به گزارش ایسنا، رژیم فستینگ(Fasting) یا روزهداری متناوب نه تنها یک ابزار مفید برای کاهش وزن است، بلکه نشان داده است که مستقل از کاهش وزن، فواید زیادی برای سلامت متابولیک ما دارد. با این حال، بسیاری از مردم ممکن است روزهداری متناوب را یک چالش بدانند، به خصوص اگر از نسخه 5:2 این رژیم غذایی پیروی کنند که در آن کالری در دو روز در هفته به شدت محدود میشود.
اکنون یک مطالعه جدید نشان میدهد که برای دریافت مزایای متابولیک روزهداری متناوب، نیازی به محدود کردن شدید کالری خود ندارید و تنها محدود کردن تعداد کربوهیدراتهایی که دو بار در هفته میخورید، میتواند برای بهبود سلامت متابولیک شما کافی باشد.
به نقل از اسای، به نظر میرسد روزهداری متناوب برای سلامتی بسیار مفید است، زیرا روشی است که متابولیسم(سوخت و ساز) ما را تغییر میدهد.
پس از صرف غذا، بدن ما وارد حالت پس از تناول غذا میشود. در حالی که در این حالت، سوخت و ساز ما سلولهای ما را به استفاده از کربوهیدراتها برای کسب فوری انرژی سوق میدهد، برخی از این کربوهیدراتها و همچنین چربیها برای استفاده بعدی ذخیره میشوند.
پس از چند ساعت بدون غذا ماندن بدن و در حالت پس از جذب، متابولیسم ما به استفاده از برخی از ذخایر چربی برای انرژی تغییر میکند.
در این راستا، روزهداری متناوب، تعادل بهتری را بین منابعی که برای انرژی استفاده میکند، تضمین میکند. این رژیم منجر به بهبود انعطافپذیری متابولیک میشود که با سلامت بیشتر قلب و عروق مرتبط است.
به عبارت دیگر، این به معنای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی، مقاومت به انسولین و دیابت نوع 2 است.
آدام کالینز(Adam Collins)، دانشیار تغذیه از دانشگاه ساری(Surrey) و نویسنده این پژوهش میگوید: من و همکارانم قبلاً مطالعهای را برای نشان دادن اثرات فستینگ بر بدن انجام دادیم و مشاهده کردیم که پس از یک روز کامل ناشتا ماندن یا محدودیت شدید کالری (خوردن تنها 25 درصد از کالری مورد نیاز روزانه هر فرد)، بدن در پاکسازی و سوزاندن چربی حاصل از خوردن یک صبحانه انگلیسی کامل در روز بعد بهتر عمل کرد.
در واقع روزهداری بدن را از استفاده از کربوهیدراتها به استفاده از چربی تغییر حالت میدهد که این اثر هم در مدت ناشتا ماندن و هم در روز بعد ادامه دارد.
کالینز میگوید تحقیقات ما همچنین اثرات روزهداری متناوب را با رژیم غذایی متناسب با کالری یا کالری محدود مقایسه کرده است.
به گفته وی، هر دو گروه، این رژیم را تا زمانی که 5 درصد از وزن بدن خود را از دست دادند، دنبال کردند و با وجود اینکه هر دو گروه، 5 درصد از وزن بدن خود را به صورت یکسان و به یک میزان از دست دادند، گروه روزهداری متناوب بهبود بیشتری در مدیریت متابولیک خود داشتند که مشابه با آنچه در آزمایش قبلی دیدیم، بود.
سایر محققانی که اثرات نوع 5:2 رژیم فستینگ متناوب را با یک رژیم غذایی متناسب با کالری و کالری محدود مقایسه کردهاند نیز دریافتهاند که روزهداری برای سلامت متابولیک مفید است.
مزایای سلامت متابولیک
دقیقا چرا روزهداری متناوب برای سلامت متابولیک بسیار مفید است؟ این سوالی است که محققان در جدیدترین مطالعه خود به دنبال پاسخ به آن بودند.
برای افرادی که از رژیم روزهداری متناوب 5:2 پیروی میکنند، روزهای روزهداری، طبیعتاً کالری بسیار کمی دارند که از چند صد کالری در روز تجاوز نمیکند. از آنجایی که افراد در روزهای روزهداری کالری بسیار کمی مصرف میکنند، به این معنی است که آنها کربوهیدراتهای بسیار کمی دریافت میکنند.
با توجه به اینکه وضعیت پس از صرف غذا توسط در دسترس بودن کربوهیدراتها کنترل میشود، این پرسش ایجاد میشود که آیا محدودیت کالری است که باعث ایجاد اثر متابولیک هنگام روزهداری متناوب میشود یا محدودیت کربوهیدرات چنین کاری میکند؟
کالینز میگوید ما 12 شرکت کننده دارای اضافه وزن و چاق را انتخاب کردیم. به شرکت کنندگان ابتدا یک روز رژیم غذایی بسیار کمکربوهیدرات داده شد. یک روز دیگر، به آنها یک رژیم غذایی با محدودیت شدید کالری (حدود ۷۵ درصد کالری کمتر از آنچه معمولاً میخوردند) داده شد.
بعد از هر روز روزهداری به آنها یک وعده غذایی پرچرب و دارای قند بالا (مشابه با صبحانه انگلیسی) میدادیم تا ببینیم بدنشان چقدر راحت چربی میسوزاند.
چیزی که ما دریافتیم این بود که تغییر به سمت چربیسوزی و بهبود مدیریت چربی در وعده غذایی پُرکالری، چه در روش محدودیت کالری سنتی و چه در روش رژیم کمکربوهیدرات، یکسان بود.
به عبارت دیگر، محدود کردن کربوهیدراتها میتواند اثرات متابولیکی مطلوبی مانند روزهداری ایجاد کند.
اکنون مهم است که مطالعات بیشتری با استفاده از گروه بزرگتری از شرکت کنندگان برای تأیید این یافتهها انجام شود.
چنین یافتههایی میتواند به محققان کمک کند تا برخی از مشکلات عملی را که با روزهداری متناوب و رژیمهای سنتی کمکربوهیدرات با آن مواجه هستیم، برطرف کنند.
برای رژیمهای روزهداری متناوب، محدودیت شدید کالری در روزهای روزهداری میتواند خطر کمبودهای تغذیهای را در صورت عدم دقت افزایش دهد همچنین به طور مشابه میتواند محرکی برای اختلال در غذا خوردن باشد.
محدودیت شدید کربوهیدرات همچنین میتواند برای رعایت طولانیمدت، چالش برانگیز باشد و ممکن است منجر به ترس ناسالم بودن کربوهیدراتها شود.
محدودیت دیگر روزهداری متناوب و محدودیت مداوم کربوهیدرات این است که کاهش وزن یک نتیجه محتمل است. از این رو این رویکردها برای کسانی که نیاز به بهبود سلامت خود بدون کاهش وزن دارند یا کسانی که به دنبال حفظ وزن خود هستند، به طور کلی مفید نیستند.
محققان میگویند ما اکنون در حال آزمایش امکانسنجی یک رژیم محدودکننده کربوهیدرات متناوب یا رژیم کمکربوهیدرات 5:2 هستیم. بنابراین به جای محدود کردن کالری طی دو روز در هفته، مقدار کربوهیدراتهایی که دو بار در هفته مصرف میشود، محدود میشود.
اگر ثابت شود که این روش مفید است، فواید روزهداری یا فستینگ را بدون محدود کردن کالری در روزهای روزهداری ارائه میدهد.
انتهای پیام
نظرات