به گزارش ایسنا، تهران شاید هیچگاه وقوع حادثهای با وسعت حادثه بندرعباس را تجربه نکند، اما با توجه به وجود مراکز صنعتی، انبارها و بازار بزرگ تهران، حوادث مشابه دور از ذهن نیست، نکته مهم آمادگی پایتخت در برابر بحران با وجود زیرساختها و امکانات موجود برای مواجهه با حوادثی مانند آتشسوزیهای گسترده است.
حال باید دید که با وجود امکانات و تجهیزات و به دلیل حوادث کوچک و بزرگی که در دل پایتخت رخ میدهد آیا باید انتظار چنین حوادث بزرگی همچون بندرشهید رجایی را در تهران کشید یا اینکه با مدیریت بحران، تجهیزات پیشرفته، ایمنسازی و هزاران برنامه درست مانع از چنین حوادثی خواهیم شد.
علی شمسی پور، رییس مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران درباره مطالعات و پژوهشهای صورتگرفته در این حوزه گفت: یکی از پژوهشهای ما در مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران «جانمایی مخازن آبرسانی اضطراری اطفای آتشسوزیهای بعد از زلزله در شهر تهران» است.
وی افزود: در این پژوهش پهنهبندی نیاز آب اضطراری آتشنشانی در سطح شهر تهران با توجه به نقشه خطر آتشسوزی، ظرفیتهای آبی و محلهای امکان تامین آب، منابع آب شناسایی شده توسط سازمان آتشنشانی برای اطفای حریق، مخازن اصلی تأمین آب شرب، بهرهبرداری از آب دریاچه خلیجفارس توسط سازمان آتشنشانی و نیاز آبی سازمان آتشنشانی و منابع موجود آب اضطراری در محلات تحت تاثیر آتشسوزیهای پس از زلزله مورد مطالعه قرار گرفته و بررسی شده است.
شمسی پور افزود: همچنین در این پژوهش فاصله از منابع آب موجود قابلاتکا برای اطفای حریق، فاصله تا مسیرهای ویژه اضطراری، فاصله تا مسیرهای اصلی، فاصله تا ایستگاههای آتشنشانی و تجهیزات و زیرساختهای لازم سازمان آتشنشانی برای بهرهمندی از منابع و پاسخگویی به نیازها مشخص شده است.
رئیس مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران با اشاره به گزارشی با عنوان شناسایی مسائل و مشکلات ایمنی بازار تاریخی تجریش و ارائه برنامه عملیاتی گفت: در این گزارش به کاربری و فعالیتهای اصلی بازار تجریش، محل تجمع و ساعات اوج حضور مردم، تحلیل واحدهای تجاری حساس از نظر ایمنی بازار، تحلیل یکپارچه وضعیت ایمنی آسیبپذیری بازار تجریش، مدلسازی آسیبپذیری بازار تجریش در شرایط حریق، ارائه نقشه فضاها و مسیرهای تخلیه اضطراری اشاره شده است.
وی در ادامه به سه پژوهش دیگر در این حوزه اشاره کرد و گفت: مروری بر راهبردهای ارتقای ایمنی ساختمانهای شهر تهران در برابر آتشسوزی با تاکید بر حادثه پلاسکو، آتشسوزی در تونل و امدادرسانی در ساختمانهای بلندمرتبه با تاکید بر آتشسوزی از دیگر پژوهشهایی است که با محوریت آتشسوزی در مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران انجام شده است.
شمسیپور با اشاره به تدوین برنامه «آمادگی و پاسخ در شرایط اضطراری برای حوادث شیمیایی در شهر تهران» گفت: یکی از پژوهشهای مهم مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران مربوط به بازار بزرگ پایتخت است.
به گفته وی، در این پژوهش که با عنوان «عوامل بحرانزا در ایمنی بازار تهران و راهبردها و سیاستهای رفع آن» صورتگرفته، به موضوعات مهمی همچون تجارب داخلی و جهانی در رفع عوامل بحرانزا در بازارها، تجربه بازار اصفهان، تجربه بازار قزوین و تجربه پنج بازار جهانی همچون بازار بزرگ استانبول، مرکز تجاری ملبورن، مرکز تجاری دارالسلام (تانزانیا)، مرکز تجاری هنگکنگ و بازار حمیدیه دمشق اشاره شده است.
رئیس مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران تأکید کرد: همچنین در این پژوهش، فعالیتهای بازار تهران مورد بررسی و طبقهبندی قرار گرفته و انواع تهدیدات ممکن شناسایی شده است، همچنین با استفاده از روش نمودار «استخوان ماهی»، حوادث تجزیه و تحلیل شده و خطوط راهنما، راهبردها و سیاستهای رفع بحران در بازار تهران ارائه شده است.
شمسیپور اظهار کرد: کاربردهای یادگیری ماشین در زمینه مهندسی حریق، نقش و کاربرد هوش مصنوعی در مدیریت بحران، اولویتبندی عوامل موثر بر مدیریت بحران شهری در برابر بلایای طبیعی و ارائه راهکار مناسب، طراحی سازوکار ایجاد تیم واکنش سریع بازتوانی، کاربست الزامات پایه عملکردی در تخلیه اضطراری ساختمانها، تامین آب در شرایط اضطراری برای شهر تهران و ارتقای تابآوری پایگاههای مدیریت بحران شهر تهران در مقابل پدیدههای طبیعی و انسانساخت از دیگر پژوهشهای صورتگرفته در این حوزه است.
بر اساس گزارش سایت شهر، وی یادآور شد: هدف مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران از انجام این پژوهشها، تعمیق هرچه بیشتر اهمیت پرداختن به موضوع آتشسوزی در شهر تهران است، مدیران تصمیمگیر در حوزه ایمنی شهری در مرحله نخست و سپس نیروهای امدادی در مرحله بعدی میتوانند با مطالعه این پژوهشها نگاه بهتری نسبت به موضوع پیدا کنند تا بر اساس آن تصمیمهای جامعتری در حوزه برنامهریزی و اجرا گرفته شود.
انتهای پیام
نظرات