به گزارش ایسنا، امروز ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ خورشیدی به اهم مناسبتها و اتفاقات تاریخی این روز میپردازیم.
مشارکت اروپا با آمریکا در تحریم اقتصادی ایران- ۱۳۵۹
در پی هجوم دانشجویان پیرو خط امام به سفارت آمریکا در ایران و تسخیر ۴۴۰ روزه آن از یک سو و شکست طرح تحریم اقتصادی ایران از طریق سازمان ملل به دلیل وتوی یکی از اعضای شورای امنیت از سوی دیگر، برخی کشورهای اروپایی تصمیم گرفتند از امضای قراردادهای اقتصادی جدید با جمهوری اسلامی خودداری کنند تا بدین شیوه ایران را تحت فشار قرار دهند.
تصمیم مشترک کشورهای اروپایی در حمایت از آمریکا و همراهی برای محکوم کردن گروگانگیری دیپلماتهای این کشور در ایران انجام شد و جنبه سمبولیک داشت.
با پایان مهلت آمریکا به ایران برای آزادسازی گروگانها و بینتیجه بودن آن، کشورهای اروپایی به طور رسمی در جبهه آمریکا قرار گرفتند و جمهوری اسلامی ایران را رسما تحریم اقتصادی کردند.
این اتفاق در حالی افتاد که در اعلامیه مشترک کنفرانس ۹ کشور اروپایی تنها هدف از این اقدام، تسریع در آزادی گروگانها عنوان شد اما با گسترش دامنه تحریمها، تحریمها بر اقتصاد داخلی اتحادیه اروپا هم تاثیرات منفی گذاشت. اقتصاد داخلی آنان را دچار رکود و تورم کرد.
آمریکا و کشورهای بازار مشترک اروپا طی دوران ۸ ساله دفاع مقدس ایران را در تنگنا قرار داده و از معامله مستقیم با ما خودداری کردند حتی در مواردی از فروش و ارسال داروهای مورد نیاز به ایران امتناع ورزیدند.
همپیمانان اروپایی آمریکا پیشرفتهترین تجهیزات نظامی و خطرناکترین سموم شیمیایی را در جنگ ۸ ساله در اختیار رژیم بعث عراق قرار دادند و این رژیم را در استمرار تجاوز به خاک ایران، ترغیب کردند.
در تقویم شمسی مناسبتهای دیگری چون اعدام دکتر حشمت از یاران میرزا کوچک خان جنگلی به دستور تیمور تاش حاکم گیلان در سال ۱۲۹۸، اعلام انتخاب سردارسپه به عنوان رییسالوزرا توسط مجلس شورای ملی به احمد شاه قاجار در سا ل۱۳۰۳، بازگشت محمدرضا پهلوی از سویس به ایران پس از ۵ سال تحصیل در سال ۱۳۱۵، واگذاری املاک پهلوی به درخواست محمد مصدق نخستوزیر وقتِ پهلوی و تایید محمدرضا شاه به دولت در قبال پرداخت ۶۰ میلیون ریال مالیات در سال ۱۳۳۲، صدور رای دادگاه تجدیدنظر نظامی علیه محمد مصدق نخستوزیر معزول و سرتیپ تقی ریاحی در واقعه کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ در سال ۱۳۳۳، انتصاب علیقلی اردلان به سمت سفیر کبیر ایران در امریکا در سال ۱۳۳۸، تصویب قانون بیمههای اجتماعی کارگران در مجلس شورای ملی در سال ۱۳۳۹، سیل شدید در استان های خوزستان، خراسان و اصفهان در سال ۱۳۴۲، ارائه گزارش نمایندگان سازمان ملل درباره استقلال بحرین از ایران پس از ۱۲ روز همهپرسی در این کشور در سال ۱۳۴۹، اعلام قیمت هر کیلو طلا در ایران به نرخ ۱۴ هزار و ۶۰۰ تومان در سال ۱۳۵۱، بازدید نمایندگان صلیب سرخ جهانی از زندان قصر تهران در سال ۱۳۵۶ ثبت است.
رویدادهای مهم این روز در تقویم قمری شامل تولد ابن جوزی فقیه و واعظ شهیر مسلمان در بغداد در سال ۵۰۸، درگذشت اوحدالدین انوری ابیوردی شاعر، ادیب و فیلسوف ایرانی در سال ۵۸۱، ارتحال فقیه متکلم میرزا محمد استرآبادی در سال ۱۰۲۸ و رحلت عالم بزرگوار آیت اله آقا محمد فرزند آخوند خراسانی در سال ۱۳۵۶ است.
رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی
رای شورای امنیت به استقلال بحرین- ۱۹۷۰
کشور امیرنشین بحرین با ۶۹۴ کیلومتر مربع وسعت در جنوب غربی آسیا، به صورت جزایری در جنوب خلیج فارس واقع شده و فاصله کمی تا سواحل قطر و عربستان سعودی دارد. سرزمین بحرین چندین بار بین دولتهای بزرگ دست به دست شده و تحت نظر حکومتهای ساسانیان، پرتغال، صفویان و نیز امرای محلی بود.
در سال ۱۸۲۰ حاکم وقت بحرین پیمانی با دولت انگلیس منعقد کرد که سرانجام بحرین در ۱۹۱۴ به کلی تحت الحمایه انگلستان شد. از آن زمان دولت (شاهنشاهی) ایران همواره بر حاکمیت انگلستان بر بحرین اعتراض داشته و آن را جزء لاینفک خاک ایران برشمرد.
سرانجام ایران در سال ۱۹۷۱ با مراجعه به آرای عمومی نظارت سازمان ملل را پذیرفت و «بحرین» از ایران منفک شد و به عنوان کشوری جدید به عضویت سازمان ملل درآمد.
در تقویم میلادی مناسبتهای دیگری چون مرگ ژان دو لابْرویِر عالم علم اخلاق و نویسنده فرانسوی در سال ۱۶۴۵، تولد خانم اِتِل لیلیان وینیچ نویسنده معروف انگلیسی در سال ۱۸۶۴، تشکیل کشور لوکزامبورگ در اروپای غربی در سال ۱۸۶۷، تولد سالوادور دالی نقاش معروف و معاصر اسپانیایی در سال ۱۹۰۴، تأسیس آکادمی هنرهای علوم سینمایی اسکار در سال ۱۹۲۷، افتتاح اولین فرستنده تلویزیونی جهان در برلین در سال ۱۹۳۵، نبرد نیروهای فرانسه و انگلستان با آلمان در جریان جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۴۰ و پرتاب ماهواره بدون سرنشین کاسموس ۱۱۸ به فضا توسط شوروی در سال ۱۹۶۶ ثبت است.
انتهای پیام
نظرات