به گزارش ایسنا به نقل از روابطعمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، محمد ابراهیم زارعی با تشریح فعالیتهای انجام شده برای شناساندن جایگاه خلیج فارس و معرفی ارزشهای میراث فرهنگی و قابلیتهای گردشگری آن در حوزههای باستانشناسی، حفاظت و مرمت، مردمشناسی، ابنیه و بافت، زبانشناسی، میراثطبیعی، هنرهای سنتی، ثبت آثار تاریخی و ... به برخی برنامههای پیش روی این پژوهشگاه در اشاره کرد.
رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با بیان اینکه امسال انجام پژوهشهای حوزه خلیج فارس، دریای مکران و دریای کاسپین در اولویت پژوهشکده باستانشناسی قرار دارد به بیان برخی از برنامههای پیش روی این حوزه همچون «بررسیهای فراگیر در کرانهها و جزایر دریای پارس»، «بررسی روشمند باستانشناسی سواحل و پسکرانههای مکران شامل استانهای هرمزگان و سیستان و بلوچستان» و «بررسی باستانشناسی قشم، کیش و هندُرابی» پرداخت.
این باستانشناس با بیان اینکه امسال بررسی باستانشناسی جزیره کیش انجام میشود، اظهارکرد: کاوشها در حریره با همکاری مناطق آزاد ادامه خواهد یافت. در زمینه ایجاد سایتموزه گردشگری و باستانشناسی زیرآب شهر حریره نیز اقداماتی صورت خواهد گرفت.
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری افزود: در بخش انتشارات، کتابهای «بررسیهای فراگیر باستانشناختی در کرانهها و جزایر دریای پارس و دریای مکران فصل نخست: بررسی شبکه ۳۹RN۳-۵ استان بوشهر - امیر حشمدار راوری، مدیر پروژه عباس مقدم»، «اطلس میراث فرهنگی جزایر ایرانی خلیجفارس- مرتضی حصاری»، «بررسیهای فراگیر باستانشناختی در کرانهها و جزایر دریای پارس و دریای مکران- محسن زینیوند، مدیر پروژه عباس مقدم» و «مسجد جامع سیراف و کتیبه یادمانی آن به همراه سایر مساجد از قرن ۳ ق/۹ م تا قرن ۶ ق/۱۲ م دیوید وایت هاوس ترجمه علیرضا انیسی» به همت مرکز معرفی فرهنگی پژوهشگاه به چاپ رسیده است.
این استاد دانشگاه با اشاره به پژوهش بررسی بافتهای آثار تاریخی خلیج فارس، شهرهای کنگ، بندر لافت و بندر لنگه که در پژوهشکده ابنیه و بافتهای تاریخی-فرهنگی صورت گرفته است، گفت: امسال همزمان با روز ملی خلیج فارس، مرکز اسناد و کتابخانه پژوهشگاه با عرضه ۷۰ جلد کتاب از این مرکز در نمایشگاه روز ملی خلیج فارس که در سازمان جغرافیایی نیروی مسلح برگزار شد، شرکت کرد.
زارعی ادامه داد: امسال همزمان با روز ملی خلیج فارس به همت مرتضی رضوانفر، رئیس پایگاه پژوهشی ثبت آثار تاریخی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری پرونده «حماسه آزادسازی خلیج فارس» در جلسه شورای ملی ثبت میراث ناملموس که در شهر بوشهر برگزار شد به ثبت رسید و مدیران و کارشناسان چهار استان همجوار خلیج فارس در آخرین جلسه شورای ملی ثبت میراث ناملموس به اتفاق به ثبت این پرونده رأی دادند.
او با اشاره به انجام پروژههای ارزشمند مردمشناسی در حوزه خلیج فارس به تهیه کتابهای پژوهشی در قالب روایت با عنوان «ما همه از یک خاک هستیم» در دو عنوان داستان پهلوان قشقایی و داستان پهلوان بلوچ حمَل و رشادتهای آنان در مبارزه با استعمارگران پرتقالی اشاره کرد و افزود: در چهارچوب مطالعات مربوط به نوروزِ خلیجفارس، مجموعه مقالات نوروز از سوی پژوهشکده مردمشناسی در حال پیاده و آمادهسازی برای چاپ است.
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی، تهیه اطلس جامع گنبدهای نمکی خلیجفارس برای حفاظت و ثبت جهانی را از دیگر پروژههای در دست اقدام در این پژوهشگاه عنوان کرد که به همت پژوهشکده حفاظت و مرمت در حال انجام است و در ادامه گفت: طرح پژوهشی بررسی مراسم آیینی «زار» در مقام گونهای از موسیقی درمانی توسط طلایه رویایی و طراحی و اجرای فرش خلیجفارس در گروه پژوهشی هنرهای سنتی به انجام رسیده است.
زارعی گفت: نظر به اهمیت موضوع زبانهای درخطر ایران، از سال ۱۴۰۲ طرح پژوهشی جامعی با عنوان «بررسی وضعیت گونههای زبانی درخطر جزیرههای ایرانی خلیج فارس» در پژوهشکده زبانشناسی، کتیبهها و متون در حال اجرا است و مجری این طرح، رضا امینی با پایان بخش گستردهای از منطقه، در سال جاری پژوهش را بر استان بوشهر متمرکز کرده است.
انتهای پیام
نظرات