• چهارشنبه / ۹ مهر ۱۴۰۴ / ۱۲:۲۷
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 1404070905888
  • خبرنگار : 71662

گوشت قرمز؛ میان دو روایت متناقض!

گوشت قرمز؛ میان دو روایت متناقض!

گوشت قرمز این روزها در شرایطی قرار دارد که از یک‌سو فعالان صنفی از بی‌صرفه بودن واردات، مشکلات ارزی و کاهش عرضه خبر می‌دهند و از سوی دیگر وزارت جهاد کشاورزی بر تداوم واردات و تمرکز بر تأمین نیاز بازار از طریق تولید داخل تأکید دارد؛ دو روایتی متفاوت که پرسش‌های جدی درباره آینده این کالای اساسی در سفره مردم ایجاد کرده است.

به گزارش ایسنا، طی روزهای گذشته، گزارشاتی مبنی بر کمبود گوشت‌های وارداتی در بازار ارائه شد که به همین بهانه به فروشگاه‌های سطح شهر رفتیم. بر اساس مشاهدات میدانی خبرنگار ایسنا، در اکثر فروشگاه‌ها، یا خبری از این گوشت‌های تنظیم بازاری نبود یا اگر هم بود، به میزان محدود و در بسته‌بندی‌های کوچکتر از سابق توزیع می‌شدند.

مسئولان فروشگاه‌ها می‌گفتند که همچون سابق که هر روز صبح و در ساعت مشخصی این محصول به فروشگاه‌ها تزریق می‌شد، هم اکنون دیگر خبری از آن شدت توزیع نیست و میزان آن کاهش یافته و در صورت توزیع نیز به سرعت موجودی پایان می‌یابد.

از مدت‌ها قبل ارز ترجیحی از گوشت حذف شده و دیگر گوشت تازه وارداتی مشمول این نرخ نیست

البته می‌توان گفت این شرایط در پی ادعای وزیر جهاد کشاورزی مبنی بر خودکفایی رخ داده و واردات در حال محدود شدن و توزیع بیشتر تولید داخل در بازار است که مسعود رسولی - دبیر انجمن تولید و بسته‌بندی گوشت ایران - در گفت‌وگو با ایسنا، درباره وضعیت گوشت قرمز وارداتی اظهار کرد: متأسفانه از مدت‌ها قبل ارز ترجیحی از گوشت حذف شده و دیگر گوشت تازه وارداتی مشمول این نرخ نیست. در حال حاضر واردات گوشت با نرخ ارز مبادله‌ای توجیه اقتصادی ندارد، چرا که قیمت آن تقریباً با بازار داخلی برابر می‌شود و علاوه بر آن ۱۰ درصد مالیات بر ارزش افزوده نیز از واردات دریافت می‌شود. 

وی افزود: شرایط ارزی دولت به‌گونه‌ای بوده که بسیاری از واردکنندگانی که حدود ۶ یا ۷ ماه پیش اقدام به واردات گوشت کرده‌اند، هنوز موفق به دریافت ارز نشده‌اند. این مشکل نه تنها در مورد گوشت، بلکه در تأمین نهاده‌ها، روغن و برنج نیز وجود دارد.

اما کمبود این گوشت‌های وارداتی در بازار تمام ماجرا نیست؛ چراکه گوشت قرمز تولید داخل نیز با افزایش قیمت چشمگیری مواجه بود. بر اساس بررسی‌های میدانی خبرنگار ایسنا و گزارشات ارائه شده، بازار گوشت قرمز در مهر ماه ۱۴۰۴ با نوساناتی همراه بوده و قیمت‌ها در بخش‌های مختلف گوسفندی و گوساله تفاوت قابل توجهی دارند.

 بر اساس آخرین نرخ‌ها، ماهیچه گوسفندی با قیمت یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم در بازار عرضه می‌شود. همچنین، چرخ کرده مخلوط گوساله و گوسفند برای هر کیلوگرم ۶۲۰ هزار تومان قیمت دارد.

هر کیلوگرم گوشت خورشتی گوسفندی و گوشت خورشتی گوساله نیز به ترتیب یک میلیون و ۲۴۰ هزار تومان و ۹۵۵ هزار تومان قیمت‌گذاری شده‌اند. سردست گوسفندی نیز به ازای هر کیلوگرم یک میلیون و ۵۰ هزار تومان قیمت دارد. هر کیلوگرم ماهیچه گوساله نیز با قیمت ۹۷۵ هزار تومان در دسترس مصرف‌کنندگان قرار دارد.

قیمت هر کیلوگرم گردن گوسفندی نیز ۷۰۰ هزار تومان تعیین شده است. قلوه‌گاه گوسفندی نیز برای هر کیلوگرم ۵۵۰ هزار تومان به فروش می‌رسد.

درست است که خودکفایی و وابسته نبودن به دیگر کشورها اهمیت بالایی در امنیت غذایی دارد؛ اما علاوه بر کمبود برخی منابع و انرژی‌ها همچون آب، برق، تورم، گرانی کارگر و هزینه تمام شده تولید، تاثیر بالایی در قیمت نهایی این محصول در بازار دارد. با توجه به اینکه همین حالا هم این محصول از سفره بسیاری از خانوار حذف شده، آیا شرایط کنونی و تصمیمات فعلی به معیشت مردم ضربه وارد نمی‌کند؟

در خصوص کمبود گوشت‌های وارداتی و طرح‌های حمایتی دولت در خصوص خودکفایی از معیشت مردم نیز اکبر فتحی - معاون امور اقتصادی و برنامه‌ریزی وزارت جهاد کشاورزی - در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: در حال حاضر واردات گوشت قرمز در حال انجام است؛ به‌ویژه گوشت منجمد و همچنین بخشی از گوشت گرم که روزانه از پاکستان به‌صورت وکیوم وارد می‌شود. با این حال، تلاش اصلی بر تأمین نیاز بازار از طریق تولید داخل متمرکز شده است، چرا که دامداران نیز دام مازاد برای عرضه دارند.

 به گفته وی، گرچه در برخی نقاط کمبود یا افزایش قیمت مشاهده می‌شود، اما این شرایط طبیعی است؛ چرا که با برنامه‌ریزی انجام‌شده، تأمین از طریق تولید داخل امکان‌پذیر است.

در گذشته واردات گوشت قرمز مازاد بر نیاز کشور انجام می‌شد، اما اکنون بخش عمده تأمین بر اساس نیاز داخلی و از طریق تولید داخل صورت می‌گیرد

 فتحی همچنین تغییر تالار ارزی گوشت قرمز از نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی به تالار مبادله‌ای را از دیگر عوامل تفاوت شرایط نسبت به گذشته عنوان کرد و گفت: در گذشته واردات این محصول مازاد بر نیاز کشور انجام می‌شد، اما اکنون بخش عمده تأمین بر اساس نیاز داخلی و از طریق تولید داخل صورت می‌گیرد. 

وی اظهار کرد: علاوه بر آن، بخشی از گوشت قرمز به‌صورت منجمد از کشورهایی مانند برزیل و بلغارستان وارد می‌شود و همچنین مقدار محدودی گوشت گرم نیز روزانه از پاکستان تأمین می‌شود.

فتحی تأکید کرد: کمبودی در حوزه گوشت قرمز وجود ندارد و افزایش قیمت‌های مشاهده‌ شده بیشتر ناشی از تغییر نرخ از ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به تالار مبادله‌ای نزدیک به ۷۲ هزار تومان است.

معاون امور اقتصادی و برنامه‌ریزی وزارت جهاد کشاورزی، درباره طرح‌های حمایتی که با وجود گرانی این محصول، برای تامین سفره مردم در نظر گرفته شده است، گفت: هدف از اجرای طرح کالابرگ، پیش‌بینی و تأمین مستمر کالاهای اساسی است که روزبه‌روز نیز بر اساس سیاست‌های حاکمیت و دولت تکمیل‌تر می‌شود. 

فتحی در پایان تصریح کرد: دامنه کالاهای مشمول کالابرگ در حال گسترش است و گوشت قرمز نیز به‌عنوان یکی از این اقلام در نظر گرفته شده تا نواقص موجود از این طریق برطرف شود.

این سخنان و برنامه‌ریزی‌ها در حالیست که بر اساس اعلام سازمان رفاه و تعاون مبلغ کالابرگ مرحله چهارم برای دهک‌های اول تا سوم ۵۰۰ هزار تومان به ازای هر نفر و برای دهک‌های چهارم تا هفتم ۳۵۰ هزار تومان خواهد بود و در صورت سه ماهه بودن واریز کالابرگ، دور بعدی آن احتمالاً در مهر ماه انجام می‌شود. حال با توجه به قیمت‌های اعلام شده گوشت قرمز در بازار، رشد قیمت میوه و صیفی‌جات، شیر و لبنیات و دیگر کالای اساسی، این کالابرگ پاسخگوی نیاز قشر مورد هدف خواهد بود؟ شاید اندکی جای توجه و برنامه‌ریزی بیشتر در این میان خالی باشد!

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha