• سه‌شنبه / ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۲:۰۴
  • دسته‌بندی: فرهنگ حماسه
  • کد خبر: 1404023021728
  • خبرنگار : 71451

اطلس جغرافیایی راهبردی دفاع مقدس چگونه تدوین شد؟

اطلس جغرافیایی راهبردی دفاع مقدس چگونه تدوین شد؟

اطلس جغرافیایی راهبردی دفاع مقدس با حضور مشاور عالی فرمانده معظم کل قوا در پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس رونمایی شد.

به گزارش ایسنا، آیین رونمایی از اطلس جغرافیایی راهبردی دفاع مقدس با حضور سرلشکر «سید یحیی صفوی» دستیار و مشاور عالی فرمانده معظم کل قوا و رئیس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس شهید سلیمانی در این پژوهشگاه در دانشگاه عالی دفاع‌ملی برگزار شد.

مرتضی کریمی، مجری و مدیر فنی پروژه اطلس جغرافیایی راهبردی دفاع مقدس، در سخنانی به روند شکل‌گیری و پیشرفت این پروژه مهم اشاره کرد. وی گفت: تقریباً در آذرماه ۱۴۰۱ که فقط دو ماه از راه‌اندازی پژوهشگاه می‌گذشت سردار صفوی به بنده تأکید کردند که گروه جغرافیای دفاع مقدس را راه اندازی کنید. پس از صدور حکم، ما طی حدود دو ماه نقشه راه گروه را تنظیم نموده و در شورای پژوهشگاه نیز به تصویب رسید.

کریمی افزود: در هفته بعد، سردار صفوی دو عنوان  از خروجی‌های پیشنهادی در نقشه راه گروه را  در قالب پروژه با نام‌های پیشنهادی «جغرافیا و دفاع مقدس» و «اطلس جغرافیای راهبردی دفاع مقدس»،  به ما ابلاغ کردند. واقعیت این بود که در ابتدا نمی‌دانستیم دقیقاً چه می‌خواهیم و چه مسیری را باید دنبال کنیم. برای همین، طی سه ماه جلساتی را با اساتید دانشگاه امام حسین (ع)، دانشگاه افسری امام حسین، دانشگاه امام علی (ع) نزاجا، و متخصصان سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح برگزار کردیم تا به درک مشترکی برسیم.

وی با اشاره به تشکیل کارگروه تخصصی خاطرنشان کرد: این کارگروه متشکل از ۹ نفر از جمله آقایان مهندس جمشید سرداری، امیر سرتیپ عبدالحسین مفید، سردار کریملو، سردار دکتر پوری رحیم، دکتر فخری و ... بود. در همین چارچوب، تیم مطالعاتی متشکل از ۱۷ نویسنده و بیش از ۲۸ مشاور شکل گرفت.

کریمی همچنین توضیح داد: در فرآیند تدوین هر عملیات، میان نویسندگان اختلافاتی وجود داشت، زیرا هر عملیات به طور هم‌زمان توسط ۵ تا ۶ نفر از متخصصان در حوزه‌های جغرافیای طبیعی، جغرافیای انسانی، تحلیل نظامی و ... نگاشته می‌شد. برای مثال، در بررسی موقعیت پادگان ابوذر، به دیدار دو ساعت و نیمه با امیر سهرابی رفتیم و در نهایت جمع‌بندی شد که بخشی از مطالب نیاز به بازنویسی دارد.

وی ادامه داد: برای تدوین هر موضوع درهر عملیات، بین یک تا سه نقشه تدوین می‌شود. این نقشه‌ها توسط تیم GIS و با نظارت مستقیم یکی از مسئولان GIS نیروی زمینی سپاه، تهیه و تطبیق داده می‌شوند. اگرچه ممکن است نقشه‌ها بی‌نقص نباشند، اما تلاش شده با استفاده از منابع معتبر، به‌روز و دقیق تولید شوند. پایه نقشه‌ها نیز عمدتاً از نقشه‌های زمان جنگ با مقیاس‌های ۱:۵۰۰۰۰ و ۱:۲۵۰۰۰۰ گرفته شده است.

کریمی تأکید کرد مطالعات: برای هر عملیات، از تاریخ ۱۳۵۹/۰۷/۰۱ که اولین آن عملیات کمان ۹۹ بود، و دومین آن عملیات غیوراصلی در ۵۹/۷/۰۹ و ...، نقشه‌ها بر اساس موقعیت مکانی و زمانی وموضوعی تدوین شده‌اند. تاکنون ۶ جلد از مجلدهای اطلس جغرافیایی  آماده و ۱۳۰ عملیات پیش‌بینی شده که تا به امروز بیش از ۵۰ عملیات تدوین شده  که درقالب ۶ جلد ارائه و امیدواریم همه عملیات‌های دیگرتدوین ودیگر جلدها آماده شود.

وی در پایان با اشاره به منحصربه‌فرد بودن این پروژه گفت: اطلس تهیه‌شده از نظر ما بی‌نظیر است. چه در خاورمیانه، چه در غرب آسیا و چه حتی در اروپا، مشابه آن دیده نمی‌شود. حتی اطلس‌هایی که توسط یگان‌ها تهیه شده‌اند، هرچند نقاط قوت خود را دارند، اما کامل نیستند. ما با اتکا به این تجارب و اسناد، ۶ جلد آماده با فیپا و شابک رسمی داریم که امیدواریم پس از تأیید نهایی ناظر علمی و داوران طی یک ماه آینده منتشر شوند. در همین راستا کلیپی نیز تهیه شده که بخشی از تلاش‌های اساتید دخیل در پروژه را نمایش می‌دهد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha