به گزارش ایسنا، صبح امروز (دوشنبه) مراسم آغاز به کار فرآیند رتبهبندی و سنجش ظرفیتها و توانمندیهای صنایع کوچک و متوسط کشور با عنوان SME۱۰۰، با امضای سند همکاری مشترک میان رضا انصاری (مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران و معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت) و اصغر مصاحب (مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی)، در محل سازمان مدیریت صنعتی برگزار و این فرآیند بهطور رسمی آغاز شد.
طبق آنچه که تاکید شده است، این اقدام با هدف توانمندسازی بنگاههای تولیدی کوچک و متوسط، ایجاد شفافیت اطلاعاتی و ترسیم تصویری روشنتر از وضعیت این واحدها برای سرمایهگذاران کلان و خرد، برنامهریزی شده است. رتبهبندی SME۱۰۰ الگویی بومیشده از مدلهای بینالمللی مانند Fortune ۵۰۰ است که بهمنظور شناسایی و معرفی بنگاههای برتر از منظر توسعه، نوآوری و بهرهوری طراحی شده است.
از ایده تا اجرا؛ جزئیات طراحی مدل رتبهبندی SME۱۰۰ از زبان مدیر مرکز رتبهبندی شرکتهای برتر
در ابتدای این مراسم، بهنام فیضآبادی-مدیر مرکز رتبهبندی شرکتهای برتر- ضمن اشاره به روند طراحی و اجرای این مدل، توضیح داد: حدوداً اواخر سال گذشته بود که بر اساس ایدهای اولیه، کارگروهی مشترک با همکاری سازمان صنایع کوچک تشکیل دادیم. در ابتدا، مدل ارزیابی را با تکیه بر مطالعات تطبیقی از مدلهای مشابه در کشورهایی مانند امارات، قطر و هند طراحی کردیم. جالب اینکه در هند نیز مدلی با عنوان S۱۰۰ اجرا میشود که شباهتهایی با طرح ما دارد.
وی افزود: مطالعات تطبیقی در فروردینماه به پایان رسید و از هفته سوم همان ماه جلسات کارگروه دوباره از سر گرفته شد. در این جلسات، ۱۴ شاخص اصلی به همراه وزندهیهای مربوط به آنها نهایی شدند. در ادامه، مدل طراحی شد و تمامی مستندات، کتابچههای راهنما و منوالهای اجرایی آمادهسازی شد.
فیضآبادی در رابطه آمادهسازی بستر دیجیتال اجرای طرح نیز گفت: پس از نهایی شدن مدل، تیم طراحی سامانه با همکاری همکاران واحد IT وارد عمل شد. برای تسهیل کار برنامهنویسان، یک کتابچه راهنمای طراحی سامانه آماده کردیم که در آن تمام شاخصها، وزنها و سطوح ارزیابی توضیح داده شده بود. خوشبختانه چند روز پیش با همراهی تیم فنی موفق شدیم سامانه را بهصورت کامل آماده بهرهبرداری کنیم.
مدیر مرکز رتبهبندی شرکتهای برتر آبادی با بیان اینکه فرآیند کلی کار اینگونه خواهد بود که از اول خرداد، با همکاری معاونت صنایع کوچک، فراخوانی سراسری برای شرکتهای متقاضی در ۳۱ استان کشور ارسال خواهد شد، گفت: در این فراخوان، فرآیند شرکت در رتبهبندی بهطور کامل توضیح داده شده است. شرکتها پس از ثبتنام و بارگذاری اطلاعات خود در سامانه، وارد مرحله ارزیابی خواهند شد.
وی همچنین درباره نقش ارزیابها در این فرآیند تشریح کرد: برای ارزیابیها، نیازمند شبکهای از ارزیابها در استانها هستیم. در همین راستا، کتابچههای راهنمای ویژه ارزیابان نیز آماده شده است. پس از بارگذاری اطلاعات شرکتها، ارزیابها که توسط دبیرخانه متشکل از نمایندگان سازمان صنایع کوچک و سازمان مدیریت صنعتی انتخاب میشوند، ابتدا یک مطالعه اولیه دسکتاپ انجام میدهند و سپس در بازدید میدانی، اطلاعات ادعاشده توسط شرکتها را صحتسنجی میکنند.
مدیر مرکز رتبهبندی شرکتهای برتر با بیان اینکه رتبهبندیها بهصورت آنلاین و از طریق سامانه انجام خواهد شد، ابراز امیدواری کرد که بتوانیم در تاریخ ۲۱ مرداد سال جاری، ۱۰ شرکت برتر در بخش صنایع کوچک، ۱۰ شرکت در بخش صنایع متوسط و همچنین شرکتهای سرآمد در هر یک از شاخصها را به جامعه معرفی کنیم. هدف ما این است که این فرآیند را در سالهای آینده نیز ادامه دهیم.
فیضآبادی در پایان خاطرنشان کرد: ما در طراحی مدل، انتخاب شاخصها و اجرای این همایش از دانش رسوبشده مرکز رتبهبندی سازمان مدیریت صنعتی بهرهمند شدهایم و از حمایتهای این سازمان سپاسگزار هستیم.
SME۱۰۰ آغاز مسیری ماندگار برای دیدهشدن صنایع کوچک و متوسط در اقتصاد ایران
اصغر مصاحب-مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی- نیز در ادامه این مراسم ضمن اشاره به تجربه این سازمان در اجرای طرحهای مشابه، گفت: محورهای ارزیابی شامل توانمندسازی منابع انسانی، ضریب نفوذ فناوری، اقدامات نوآورانه و سایر شاخصهای توسعهای است که امروزه برای موفقیت بنگاههای کوچک و متوسط حیاتی هستند.
وی ادامه داد: هدف ما از این ارزیابی، ریلگذاری ذهنی و عملی برای مدیران این واحدهاست تا با شناخت شاخصهای توسعهمحور، مسیر رشد بنگاه خود را همسو با ارزشهای روز دنیا ترسیم کنند.
این مقام صنعتی، تصریح کرد: واقعیت این است که سهم صنایع متوسط در کشور، سهم خیلی پررنگی است؛ اما علیرغم این پررنگی، کمتر دیده شدهاند. ما در عرصه رتبهبندی یا هر رویداد دیگری در سطح کشور اگر دقت کنیم، بیشتر به صنایع بزرگ توجه شده است، چه در قالب صنایع پیشران یا هر عنوان دیگری. این در حالی است که بیش از ۹۰ درصد از صنعت کشورمان را صنایع کوچک و متوسط تشکیل میدهند. بنابراین میطلبید که توجه ویژهای به این موضوع شود.
مصاحب با بیان اینکه این رتبهبندی میتواند مبنای ساماندهی حمایتها و ایجاد ارتباط ساختاری میان صنایع کوچک و بزرگ باشد، خاطرنشان کرد: صنایع بزرگ ما اگر به عنوان صنایع پیشران مد نظر قرار بگیرند، میتوانند در زنجیره خود از صنایع کوچک و متوسط بهرهمند شوند. بطور مثال بسیاری از صنایع بزرگ برای تهیه قطعات، Vendor List دارند. ما در برخی رشتهصنعتها مانند نفت و گاز یا صنایع ریلی، صنایع کوچک و متوسط متعددی داریم که دیده نمیشوند. اما اگر در جایگاهی قرار بگیرند که بهعنوان رتبههای برتر معرفی شوند، این صلاحیت برای همکاری با صنایع بزرگ هم میتواند ایجاد اعتبار کند.
وی افزود:ما سازمان مدیریت صنعتی، بهعنوان یک مجموعه باسابقه که خاستگاه توسعه صنعتی کشور است و با بیش از ۶۰ سال قدمت در این حوزه، این پشتوانه محتوایی را داشتیم که این کار را انجام دهیم. خوشبختانه رویکرد جدید سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی دارند، به نظر بنده اتفاق ماندگاری را رقم زده است.
مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی ضمن اشاره به هدفگذاری سیاستگذارانه این رتبهبندی، اظهار کرد: علاوه بر اعتبارآفرینی برای شرکتهای حاضر در رتبهبندی، کمک میکنیم کسانی که میخواهند وارد حوزه کسبوکار شوند، بتوانند با دیدن برترینها سیاستگذاری کنند. شاخصهایی که مورد اشاره قرار گرفت، راهگشا خواهد بود؛ چراکه ماهیت SME ها با صنایع بزرگ متفاوت است. در این مدل فقط چهار شاخص مالی است و بقیه شاخصها توسعهمحورند. تمرکز ما بر ارزیابیهای آیندهنگر است.
وی تصریح کرد: این مدل نهتنها تصویر کلیتری از وضعیت صنایع کوچک و متوسط به جامعه کسبوکار کشور میدهد، بلکه میتواند در سیاستگذاری وزارت صمت و سازمان صنایع کوچک نیز مؤثر باشد. ترکیب رویکرد حمایتی و محتوای علمی در IMI میتواند نقطه شروعی بسیار موثر برای این حوزه باشد.
مصاحب ادامه داد: شخصاً آرزوی دیرینهای داشتم که دو کار در حوزه صنعت کشور راه بیفتد؛ یکی رتبهبندی SME ها و دیگری برنامه مشاورین کسبوکار که خوشبختانه امروز شاهد راهاندازی هر دو هستیم. به زودی آکادمی تربیت مشاور در سازمان مدیریت صنعتی رونمایی خواهد شد و در کنار آن، رتبهبندی مشاورینی که در شهرکهای صنعتی و کلینیکهای کسبوکار خدمت میدهند نیز انجام میشود.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد که در ۲۱ مرداد بتوانیم از این طرحها رونمایی کنیم. با این تصویر روشن، اگر این برنامه در سطح کشور اجرایی شود، اتفاق بزرگی در راستای توانمندسازی SME ها و ارتباط مؤثر مشاورین با صنعت رقم خواهد خورد. امیدوارم این دو موضوع، با رویکرد حمایتی ایزیکو و محتوایی علمی سازمان مدیریت صنعتی، به نتایج خوبی برای صنعت، تولید و اقتصاد کشور منتهی شود.
گفتنی است رضا انصاری- مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران- در این مراسم ضمن تاکید بر نقش کلیدی SME ها در زنجیره ارزش صنعتیسازی کشور، اظهار کرد: این رویداد با مشارکت واحدهای صنعتی دارای پروانه بهرهبرداری اجرا میشود و معاونت صنایع کوچک نیز حمایتهای مالی لازم برای حضور فعال بنگاهها در این فرایند را فراهم کرده است.
وی افزود: رتبهبندی صنایع کوچک و متوسط در محورهای مختلفی صورت میگیرد و واحدهای برگزیده در هر محور و در مجموع معرفی خواهند شد. این فرایند بهصورت شفاف و بر اساس شاخصهای استاندارد جهانی انجام میشود.
انتهای پیام
نظرات