با اكوتوريسم ايران (3) سفر به زيباترين روستاها و جنگلهاي شمال را در بازديد از گرگان تجربه كنيد
استان گلستان يكي از مناطق ديدني و به ياد ماندني سرزمين پهناور ايران است كه آكنده از جاذبههاي طبيعي اعم از پاركها، تالابها، آبشارها، جنگلها، سدها و روستاهاي جذاب و ديدني است. اين استان طبق شواهد موجود از بيشترين جاذبههاي توريستي در بخشهاي طبيعي، جنگلي و اكوتوريستي برخوردار بوده و از اين لحاظ ميتواند قطب اكوتوريسم شمال باشد.
به گزارش خبرنگار ايسنا استان گلستان با وجود جنگل، دريا و مناطق خشكي، در فصل پاييز زيباترين و بهترين شرايط را براي سفر گردشگران دارد. بيشتر مردم ايران در اين فصل مشغلهي كاري و تحصيلي دارند و امكان سفر براي آنها وجود ندارد كه در اين شرايط، پاييز آرامترين فصل براي سفر گردشگران خارجي به اين نقطه از كشور است.
يكي از زيباترين جلوههاي اكوتوريستي استان گلستان، همچون ساير نواحي شمالي ايران، وجود روستاهاي زيبا به ويژه در دل جنگلهاي بكر و شگرف آن است.
دهكدههاي ييلاقي استان گلستان را بايد در زمره يكي از زيباترين جلوههاي اكوتوريستي اين خطه از سرزمين شمال به شمار آورد. اين دهكدهها شامل دهكده ييلاقي درازنو، دهكده ييلاقي جهان نما، دهكده ييلاقي افرا تخته، دهكده ييلاقي زرين گل و دهكده ييلاقي شير نوا و ... ميباشند.
اين دهكدهها به دليل داشتن چشماندازهاي زيبا و مشرف به تمامي نواحي جلگهاي استان، از طبيعت زيبا و آب و هواي خنكي برخوردار بوده و پوششهاي جنگلي و كوهستاني و صخره اي موجود در آنها قابليت استفاده گردشگري طبيعي و تفريحي را بيش از پيش نمايان ميسازند.
روستاهاي گلستان به دليل تنوع پوشش گياهي – صخرهاي و كوهستاني، شرايط آب و هوايي بسيار مناسب در ايام تابستان، وجود چشماندازهاي زيبا و مشرف به نواحي پايين دست از گذشته مورد استفاده و بازديد گردشگران قرار ميگيرند. .
گرگان نيز از اين وضعيت مستثني نبوده و روستاهاي شگرفي چون روستاي شاه كوه و جهاننما در زمره اين روستاهايند. اما روستاي زيارت در اين ميان خود تجلي زيبايي طبيعت از نوع ديگري است. اين روستا در 12 كيلومتري جنوب گرگان واقع شده است و آب و هواي معتدل و مرطوب دارد.
رودخانهي مشهور زيارت نيز از شرق آبادي ميگذرد. كوه پشته كمر و كوه سفيد آب در شمار غربي و خالودره در شرق آبادي واقع شدهاند.
سواحل رودخانه، كوهها، دره، پوشش گياهي و حيات وحش از جمله جاذبههاي طبيعي پيرامون روستا و مسجد قديمي و بناي امامزاده عبدالله از جمله جاذبههاي مذهبي و زيارتي آن به شمار ميروند.
معماري خانههاي روستايي، بسيار جالب توجه و زيبا است. پوشش سفالين بام خانهها، معماري داخلي و نماي بيروني آنها ديدني و قابل توجه است.
يكي از نكات قابلتوجه در بافت روستاي زيارت مشترك بودن حياط منازل با معابر است. به اين معنا كه فضاي باز خصوصي منازل با معابر روستا يكي بوده و در داخل اين معابر، تنور، شيرآب، حوضچه شست و شو و انبار ديده ميشود.
آبشار زيارت
اين آبشار در 5 كيلومتري جنوب روستاي زيارت و 19 كيلومتري جنوب گرگان قرار دارد . اين شاخه رودخانه از طريق دو آبشار مجاور از ارتفاع 15متر به داخل محوطه حوضچه كه در محل ريزش ايجاد شده ميريزد. در كل محوطه آبشار زرات و پودر مانند آب در هوا معلق است و به دليل بالا بودن رطوبت نسبي محيط روي تخته سنگها نيز پوشيده از خزه و گلسنگ است.
محيط پيرامون آبشار به دليل ريزش آب از ارتفاع زياد در محل آبشار به صورت غباري از قطرات آب در فضا مشاهده ميشود. وجود چنين فضايي اطراف آبشار و صخره هاي پوشيده شده از خزه مي تواند فضاي بسيار مناسبي براي گردشگران تفريحي وكوهنوردي فراهم آورد .
ايجاد زمينههاي زيرساختاري و تاسيسات و امكانات پذيرايي و اقامتي متناسب با الگوي معماري محيط پيرامون ميتواند باعث رونق بازار گردشگري شود . به هر حال به تازگي مديران گردشگري استان گلستان در نظر دارند تا طرح گرگانگردي را نيز در اين استان اجرا كنند.
چشمه آب گرم زيارت
اين چشمه در 15 کيلومتري جنوب گرگان و در روستاي زيارت و ضلع شرقي رودخانه خاصه رود قرار دارد . اين چشمه در حال حاضر داراي 4 مظهر و محل خروج به فاصله تقريبي 10 تا 20 متر است . اولين مظهر آن زير تخته سنگي است که روي آن کتيبه کوچکي با ابعاد 15*20 سانتيمتر به خط عربي تاريخ 1035 را نشان ميدهد . مظهر دوم اين چشمه به فاصله 20 متر در جنوب مظهر اولي قرار دارد. دو مظهر ديگر هر يک با فواصل 15 و 10 متر از هم قرار دارند. در صورت بررسي آب چشمه از لحاظ معدني ميتواند يکي از جاذبههاي توريستي بسيار جالب استان باشد. ا
خليج گرگان*
خليج گرگان بزرگترين خليج درياي خزر است كه بر اثر پيشروي و گسترش شرقي رشته ساحلي شبه جزيرهي ميانكلاله در جنوب شرقي درياي خزر تشكيل شده است. وسعت خليج گرگان حدود 400 كيلومتر مربع است. خليج گرگان كم عمق است به طوري كه با در نظر گرفتن بالاآمادگي آب، حداكثر عمق آن به 4 متر ميرسد و از غرب به شرق تا حوالي ضلع جنوبي آشوراده به عمق آب افزوده ميشود.
اكولوژي خليج گرگان تحت تأثير درياي خزر، رودهاي مجاور و شبه جزيره ميانكاله قرار گرفته است كه رشد و تكثير آبزيان، ماهيان استخواندار و ماهيان غضروفي و جذب پرندگان مهاجر زمستاني نقش مهمي دارد. بدين جهت ميتوان گفت كه شبهجزيرهي ميانكاله و خليج گرگان دو محيط زيستي و جغرافيايي جداييناپذيرند.
اگرچه خليج گرگان و شبه جزيره ميانكاله به صورت محدودهي زيستي حفاظت شده درآمده ولي وجود صيد بيرويه و بيموقع، افزايش واردات فضولات صنعتي، دامداري و كشاورزي از يك سو و اهميت زيست محيطي خليج و لزوم بهرهبرداري بيشتر از منابع غذايي براي جمعيت فرايندهي كشور از سوي ديگر از جمله مسائلي است كه ميتواند لزوم توجه بيشتر و انجام پژوهشهاي فراوانتري در خصوصيات خليج گرگان و شبهجزيره ميانكاله را توجيه كند.
منابع آبي جذب جهانگردان
مهمترين منابع آبي جذب جهانگردان در استان گلستان، درياي خزر و سواحل زيباي آن با چشماندازها و مناظر بسيار بديع، دلنشين و ديدني است و همواره مسافران بسياري را از دور و نزديك به سوي خود جلب ميكند. درياي مازندران از ظرفيتها و قابليتهاي بس بالايي در زمينه بهرهبرداريهاي جهانگردي برخوردار است كه در نوع خود شايد كمنظير باشد. سواحل و كرانههاي درياي خزر در پيوند با جلگه سرسبز و كوههاي بلند سر به فلك كشيده البرز، از ديدنيترين و جالبترين نقاط استان است. ميتوان گفت كه زيباييهاي كمنظير گرگان به موجوديت و حفظ شرايط زيستي اين دريا بستگي دارد. در محدوده استان گلستان دو اسكله بندر گز و بندر تركمن با كاركرد تفريحي و تفرجي، از تفرجگاههاي مهم استان و از اماكن مطلوب جهت گذران اوقات فراغت شهروندان و مسافران محسوب ميشود.
انگيزههاي جذب گردشگران در اين منطقه را نيز ميتوان در اين نكته دانست كه خليج گرگان داراي جاذبههاي شگفت انگيز طبيعي و زيست محيطي بوده و پوشش گياهي ويژه حيات وحش منحصر بفرد و چشم اندازهاي ساحلي آن را به يکي از جالبترين نقاط توريستي تبديل کرده است.
منابع جنگلي
جنگلهاي گرگان با مناظر و چشماندازهاي بسيار زيباي درهها و كوههاي جنگلي، رودخانهها، چشمهسارها، فضاهاي روستايي ويژه منحصر به فرد، قابليتهاي مهم توريستي ـ جنگلي را به نمايش گذاشته و در حال حاضر از طريق مجتمع نهارخوران و جادهي خوش ييلاق مورد بهرهبرداري قرار ميگيرند.
همجواري اين مجموعه جنگلي با دشتها و كوهستانهاي شرقي مازندران، ويژگيهاي جهانگردي كمنظيري به آن بخشيده كه در صورت دسترسي و ايجاد امكانات صحرايي، بخش عظيمي از نيازهاي تفريحي و گذران اوقات فراغت استان سمنان و خراسان و مسافران گذري را پاسخ خواهد گفت. پارک جنگلي النگدره از زيباترين جنگلهاي اين منطقه به شمار ميآيد .
به گفته مديركل ميراث فرهنگي و گردشگري گلستان جنگلهاي النگدره كه به عنوان يكي از كانونهاي گردشگري استان شناسايي شده و جهت توسعه و اجراي پروژههاي گردشگري حداقل به 50 ميليارد تومان سرمايهگذاري نيازمند است.
پارک جنگلي قرق واقع در کيلومتري شرق گرگان و در مسير راه اصلي شمال به مشهد مقدس و پارک جنگلي و آبشار کبود وال از ديگر منابع جنگلي گرگان واقع در 5 کيلومتري جنوب شهرستان علي آباد کتول براي جذب اكوتوريستها به شمار ميآيند.
پارک جنگلي و آبشار کبود وال به دليل چشم اندازهاي طبيعي و دسترسي به شهر و جاده اصلي شمال به مشهد مقدس موقعيت بسيار مناسبي براي جذب گردشگران داخلي و خارجي دارد . اين پارک با تنوع و تراکم پوشش گياهي از لحاظ زيستگاههاي گياهي داراي ارزش است .
پارک طبيعي ناهارخوران
ناهارخوران از قديمي ترين تفرجگاه استان گلستان و شهرستان گرگان است . بسياري از ايرانيان با آن آشنايي دارند . ناهارخوران در 4 کيلومتري جنوب شهر گرگان واقع شده و اين پارک مجموعه اي از پوشش گياهي و تاسيساتي است که آنچنان براي جذب گردشگر مناسب نيست و نياز مند توسعه و تجهيز و احداث واحد اي اقامتي و پذيرايي مناسب مي باشد .
اين پارک از پارکهاي قديمي است و تنوع گياهي و ملايم بودن درجه حرارت آن باعث جذب گردشگران از گذشته تا کنون بوده است ولي به منظور ايجاد انگيزه بيشتر بايستي امکانات موجود توسعه يابد .
از ديگرجاذبه هاي طبيعي شهرستان گرگان ميتوان ارتفاعاتي چون كوه جنگلي پيرگرده ،كوه جنگلي تاور آب، كوه جنگلي تلانبار، كوه نيمه جنگلي چلبه ، كوه نيمه جنگلي زرشككوه و ... را نام برد كه هر ساله مورد بازديد گردشگران داخلي و خارجي قرار ميگيرند.
گرگان رود نيز از ديگر جاذبههاي اكوتوريستي گرگان است. اين رودخانه از كوههاي آلاداغ در بجنورد سرچشمه ميگيرد و در مسيري به طول بيش از دويست كيلومتر، پس از عبور از درههاي پرپيچ و خم كوهستاني، صحراي كلان، پيرامون شهر گرگان، گنبدكاووس، دشت گرگان و شهر آققلعه در نقطهاي به نام «خواجه نفس» وارد درياي مازندران ميشود. رودخانه گرگان رود حركتي آرام دارد، اما در مواقع بارندگي و سيلاب به علت عبور از زمينهاي رسي، گلآلود ميشود. در حال حاضر سدي بر روي آن احداث شده و از آب آن استفادههاي زراعي به عمل ميآيد. وجود درياچه، سد و مسير آرام و پرآب آن، امكانات قابل توجهي براي بهرهبرداري جهانگردي، به ويژه در زمينه ورزشهاي آبي فراهم كرده است.
انتهاي پيام.
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات