سيفالله كامبخش: ورود باستانشناسان خارجي بايد به وضع قوانين خاص مشروط باشد زماني خارجيها اشيا را بهعمد ميشكستند و بهبهانه ترميم با خود ميبردند
كار در زمينه باستان شناسي در هر موردي به برنامه ريزي و تعيين ضوابط خاص نياز دارد.
سيفالله كامبخش ـ باستانشناس ـ در گفت و گو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي دانشجويان ايران (ايسنا) درباره تصميم سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري مبني بر حضور هياتهاي باستان شناسي خارجي و همكاري آنها با مراكز علمي ايران، با اشاره به وجود سه راهكار براي اين مساله گفت: ممكن است اين ديدگاه وجود داشته باشد كه دروازه ميراث فرهنگي بايد به روي باستان شناسان خارجي همانند 25 سال گذشته بسته باشد و بهطور قطع بگوييم سرنوشت فرهنگ و تمدن خود را به بيگانه نميسپاريم. يعني بهطور كلي در مملكت را از اين نظر ببنديم و خود حاكم بر ميراث فرهنگي خودمان باشيم. خود مطالعه كرده و خود نتيجه را عرضه كنيم. اما در اين حالت سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري بايد برنامهريزي مفصلي را از هم اكنون طرح كند و عدهاي از دانشجويان زبده براي تحصيلات عاليه به دانشگاههاي معتبر باستانشناسي اعزام شوند، با تعهداتي بازگردند و امور تخصصي ميراث فرهنگي را به انجام برسانند.
وي در ادامه با اشاره به ديدگاه دوم مبني بر نيمه باز بودن دروازه ميراث فرهنگي اظهار داشت: اين به اين معناست كه امكانات پژوهشي در اختيار زبدگان ايراني مقيم خارج و فارغالتحصيل از دانشكدههاي معتبر قرار داده شود تا بدين وسيله آنان به كشور و مملكت خود خدمتي كرده باشند و همچنين ضمن آن برخي متخصصان داخلي كه در سطح پاييني قرار دارند آموزش ببينند. همچنان كه طي پنج شش سال گذشته به همين صورت بوده است.
كامبخش آزاد بودن ورود كارشناسان خارجي به كشور را مشروط به وضع قوانين و ضوابط در اين مورد دانست و گفت: نبايد اين كار همچون گذشته كه همكاري با گروه خارجي نهايتا تقسيم شدن اشياي ممتاز و الواح را در پي داشت، صورت گيرد. طبق قانون آثار باستاني ايران مصوب 1308 هرچند همواره يك ناظر و بازرس ايراني با گروه خارجي كار ميكرد، اما در واقع تنها عنوان آن وجود داشت و ناظران ايراني هيچ كاري در اين زمينه انجام نميدادند. در برخي مواقع نيز خارجيها اشياي خاصي را به عمد ميشكستند و به بهانه ترميم با خود از كشور خارج مي كردند. مسائل اينچنين بسيار بود.
وي اضافه كرد: با حضور خارجيها تحت شرايط تعيين شده اينكه آنها حق خارج بردن هيچ شيء را نخواهند داشت و تمام اشيا بايد همين جا مطالعه شود، مي توانيم فرهنگمان را در دستان خود نگه داريم.
اين باستانشناس پيشكسوت درباره توان علمي كارشناسان خارجي عنوان كرد: البته به اين افراد به لحاظ تحصيل در اروپا يا آمريكا نميتوان گفت كه توان علمي بالايي دارند. در اين مورد نيز بايد مزاكز مطالعاتي سطح بالا تعريف شده و كارشناسان از آن محل انتخاب شوند. باستان شناسان كشورمان نيز از اين نظر تواناييهايي خوبي دارند. اما آنچه مهم است عشق به كار باستان شناسي و كاوشهايي است كه در اين زمينه انجام ميشود. داشتن مدارك تحصيلي بالا نيز نميتواند ملاك باشد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات