان با ارائه غذا و خدمات، به بهبود وضعیت سلامت جامعه کمک میکنند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی یاد آور شد: تقویت خانواده دیگر اثر امامزادگان است. امامزادگان معمولاً محل تجمع خانوادهها هستند و این امر به تقویت روابط خانوادگی کمک میکند. بحران خانواده یکی از مشکلات دنیای امروز است و زیارتهای خانوادگی میتواند به بهبود این وضعیت کمک کند. کارکردهای هنری نیز در امام زادگان وجود دارد. معماری امامزادگان به احیای معماری اسلامی ایران کمک کرده و نشاندهنده هنر و فرهنگ غنی این سرزمین است.
وی به اهمیت حضور مردم در زیارت امامزادگان و تأثیر آن بر تقویت عفاف و حجاب در جامعه اشاره کرد و از هیئتهایی که در این زمینه فعالیت میکنند، تشکر کرد.
همچنین در این مراسم از خادمین بقاع متبرکه در عرصه های مختلف فرهنگی، پژوهشگری، مبلغ، ساخت و ساز عمرانی و... تجلیل شد.
انتهای پیام
نظرات