سعید دهقان در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به افزایش قیمت خرید شیر خام از درب دامداری و تاثیر آن بر قیمت تمام شده، گفت: قیمت شیرخام از ۱۸ هزار تومان به ۲۳ هزار تومان افزایش پیدا کرده که نسبت به قیمت سال گذشته حدود ۲۶ درصد گرانتر شده است.
وی افزود: در صورت افزایش چربی در شیر خام حدود ۴۵۰ تومان به قیمت شیر اضافه میشود و شیر خام با ۳.۲ تا ۳.۳ چربی گرانتر خواهد بود.
دهقان ادامه داد: صنف لبنیات فروشان به عنوان خرده فروش، شیرخام را از درب گاوداری به نسبت کارخانههای تولید کننده، گرانتر تهیه میکنند که حدود ۲۷ تا ۲۸ هزار تومان به ازاء هر کیلو است.
نائب رئیس اتحادیه لبنیات فروشان کرج بیان کرد: به تبع این افزایش، قیمت سایر فرآوردهای لبنی هم تغییر کرده است. ماست پرچرب حدود کیلویی ۶۷ هزار تومان و شیر خام با درصد چربی معمول، ۳۸ هزار تومان فروخته میشود. در محاسبه قیمت تمام شده کرایه حمل هم در نظر گرفته میشود.
وی در ادامه اظهار کرد: قیمت حلب پنیر لیقوان و تبریز از سه میلیون تومان به شش میلیون افزایش یافته هر کیلو حدود ۵۰۰ تا ۵۷۰ هزار تومان به فروش میرسد.
دهقان گفت: یکی از دلایل افزایش قیمت پنیر لیقوان افزایش تقاضا و عرضه کم آن است. این افزایش قیمت از ابتدای سال نو اتفاق افتاده و قبل از اینکه شیر گران شود، افزایش قیمت داشته است.
نائب رئیس اتحادیه لبینات فروشان کرج افزود: یکی از دلایل تغییر قیمت، افزایش هزینههای جانبی و جاری تولیدکنندگان و فروشندگان لبنیات مثل مالیات، ظروف مصرفی و برق و آب است. قبلا برق به صورت جداگانه از طریق دو کنتور در واحد تولیدی با تعرفه تولید و یک کنتور در واحد تجاری با تعرفه تجاری محاسبه میشد، در حال حاضر بهای برق مصرفی افزایش یافته و به این روش محاسبه نمیشود.
این کارشناس صنایع غذایی گفت: واحدهای تولیدی و تجاری این صنف از برق سه فاز استفاده میکنند. از طرفی چون شیر و فرآوردههای آن فساد پذیر است؛ قطع برق هم مزید بر علت شده و باعث ترش شدن شیر و متضرر شدن واحدهای تولیدی و صنفی میشود.
دهقان با بیان اینکه افزایش قیمتها قدرت خرید مردم را کاهش میدهد، افزود: اگر هزینههای جانبی دامداری و فروشندگان لبنیات کمتر شود، قطعا روی قیمت تمام شده و افزایش قدرت خرید مردم تاثیر خواهد داشت.
وی مطرح کرد: کشورهایی مثل فنلاند که مردم آن لبنیات کافی مصرف میکنند در دوران کرونا مرگ و میر کمتری داشتند، اما در ایران مصرف لبنیات از سرانه مصرفی در دنیا خیلی پایینتر است.
وی با بیان اینکه از دهه ۸۰ تاکنون مصرف لبنیات ۶۰ درصد کاهش داشته است، گفت: مصرف لبنیات باید در کشور بیشتر از این مقدار باشد. متاسفانه امروزه ذائقه و فرهنگ غذایی مردم بیشتر به سمت مصرف فست فودها رفته و برای جبران کمبود ویتامینها و املاح مورد نیاز بدن از مکملهای دارویی به جای منابع غذایی طبیعی استفاده میکنند.
دهقان در ادامه خاطرنشان کرد: کلسیم و ویتامین دی به عنوان دو ماده مهم در سلامت بدن به اندازه لازم در شیر و مشتقات آن وجود دارد و چنانچه دسترسی مردم به مصرف شیر بیشتر و راحتتر باشد، نیاز به تامین این دو ماده از راه دارویی و مکملها نخواهند داشت.
وی گفت: چربی شیر خاصیت ضد سرطانی دارد و این چربی در فرایند تولید در برخی از صنایع تولید لبنیات جداسازی شده و به جای آن چربیهای گیاهی استفاده میکنند که گرفتگی عروق را افزایش میدهد. از طرفی چون با گرفتن این چربی شیر و ماست تولیدی ویتامین دی طبیعی ندارد، برای غنی سازی از ویتامین دی استفاده میکنند.
این کارشناس صنایع غذایی خاطر نشان کرد: مصرف شیر و مشتقات آن به صورت طبیعی یک اصل مهم برای سلامت مردم است و با افزایش هزینههای جانبی واحدهای تولیدی و قیمت تمام شده، هم کار تولید و هم توانایی خرید برای مردم دشوار خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات