• شنبه / ۲۸ تیر ۱۴۰۴ / ۲۲:۵۵
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 1404042817706
  • خبرنگار : 71573

تغییر استاندارد بین‌المللی «ایزو ۲۳۳» از «عربی» به «فارسی-عربی»

تغییر استاندارد بین‌المللی «ایزو ۲۳۳» از «عربی» به «فارسی-عربی»

با تلاش و پیگیری نمایندگان ایران در مجامع بین‌المللی، کلمه «فارسی» به عنوان مجموعه استاندارد بین‌المللیِ تبدیل حروف عربی به حروف لاتین اضافه شد.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در پی تلاش‌های مستمر و هماهنگ دبیرخانه کارگروه فنی متناظر ۴۶، مستقر در این سازمان و با همکاری نزدیک فرهنگستان زبان و ادب فارسی و سازمان ملی استاندارد، نام مجموعه استاندارد ایزو ۲۳۳ در حوزه نویسه‌گردانی خطوط، از «عربی» به «فارسی-عربی» تغییر کرد.

«ایزو ۲۳۳» یک استاندارد بین‌المللی است که به نظام نویسه‌گردانی (تبدیل) حروف عربی به حروف لاتین می‌پردازد. این استاندارد به طور خاص برای استفاده در کتابداری و مستندسازی کاربرد دارد و یک روش استاندارد برای فهرست‌نویسی و نمایه‌سازی اطلاعات کتابشناختی ایجاد می‎‌کند. در این مجموعه، حروف عربی، از جمله به زبان فارسی، به حروف لاتین تبدیل می‌شوند تا در پایگاه‌های داده و سیستم‌های اطلاعاتی قابل پردازش باشند.

در تیرماه ۱۴۰۴ با ۱۶ رأی موافق و بدون هیچ رأی مخالفی، تغییر عنوان این مجموعه استاندارد از« Arabic characters »  به « Perso-Arabic characters » به تصویب رسید که گامی مهم در راستای تثبیت جایگاه مستقل خط فارسی در اسناد رسمی بین‌المللی است.

عنوان جدید این استاندارد به صورت کامل به این شرح است:
 Information and documentation - Transliteration of Perso-Arabic characters into Latin characters

در این خبر همچنین آمده است: این تحول که پس از سال‌ها پیگیری، با حضور فعال نمایندگان ایران در مجامع بین‌المللی صورت گرفت از دو جهت مهم است: از نظر بین‌‎المللی، این تغییر برای نخستین‌بار تفاوت‌های ساختاری خط فارسی با عربی را در اسناد استاندارد جهانی به رسمیت می‌شناسد و زمینه‌ساز تدوین استانداردهای اختصاصی برای زبان فارسی در آینده می‌شود. از زاویه ملی نیز تحقق این هدف نشان‌دهنده توان علمی و دیپلماسی فعال جمهوری اسلامی ایران در حوزه استانداردسازی بین‌المللی است.

دبیرخانه کارگروه فنی متناظر ۴۶ با مدیریت هماهنگی‌های داخلی و خارجی، ارائه مستندات فنی و حقوقی و پیگیری مستمر در فرآیند رأی‌گیری، نقش کلیدی در تحقق این دستاورد ایفا کرده و یکی از اهداف راهبردی کشور در ارتقای جایگاه ایران در مجامع بین‌المللی استاندارد را محقق ساخته است.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha