به گزارش ایسنا، حجتالاسلام مجیدی باباخانی -رئیس سازمان هیات و تشکلهای دینی کشور- عصر امروز دوشنبه(۱۵ اردیبهشت) در نشست انتخابات کانون مداحان که در محل سازمان هیات و تشکلهای دینی برگزار شد، با بیان اینکه جریان ستایشگری از فرصتهای مهم فرهنگی است، اظهار کرد: جریان ستایشگری از مهمترین جریانهای مردمی است که مردم به آن اعتماد دارند و در واقع مردم از فرصت هیاتهای مذهبی برای تامین نیازهای معنوی فرهنگی خود استفاده می کنند و هیات منشا اثر است. جریان مداحی کشور جریان زندهای است. در کشور حدود ۹۰ هزار مداح وجود دارد که فرصت بزرگی است و این مسئولیت بزرگی بر دوش متولیان جریان فرهنگی و سازمان تبلیغات و سازمان فرهنگ میگذارد که خدمت بزرگتر را به این جریان موثر داشته باشند.
رئیس سازمان هیات و تشکلهای دینی کشور تصریح کرد: یکی از اتفاقاتی که بیش از ۱۲ سال رقم خورده اینکه جریان صفنی را در حوزه مداحان تحت عنوان کانون مداحان کشور دنبال کردهایم و امروز در ششمین دوره انتخابات کانون مداحان کشور هستیم که در اکثر نقاط کشور و حدود ۴۰۰ شهرستان برگزار میشود. البته انتخابات شهر تهران به خاطر مقدمات بیشتری که نیاز دارد در فرصت مناسبی انجام خواهد شد.
حجتالاسلام باباخانی با ابراز امیداوری از برگزاری یک انتخابات سالم، یادآور شد: در دورههای قبل این انتخابات هم استقبال خوبی از جانب مداحان صورت گرفته است. آییننامه انتخابات تنظیم شده و تغییرات مختصری در آن لحاظ شده است که به پیرغلامان توجه ویژه شده است. در واقع سعی کردیم در انتخابات پیش رو هویت پیرغلامان، بزرگان و پیشکسوتان جریان مداحی دیده شود. جریان مداحی جریان پیشکسوتی است و جایگاه های مختلف شاگرد و استادی موضوع مهمی است. امروز ۹۰ هزار مداح نیاز به ساختار مناسب دارند. ما در روستاهای دور افتاده کشور هم مداحان موثری داریم که در طول سال به این پیشکسوتی مشغول هستند و عشق و جریان خادمی دستگاه امام حسین(ع) را بر عهده گرفتند.
رئیس سازمان هیات و تشکلهای دینی کشور در مورد روند انتخابات نیز خاطرنشان کرد: تا روز ۱۸ اردیبهشت ماه فرصت ثبتنام در انتخابات وجود دارد و روز ۲۱ اردیبهشت مجمع مداحان مستمر هر شهرستان تشکیل و به کاندیداهای موردنظر رای میدهند. روسای مداحان شهرستانها در مرکز استان گرد هم میآیند و سه نفر را به عنوان رئیس، نایب رئیس و دبیر استان انتخاب میکنند. شورای عالی ستایشگری هر استان از مداحان پیرغلامان و پیشکسوتان تشکیل شده است. در حال حاضر هم شورای عالی ستایشگری کشور آقایان سازگار، منصور ارضی، علی انسانی، ولی الله کلامی، ماشاالله عابدی، صادق آهنگران و محسن طاهری هستند و احمد واعظی به عنوان رئیس کانون مداحان در جلسات شورای عالی شرکت دارند. این شورا بزرگانی هستند که اکثر مداحان شاخص کشور آنها را به عنوان بزرگتر قبول دارند که نظارت بر جریان ستایشگری کشور به کمک این افراد رقم میخورد. البته شورای مداحان بانوان را مستقل کردهایم و انتخابات آنان نیز از سال گذشته آغاز شده و از سراسر کشور انجام میشود. خانمها در بین آقایان دیده نمیشدند و اساسا نمیتوانستند نمایندگی بخش بانوان را داشته باشند، این تفکیک باعث شد مجموعه شورای مداحان بانوان هم چابکتر شده و اتفاقات خوبی رقم خورده است. بیش از ۱۰ هزار مداح بانوان شناسایی شدند و انتخابات آنان برگزار شده است. این استقلال باعث شده که فضای بانشاط تر و جدی تری را نسبت به بانوان داشته باشیم.
رئیس سازمان هیات و تشکلهای دینی کشور خاطرنشان کرد: از ۹۰ هزار مداح در سطح کشور کمتر از یک درصد حاشیه دارند و بیشتر مداحان مطرح کشور سبک زندگی ساده زیست دارند. برای مثال آقای منصور ارضی سالها در محله نازی آباد در یک خانه بسیار کوچک ساکن است و هنوز با یک تاکسی رفت و آمد میکند. آقایان آصفی، سازگار و ... نیز زندگی بسیار سادهای دارند. بسیاری از مداحان زندگی روشن و واضحی دارند. ممکن است برخی حاشیهها با دروغپردازی ایجاد شود اما عمده ۹۰ هزار مداح در کشور زندگی روشنی دارند و نوع مواجه آنان با مردم قابل احترام است. شاید درصد کوچکی حاشیه داشته باشند. بنابراین توجه به سلوک مداحان بسیار مهم است که نیاز به آموزش دارد.
حجتالاسلام باباخانی در ادامه در مورد مبالغ صله برخی مداحان یادآور شد: ۱۵۰ مداح شاخص داریم که درصد کمی از آنان نرخهای عجیب و غریب برای مجالس خود تعیین میکنند. فرهنگسازی در این زمینه بسیار مهم و تنها راهی است که میتوانیم برای این قشر جا بیاندازیم که مداح با امام حسین(ع) معامله می کند. مداحی در میان بسیاری از مداحان کشور شغل نیست. ما باید کسی که کار درست میکند را روی دست بگیریم و فضای غلط را تقبیح کنیم. این احتیاج به کار هنری و رسانهای جذاب دارد.
از ممنوع المنبر شدن تا جلوگیری از ترویج خرافات در هیاتها
در بخش دیگری از این نشست حسین هوشیار -مسئول مرکز ستایشگری سازمان هیأت و تشکل های دینی کشور- با اشاره به برگزاری انتخابات ششمین دوره کانون مداحان اظهار کرد: در نزدیک به ۴۰۰ شهرستان تمهیدات انجام شده و مداحان مستمر شناسایی شدهاند تا بتوانند در روند رای گیری شرکت کنند و از بین آنها کاندیداها مشغول ثبتنام هستند. نکته مهمی که لازم است به آن اشاره شود این است که همه ما میدانیم که امروز در کشور ما مهمترین تشکل مردم نهاد و اثرگذارترین آن هیأت است. این را دوست و دشمن به آن اذعان دارند. ریشههای این تشکل ها در مذهب و باورهای اعتقادی ما وجود دارد و می طلبد با ورود حاکمیتی و پیشبینی تشکیلاتی جلوی آسیبها را گرفت و آن را هدایت کرد. فلسفه کانون مداحان در واقع پاسخگویی به نیاز جامعه مذهبی کشور و هدایت و تسهیل امور در امر پیشبرد هیاتهای مذهبی است. مهمترین دلیل و هدف ما از تشکیل کانون مداحان در فضای مذهبی کشور این است که بتوانیم به وسیله این کانون رصد بهتر داشته و امور را تسهیل کنیم و پاسخگوی نیاز جامعه مذهبی و هیاتهای مذهبی کشور باشیم.
وی یادآور شد: با بهرهمندی از تجارب پنج دوره امیدواریم شاهد پویایی بیشتر و اثرگذاری کانون مداحان در فرآیند و مکانیزم هیاتهای مذهبی و جامعه مذهبی کشور باشیم. سازمان هیات و تشکل های دینی تصیم قاطع بر این دارد که نقش حاکمیتی خود را در حوزه ستایشگری ایفا کند. هیات رزمندگان اسلام، بسیج مداحان، خانه ایمانی مشهد با ما ارتباط مستقیم دارد و نخ تسبیح سازمان تبلیغات اسلامی با محوریت سازمان هیات و تشکل های دینی است.
مسئول مرکز ستایشگری سازمان هیأت و تشکل های دینی کشور ابراز کرد: یک نظارت عالی و دستگاه نظارتی بر بحث ستایشگری جایش خالی بود. گاهی به صورت فصلی و سلیقه ای کارهایی را انجام میداد اما یک سیستم نظارتی نسبت به ستایشگران اهلبیت(ع) مطرح نبود. برای اولین بار این کمیته به صورت رسمی تشکیل شده و ضمانت قانونی داشته است. آییننامه انضباطی ما تدوین نهایی شده و به زودی اجرایی می شود. از این پس به عنوان دستگاه عالی نظارت نسبت به آسیب هایی که ممکن است رخ دهد در شیوه های خواندن و عدم اهتمام به میراثی که از گذشتگان به ما رسیده و هر آنچه که نیاز به حوزه ستایشگری است و نیاز به حفظ و نگهداری دارد در این کمیته موضوعات بررسی میشود. معتقدیم با پیشگیری و آموزش درست میتوانیم از انحراف نوجوانان توسط دشمنان جلوگیری کنیم. این انحرافات با نقشه های قبلی رخ میدهد و لطمات زیادی به حوزه مذهبی وارد کرده است. هیات جای معرفتافزایی است و انسان در آنجا روح خود را پالایش میدهد اما متاسفانه در برخی هیاتها خرافات و مساول دیگری ترویج داده میشود.
وی ادامه داد: تا به امروز ۲۴ تخلف را احصا کردهایم که با محوریت تذکر و امر به معروف همراه بوده و اگر مجبور شویم و تخلف استمرار داشته باشد به مراجع قضایی و ممنوع المنبر شدن رخ میدهد. ما این نوید را به دلسوزان و دغدغه مندان عرصه ستایشگری می دهیم که بتوانیم جلوی آسیبها را بگیریم. حفظ سنتها و میراث معنوی گذشتگان یکی از رسالت های ماست. با نگاه به حفظ سنت ها با نوآوری ها هم موافق هستیم اما با هر گونه انحراف مقابله خواهیم کرد.
شرط سنی برای حضور در ششمین دوره انتخابات کانون مداحان
در بخش پایانی این نشست شیخی -قائم مقام مرکز ستایشگری سازمان هیات- در مورد ششمین دوره انتخابات کانون مداحان گفت: به خاطر برنامه هایی که سازمان هیات و تشکل های دینی در پیش دارد کانونها لازم است فعال تر از گذشته در میدان باشند و کارهای ساماندهی را بتوانیم خیلی فعالتر پیرو منویات رهبر معظم انقلاب در باب جهاد تبیین عمل کنیم. تغییراتی که در آییننامه انتخابات رخ داده تلاشی بوده که بتواند یک مجموعه فعال جوان را ارائه دهد و از طرف پیشکسوتان، پیرغلامان و صاحب منصبان این عرصه در جایگاه واقعی خود بیش از گذشته قرار بگیرد. ازجمله تغییرات در فصل دوم این آیین نامه بحث سن و سال داوطلبان است که برای انتخابات کانونها کاندید می شوند. از ۲۵ تا ۶۰ سال سنی که درنظر گرفته شده است. در فصل اول در هر شهرستان مداحان مستمر تشخیص داده شده اند و در هر شهرستان حتی اگر قابلیت جمعیتی داشته باشد شورای عالی ستایشگری تشکیل می شود و پیرغلامان در شورای ستایشگری تشخیص مصلحت می بینند و راهکار ارائه می دهند. مداحان مستمر و موثر توسط خود کانون ها تشخیص داده می شوند که در جامعه اثرگذار هستند و در انتخابات صاحب نظر و صاحب رأی هستند.
انتهای پیام
نظرات