به گزارش ایسنا، طی سالهای اخیر، وام ازدواج و دریافت آن به یکی از مسائل مهم زوجهای جوان، تبدیل شده است؛ چراکه میزان و بودجه سالانه اختصاص یافته به شبکه بانکی برای اعطای وام ازدواج، همخوانی مناسبی با تعداد متقاضیان این تسهیلات ندارد و روز به روز بر تعداد متقاضیان افزوده و صف دریافت این وام طولانیتر میشود.
مطابق قانون بودجه برای امسال (۱۴۰۴) بانک مرکزی مکلف شده پیرو قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و قوانین مربوط به ایثارگران، حداقل معادل ۲۷۰۰ هزار میلیارد ریال (۲۷۰ همت) برای اعطای تسهیلات قرض الحسنه ازدواج، فرزندآوری و ودیعه یا خرید یا ساخت مسکن، پرداخت کند که اولویت به ترتیب با تسهیلات قرض الحسنه ازدواج، فرزندآوری و ودیعه یا خرید یا ساخت مسکن است.
وام ازدواج در قالب تسهیلات قرضالحسنه و با کارمزدی حدود چهار درصد و با دوره بازپرداخت ۱۰ ساله، به زوجین اعطا میشود که بی شک مورد استقبال شبکه بانکی نیست، اما از آنجایی که یک تکلیف قانونی است، سیستم بانکی مکلف به پرداخت و تحقق میزان تعیین شده توسط قانون است.
با این حال، شبکه بانکی بارها اعلام کرده که اگر قرار است تسهیلات تکلیفی پرداخت شود، باید منابع آن از سوی دولت مشخص شده و تخصیص یابد.
سال گذشته براساس تکلیف قانون، شبکه بانکی مکلف بود تا ۲۰۰ همت تسهیلات قرض الحسنه ازدواج و فرزندآوری پرداخت کند اما صف متقاضیان به حدی بالا بود که شبکه بانکی برای کاهش این صف اقدام به آزادسازی ۵۰ هزار میلیارد تومان از سپرده قانونی بانکها نزد بانک مرکزی به منظور تسریع در پرداخت تسهیلات قرضالحسنه ازدواج و فرزندآوری، نمود.
به عبارت دیگر، بر اساس قانون، میزان اعتبار در نظر گرفته شده در سال ۱۴۰۳ برای اعطای تسهیلات قرضالحسنه ازدواج و فرزندآوری ۲۰۰ هزار میلیارد تومان بود که با مصوبه هیات عالی بانک مرکزی ۵۰ هزار میلیارد تومان دیگر به جهت تسهیل و تسریع در پرداخت به متقاضیان به اعتبار اولیه اضافه شد.
یکی از عوامل اثرگذار بر طولانی شدن، صف دریافت وام ازدواج افزایش مبلغ برای وام گیرندگان بود؛ به طوری که سقف مبلغ وام ازدواج از ۱۸۰ تا ۲۲۰ میلیون برای زوجین در سال ۱۴۰۲ به ۳۰۰ الی ۳۵۰ میلیون تومان به ازای هر نفر افزایش یافت که همین موضوع افزایش مبلغ وام باعث شد در نهایت اگر قرار باشد (برای مثال) بودجه مورد نظر به ۱۰۰ هزار نفر تعلق بگیرد با افزایش مبلغ به ۷۰ هزار نفر تعلق میگرفت و همین امر باعث دامن زدن به طولانی تر شدن صفوف دریافت وام ازدواج و انتظار بیشتر متقاضیان در صف شد.
مبلغ دریافت وام ازدواج برای متقاضیان در سال ۱۴۰۴ بدون تغییر نسبت به سال ۱۴۰۳ به شرح زیر است:
۱. مقدار وام ازدواج ۱۴۰۳، برای خانمهای بالا ۲۳ سال، ۳۰۰ میلیون تومان است.
۲. مقدار وام ازدواج ۱۴۰۳، برای خانمهای پایین ۲۳ سال، ۳۵۰ میلیون تومان است.
۳. مقدار وام ازدواج ۱۴۰۳، برای آقایان بالا ۲۵ سال، ۳۰۰ میلیون تومان است.
۴. مقدار وام ازدواج ۱۴۰۳، برای آقایان پایین ۲۵ سال، ۳۵۰ میلیون تومان است.
۵. این مبلغ وام برای متقاضیان ایثارگر (خانواده ایثارگران) دو برابر است.
در روزهای گذشته، مهدی صحابی - مدیرکل عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی - با اشاره به آخرین آمار پرداخت تسهیلات ازدواج در سال جاری اعلام کرد که از ابتدای امسال تا ۲۷ اردیبهشت ماه بالغ بر ۵۱ هزار فقره تسهیلات قرضالحسنه ازدواج به مبلغ ۱۷ همت به متقاضیان در سراسر کشور پرداخت شده است که این تسهیلات نسبت به مدت مشابه سال قبل ۵۸ درصد در تعداد تسهیلات و ۶۳ درصد در مبلغ رشد کرده است.
با این حال هنوز آمار مشخصی از تعداد متقاضیان در صف دریافت وام ازدواج در سال جاری ارائه نشده است اما براساس آخرین آمار موجود و در دسترس از بانک مرکزی، تا پایان فروردین ماه سال جاری بیش از ۴۸۶ هزار متقاضی در صف دریافت وام فرزندآوری وجود دارد که اگر متقاضیان دریافت وام ازدواج را نیز در همین محدوده در نظر بگیریم، نزدیک به یک میلیون نفر (شاید بیشتر) متقاضی در صف دریافت تسهیلات ازدواج و فرزندآوری وجود دارد.
در این میان روز گذشته (۳۰ اردیبهشت ماه)، رئیس کل بانک مرکزی در جمع خبرنگاران در رابطه با اقدامات و سیاستهای بانک مرکزی برای کاهش صف وام ازدواج گفت: سال گذشته از ۲۰۰ همت منابع پیش بینی شده برای تسهیلات ازدواج و فرزند آوری، نظام بانکی ۲۵۰ همت پرداخت کرد چراکه صف دریافت وام طولانی شده بود، امسال هم ما در حد اعداد مصوب مجلس قطعا اگر بیشتر نپردازیم کمتر از تکلیف قانونی پرداخت نمیکنیم.
فرزین با اعلام این خبر که بانک مرکزی در تلاش است تا از روشها و ابزارهای جدیدتر به کاهش صف وام ازدواج کمک کند، گفت که به منظور کوتاه کردن صف متقاضیان تسهیلات ازدواج در حال رایزنی با نمایندگان مجلس شورای اسلامی هستیم تا در کنار گزینه پرداخت نقدی وام ازدواج از «کارت رفاهی متصل به ارواق گام» نیز به عنوان یک گزینه برای متقاضیان وام ازدواج استفاده شود اگر به نتیجه برسد یک راه و «گزینه دوم» در کنار راه اول خواهد بود تا متقاضیان (زوجین) بتوانند از طریق فروشگاههای تعیین شده با نرخ سود بسیار پایین برای خرید کالای ایرانی برای جهیزیه خود استفاده کنند.
انتهای پیام
نظرات