• یکشنبه / ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۳:۴۷
  • دسته‌بندی: فرهنگ حماسه
  • کد خبر: 1404021409820
  • خبرنگار : 71451

زنگ خطری برای تاریخ نگاری دفاع مقدس

زنگ خطری برای تاریخ نگاری دفاع مقدس

یکی از پیشکسوتان و نویسندگان دفاع مقدس گفت: دوستان پیشکسوت برای تاریخ نگاری تا وقتی که دیر نشده باید تلاش جدی کنند، چون هم از نظر فیزیکی و هم ذهنی بسیاری از این روایات شفاهی در حال از بین رفتن است.

به گزارش ایسنا، سردار «گلعلی بابایی» از پیشکسوتان دفاع مقدس و نویسنده این حوزه امروز (یکشنبه) در سیزدهمین جلسه اندیشه‌ورزی سازمان پیشکسوتان و رزمندگان دوران دفاع مقدس و مقاومت که با حضور سردار «علیرضا یعقوبیان» رئیس و اعضای هیات اندیشه‌ورزی این سازمان در تالار اروند موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار شد،بیان کرد: این عملیات در پس چند عملیات قبلی از تابستان ۶۰ با رفتن بنی‌صدر که مانع برادری ارتش و سپاه بود، انجام شد؛ بنی‌صدر باعث انشقاق نیروها بود و رفتن او اتحاد را ایجاد و اولین ثمره آن عملیات ثامن‌الائمه (ع) یا شکست حصر آبادان، سپس طریق‌القدس و آزادسازی بُستان و عملیات بزرگ فتح‌المبین در فروردین سال ۶۱ شد.

وی ادامه داد: نهم اردیبهشت عملیات «الی بیت‌المقدس» با عبور از کارون علی‌رغم تصور دشمن که ما از کرخه کور وارد خواهیم شد، شروع شد در حالی‌که از میان دشمن، کسی فکر نمی‌کرد کمتر از یک ماه بعد عملیات بزرگ فتح‌المبین و فرسودگی ناشی از هجوم بعثی‌ها پس از طریق‌القدس، ایران چنین عملیات بزرگی را شروع کند.

سردار بابایی با اشاره به مطالبه رهبر معظم انقلاب اسلامی در رابطه با تبیین ماجرای عملیات‌ها و اتفاقات دفاع مقدس، خاطرنشان کرد: کاری که ما در لشکر ۲۷ محمد رسول الله (ص) در کتاب «همپای صاعقه» و «ضربت متقابل» انجام دادیم، به مرجعیتی برای این لشکر تبدیل شد و وقتی نمونه این کارها درآمد و مورد اقبال عموم و خواص قرار گرفت متوجه شدیم که این صرف بیان یک اتفاق نظامی نیست. بلکه می‌توان عملیات‌های نظامی را به دل مردم و کف جامعه برد.

این پیشکسوت دفاع مقدس افزود: حضرت امام خامنه‌ای (مدظله‌العالی) این چند نمونه کار ما را به عنوان یک کار نمونه و مصداق برای دیگر یکان‌ها توصیه کردند، این کارنامه عملیاتی یکان‌ها واقعا یک امر واجب است، ایشان بارها و بارها فرمودند کتاب‌هایی مثل این دو کتاب نوشته شود تا بین مردم جا باز کنند.

بابایی ادامه داد: بعد از انتشار این کتاب‌ها ما مورد هجمه قرار گرفتیم و خیلی جاها گفتند که چرا ما را ندیدید، که تاکید کردیم ما قرار بود فقط نقش لشکر خودمان را ببینیم و در جاهایی که لشکر ما با دیگر یکان‌ها کار مشترکی داشت را هم اشاره کردیم، مثلا فرماندهان ارتش حضورا به بنده گفتند که روایت شما از نقش ارتش درست و دقیق در کتاب بیان شده است؛ یا گاهی، چون با برخی لشکرها و یکان‌ها هم مرز بودیم، عزیزانی توقع داشتند که اتفاقات رخ داده را تحلیل کنم، در حالی‌که خود آن یکان باید چرایی تصمیماتش را بیان کند تا روایت کامل شود.

وی تأکید کرد: دوستان پیشکسوت برای تاریخ نگاری تا وقتی که دیر نشده باید تلاش جدی کنند، چون هم از نظر فیزیکی و هم ذهنی بسیاری از این روایات شفاهی در حال از بین رفتن است؛ چراکه اگر ننویسیم کسان دیگر می‌نویسند. کسانی که آنطور که دوست دارند، مثلا شبهات قطعنامه، کربلای چهار و ادامه جنگ بعد از فتح خرمشهر از این دسته بودند که دیگران روایت کردند در حالی که اگر شرح دقیق زودتر بیان می‌شد، دیگر این شبهات محلی از اعراب پیدا نمی‌کرد لذا ما باید در تاریخ‌نگاری‌ها سوالات جوانان را به موقع پاسخ دهیم.

سردار بابایی در ادامه تبیین عملیات الی‌بیت‌المقدس گفت: این عملیات سخت‌ترین عملیات‌های ما بود، امروز صرفا فیلم‌های روز آخر عملیات را نشان می‌دهند، اما ۲۵ روز جنگ که هر روزش یک عملیات گسترده بزرگ بود چگونه باید برای مردم تبیین شود؟ مرحله اول عملیات یک روزه طراحی شد، اما اجرایش پنج روز طول کشید، دشمن با بهترین امکانات پاتک می‌کرد و بچه‌های ما در برابر پاتک سنگین لشکر ۱۰ زرهی صدام مقابله می‌کردند.

این پیشکسوت دفاع مقدس با اشاره به توصیه رهبر معظم انقلاب اسلامی که «بیان خاطرات خرد، برای تحلیل عملیات‌ها می‌تواند این مباحث را برای خواننده جذاب کند»، ادامه داد: بنظرم باید در طلیعه سالگرد عملیات الی‌بیت المقدس دنبال این باشیم که همه واحدهای مرتبط در این عملیات، تاریخ خود را آنچه که بود با زبان جذاب بنویسند تا برای تاریخ بماند.

وی در پایان اشاره به سخن حضرت امام (ره) که فرمودند «خرمشهر را خدا آزاد کرد» گفت: این کلام حضرت امام ثابت کرد که فاتح خرمشهر خود خداست و کسی نمی‌تواند مدعی باشد که او فاتح است و واقعا هم این امر فراتر از توانایی طبیعی ما بود و ما در این عملیات نقش خدا را دیدیم، البته ما واقعیت را ارائه می‌کنیم و تاریخ خودش قضاوت خواهد کرد. تحریف و کم فروشی نداشته باشیم عین واقعیت را بیان کنیم تاریخ اثبات کرده خود بهترین قاضی است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha