• چهارشنبه / ۱۸ تیر ۱۴۰۴ / ۱۶:۱۳
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1404041811243
  • خبرنگار : 71619

«مقدمه‌ای بر هنر گچ‌بری» منتشر شد

«مقدمه‌ای بر هنر گچ‌بری» منتشر شد

کتاب «مقدمه‌ای بر هنر گچ‌بری (آشنایی با شیوه‌های اجرا سبک‌ها و طرح‌های گوناگون)» تألیف مرتضی مطیفی‌فرد با معرفی سبک‌ها، شیوه‌های اجرا و طرح‌های گوناگون در گچبری ایرانی منتشر شد.

به گزارش ایسنا، این اثر، مجموعه‌ای پژوهشی و کاربردی در شناخت و ترویج هنر گچ‌بری ایران به‌شمار می‌رود. چنانکه صفحات نخستین این کتاب با نوشته‌ای از محمود فرشچیان بر این مهم تاکید دارد. در این دست‌نوشته آمده است: «در تاریخ پرافتخار اصفهان هنرمندان شاخص همیشه با خلق آثار هنری خود جلوه‌گر زیبایی‌هایی مانا در این شهر بوده‌اند.

در این میان هنرمندی همچون استاد مرتضی مطیفی فرد توانست با هنر گچبری، لباس رنگارنگ بر تن معماری ایران بنا کند. آثار این هنرمند در سراسر جهان جلوه‌ای خاص به معماری داده و امید است این هنر بالنده به نسل‌های آینده کشور عزیزمان ایران انتقال یابد.»

مرتضی مطیفی‌فرد که از چهره‌های برجسته هنر گچبری ایران در دوران معاصر است، در این کتاب به معرفی سبک‌ها، شیوه‌های اجرا و طرح‌های گوناگون در گچبری ایرانی پرداخته است. رویکرد این اثر، تلفیقی از تجربه چند دهه فعالیت عملی استاد در عرصه معماری ایرانی‌ ـ‌ اسلامی و مطالعات تاریخی‌ ـ‌ هنری وی درباره سیر تحول این هنر کهن است.

کتاب حاضر به عنوان اثری پایه‌ای، برای هنرمندان، معماران، پژوهشگران هنرهای سنتی و نیز علاقه‌مندان به احیای هنرهای تمدنی ایران تدوین شده و می‌کوشد تا زبان تصویری هنر گچبری را با بیانی علمی و قابل استفاده برای نسل امروز بازتعریف کند.

«مقدمه‌ای بر هنر گچ‌بری» منتشر شد

در مقدمه‌ این کتاب که به قلم مطیفی‌فرد نوشته شده، بر ضرورت شناخت علمی و تاریخی گچبری ایرانی، همچنین آسیب‌شناسی فقدان منابع مکتوب آموزشی در این حوزه تأکید شده است. او با اشاره به سال‌ها تجربه اجرایی خود در مرمت بناهای تاریخی و آموزش نسل جدید هنرمندان، هدف این اثر را مستندسازی دانش سنتی و انتقال آن به آیندگان دانسته است.

دکتر علی مطیفی‌فرد که به‌عنوان مشاور علمی در تدوین ساختار و محتوای کتاب نقش داشته، در پیشگفتار اثر، گچ‌بری را هنری دانسته است که در بستر معماری ایرانی، هم به بیان معنای عرفانی و هم به ارتقاء فضای زیست انسانی یاری رسانده است. او این اثر را گامی ضروری در مسیر نجات و روزآمدسازی هنرهای در حال فراموشی ایران می‌داند.

این کتاب شامل پنج بخش با فصل‌های متفاوت است که به تعریف گچ‌بری، مواد و ابزار و روش‌های ابزار زدن، شیوه‌های اجرای سنتی و نوین، دسته‌بندی سبک‌ها (از تیموری و صفوی تا قاجاری و معاصر)، مراحل اجرای کتیبه‌ها و گچ‌بری‌های سنتی، نمونه‌نقشه‌ها و طرح‌های تزئینی متداول در گچ‌بری ایرانی پرداخته. همچنین تصاویر متعدد از آثار اجراشده توسط مطیفی‌فرد در بناهای فاخر ایران، کتاب را به یک مرجع تصویری باارزش برای دانشجویان و طراحان نیز بدل کرده است.

این کتاب تلاشی برای تبیین خروج هنر گچ‌بری از جایگاه تنها موزه‌ای و احیای آن در زندگی معاصر است. رویکردی که پیش‌تر نیز در پروژه‌های مرمتی استاد مرتضی مطیفی‌فرد در کاشان، کاخ‌های گلستان و نیاوران و بقاع متبرکه تجلی یافته بود.

کتاب «مقدمه‌ای بر هنر گچ‌بری (آشنایی با شیوه‌های اجرا سبک‌ها و طرح‌های گوناگون)» با مشاوره دکتر علی مطیفی‌فرد، از سوی انتشارات یساولی زمستان ۱۴۰۳ منتشر شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha